HABER

Enflasyon eksiye döndü

Enflasyon eksiye döndü

Enflasyon bu yıl ilk kez haziranda düşüş gösterdi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haziranda 0.24 oranında düştü.

Ağustos 2006'dan bu yana enflasyon ilk defa düşerken, hazirandaki düşüşün etkisiyle, ilk beş ayda yıllık hedefi geçen enflasyon, yılın ilk altı ayı itibariyle TÜFE'de 3.87'e düşerek, tekrar hedefin gerisine indi. Yıllık enflasyon TÜFE'de 8.60 oldu. Böylece Merkez Bankası enflasyonda belirsizlik aralığı üst sınırını 0.1 puan farkla kurtararak, IMF'ye hesap vermekten kurtuldu.

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) haziranda yüzde 0.11 düştü. Üretici fiyatlarında altı aylık enflasyon yüzde 2.98, yıllık enflasyon da yüzde 2.89 oldu. Üretici fiyatları bu haliyle yıllık hedefle oldukça uyumlu görünüm sergiledi.

HEDEF ŞİMDİLİK KURTULDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE rakamlarını açıkladı. Buna göre; TÜFE haziranda 0.24 oranında düştü. Böylece bu yılın ilk enflasyon düşüşü yaşandı. TÜFE bu yıl ocakta 1, şubatta 0.43, martta 0.92, nisanda 1.21, mayısta 0.50 oranında artmıştı. Aylık enflasyon en son Ağustos 2006'da düşüş göstermişti. Bundan önceki düşüş de Temmuz 2005'te ortaya çıkmıştı.

Haziran ayındaki düşüşle yılın ilk altı ayı için TÜFE'de enflasyon yüzde 3.87 oldu. Böylece beş ayda yüzde 4.12'ye çıkarak yıllık yüzde 4'lük yıllık hedefi beş ayda aşan enflasyon, yılın ilk altı ayı itibariyle hedefin altına inmiş oldu.

MERKEZ BANKASI 0.1 PUANLA KURTULDU

TÜFE'de haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 8.60 oldu. Böylece Merkez Bankası, haziran itibariyle enflasyonda belirsizlik aralığı üst sınırını 0.1 puan farkla kurtararak, IMF'ye hesap vermekten kurtuldu. Haziran itibariyle yıllık enflasyon 8.70'i aşsaydı, Merkez Bankası IMF'ye mektup yazarak, sapmasının nedenlerini açıklamak zorunda olacaktı. Merkez Bankası, ilk çeyrek itibariyle de bu sınırı 0.34 puanla kurtarmıştı. Yıllık 8.60 TÜFE enflasyonu ile bu yılın en düşük yıllık bazda enflasyon oranı da ortaya çıktı. Bu yıl yıllık enflasyon en düşük 9.23 oranı ile mayıs ayı itibariyle ortaya çıkmıştı.

ENFLASYONU GIDA DÜŞÜRDÜ

Ana harcama gruplarına bakıldığında, haziran ayında TÜFE'deki düşüşün gıda ve alkolsüz içkilerdeki 1.94'lük fiyat düşüşünden kaynaklandığı görüldü. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 0.62, ulaştırma yüzde 0.17 düşüş gösterirken, diğer tüm kalemlerde artış yaşanmasına karşın hesaplamada ağırlığı en yüksek grup olan gıdadaki yüksek düşüş oranı aylık enflasyonu kurtardı. Eğitim fiyatları yüzde 2.22 ile en yüksek artışın yaşandığı grup oldu. Fiyat artışları; Haberleşmede yüzde 1.41, eğlence ve kültürde yüzde 1.31, giyim ve ayakkabıda 1.30, lokanta ve otellerde 0.53, konutta 0.39, ev eşyasında yüzde 0.24, sağlıkta yüzde 0.07, alkollü içkiler ve tünde yüzde 0.02 oldu.

Ana harcama gruplarında yıllık bazda en yüksek enflasyon yüzde 11.52 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Gıdayı yüzde 11.18 ile ev eşyası, yüzde 10.86 ile konut izledi. Yıllık bazda hiçbir grupta düşüş olmazken, en düşük enflasyon 0.76 ile haberleşmede görüldü.

ÇEKİRDEK ENFLASYON

Çekirdek enflasyonu ortaya çıkaran özel kapsamlı TÜFE göstergelerine göre, haziranda mevsimlik ürünler hariç enflasyon yüzde 0.18 artış gösterdi. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.39 artışa işaret etti. Enerji hariç enflasyon ise yüzde 0.26 düşüş gösterdi. İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç enflasyon yüzde 0.49 oldu. Enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç enflasyon yüzde 0.29 düşüş gösterdi. Enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyon yüzde 0.01 düşüşe işaret etti.

Enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyon 0.94 oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji ile alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç enflasyon 0.58 olarak gerçekleşti.

ANKA-AA

En Çok Aranan Haberler