Askerler, KKK’ya Orgeneral Iğsız’ın getirilmesini istedi. İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması talimatını veren isim olduğu iddiaları nedeniyle Iğsız’a soğuk bakan Erdoğan’ın ise Orgeneral Işık’ı işaret ettiği ileri sürüldü.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Balyoz davası kapsamında 102 emekli ve muvazzaf asker hakkında çıkarttığı yakalama kararının gölgesinde başlayan Yüksek Askeri Şûra’nın ikinci gününe, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’la ilgili tartışmalar damgasını vurdu. Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması gereken Iğsız’ın atanmasına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın itiraz ettiği bilgisi kulislere yansıdı. Bu nedenle, sabah saatlerindeki “Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması için kararname hazırlandığı” havası, öğleden sonra dağıldı. Hazırlanan bir kararname olmadığı anlaşıldı. İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması talimatını verdiği iddiası nedeniyle Erdoğan’ın karşı olduğu belirtilen Iğsız için askerin, “Hakkında bir soruşturma yok, teamüller atanmasını gerektiriyor” ısrarında bulunduğu iddia edildi. Buna karşılık, kulislere, Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek Orgeneral Işık Koşaner’i örnek göstererek, “Jandarma’dan da Kara Kuvvetleri’ne geçmekte teamül haline geldi” yanıtını verdiği ve Iğsız yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ı Kara Kuvvetleri için işaret ettiği iddiası yansıdı.
Öz ifadeye çağırdı
"İnternet Andıcı" soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız ve Albay Dursun Çiçek dahil 19 kişinin 3 gün içinde adliyeye gelmeleri bekleniyor.
Soruşturma Savcısı Zekeriya Öz, ifade vermeye çağrılan kişilerin 2-3 gün içinde adliyeye geleceklerini ifade ederek, soruşturma kapsamında gerçekleştirilen aramaların ise İzmir, Ankara ve Gölcük'teki 5 ayrı adreste yapıldığını söyledi.
Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile birlikte 19 subayı dün öğleden sonra internet andıcıyla ilgili ifadeye çağırdı. “Acil” kodlu ifade çağrısı, Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ikinci gününde gündemde bomba etkisi yarattı.Çağrıda, YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na terfisi beklenen Orgeneral Iğsız’la birlikte Balyoz’dan yakalama emri bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otizbiroğlu, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, İç Güvenlik Harekât Daire Başkanı Tuğgeneral Mustafa Bakıcı ve Albay Dursun Çiçek’in de isimleri var.
İnternet andıcı
Iğsız düğümünün YAŞ’ın bugün yapılacak toplantısında çözülmesi beklenirken, İstanbul Başsavcılığı kaynaklı ilginç bir gelişme yaşandı. Başsavcılık, bugüne kadar soruşturmaya açıktan hedef olmayan Iğsız’ı, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda yer alan “internet andıcı” konusunda başlattığı soruşturma kapsamında, ifade vermeye davet etti. Bu gelişme, hükümetin “Iğsız olmasın” tezini güçlendirirken, askerin süngüsünü biraz daha düşürdü. Böylece Işık’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi ihtimali yükseldi. Askerin, Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 11 general ve amiralin terfisi konusunda da karara yapılan itirazlar sonuçlanmadığından, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın, “Kararlar ortadayken terfi doğru olmaz” telkinleri doğrultusunda, erteleme formülünü benimsediği ifade ediliyor. Böylece, YAŞ’ın ilk iki gününe, Balyoz ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmaları damga vurmuş oldu.
Iğsız olmazsa Işık
Yasal engel bulunmamasına rağmen Iğsız’ın atanmaması halinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1 yıllığına Işık’ın getirilmesi bekleniyor. Bu durumda Iğsız da büyük olasılıkla emekliye ayrılacak.
Iğsız ya da Işık yerine başka birinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması olasılığı düşük görünüyor. Başka bir orgeneralin bu koltuğa atanması durumunda 23 yıldır uygulanan Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bu göreve gelmeden 1. Ordu’ya ya da Jandarma’ya komutanlık yapma teamülü rafa kaldırılmış olacak. Bu durumda karargâhtaki en kıdemli orgenerallerden 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ya da Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’ndan biri bu göreve atanacak.
Önü kapanır mı?
Bu üç isim arasında ilk olarak Orgeneral Özel’in adı akıllara gelse de Özel’in bu yıl atanması durumunda Genelkurmay Başkanı olana kadar 3 yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olması gerekiyor. Özel’in, bu görevi 3 yıl yürütmesine, yaş ve görev süresi yetiyor. Ancak bugüne kadar, teamüller gereği 2 yıldan fazla bu koltukta oturan bir Kara Kuvvetleri Komutanı olmadı. Bu nedenle, 2013 yılında Genelkurmay Başkanı olması beklenen Özel’in, bu göreve atanmasının, önünün kapanması riski yaratacağı belirtiliyor. Bu durumda Orgeneral Ceylanoğlu’nun bir yıllığına bu göreve getirilebileceği de ifade ediliyor. Ancak kulislerde, bu ihtimal için “çok zayıf” yorumu yapılıyor. Hükümetin, açıktan karşı çıktığı isimlerden olmayan Özel’in, olağan atamalar doğrultusunda, 2013-2017 arasında Genelkurmay Başkanlığı yapacağı belirtiliyor.
Jandarma bilmecesi
YAŞ’ın ardından Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu ya da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in getirilmesi bekleniyor.
Orgeneral Koşaner’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde Kurmay Başkanlığı’nı yapan Kalyoncu ile çalışmayı istediği belirtiliyor. Bu nedenle, Kalyoncu’nun Jandarma’ya getirilebileceği kulislere yansıdı. Toplantıda, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in bir yıl daha bu görevde kalması yönünde bir eğilim oluştuğu belirtilirken, Erzincan’daki Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na atanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu görevde bulunan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun ise 1 yıllığına Ege Ordu Komutanlığı’na getirilmesinin gündemde olduğu ifade edildi. 1. Ordu Komutanlığı için ise Özel ile Güner’in isimleri üzerinde durulduğu, bu iki isim arasından Jandarma Genel Komutanlığı’na atanmayacak ismin 1. Ordu’ya getirileceği kaydedildi.
2005 yılında korgeneralliğe yükselen ve 1 yıl bekleme alan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük ile 3. Kolordu Komutanı Yalçın Ataman’ın boşalacak iki orgeneralliğe yükseltilme olasılığının yüksek olduğu kulislere yansıdı.
YAŞ kararları 4 Ağustos sabahı YAŞ üyeleri tarafından imzalandıktan sonra Çankaya Köşkü’ne çıkartılıp Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanana kadar kesinlik kazanmayacak.
Erdoğan dün de toplantıya katıldı
YAŞ toplantısı, ikinci gün çalışmalarına önceki yılların aksine, ikinci gün çalışmalarına da katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında dün sabah saat 08.30’da başladı. Verilen öğle arasına kadar toplantılara başkanlık eden Erdoğan, öğlen arasının ardından Başbakanlık Resmi Konutu’na geçerek toplantıya katılmadı. Toplantının öğleden sonraki kısmına Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ başkanlık etti. Toplantı, saat 17.00 sıralarında sona erdi. Balyoz davasında 102 emekli ve muvazzaf subay hakkında verilen yakalama kararlarına yapılan itirazların İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce karara bağlanmaması, hakkında yakalama kararı bulunduğu için terfileri tartışma konusu olan 11 general ve amiralin durumunun netleşmemesine yol açtı.
Erteleme formülü
YAŞ’ın ilk gününde, yakalama kararlarına yapılacak itirazların sonuçlanacağı düşüncesiyle terfiler konusunun görüşülmesi bugüne bırakılmıştı. Ancak askerin de Gül’ün görüşü doğrultusunda, terfilerin bir yıl ertelenmesi formülüne sıcak baktığı kulislere yansımıştı. İtirazlarla ilgili kararların henüz çıkmaması, YAŞ’ın da bugün dosyaları karara bağlama zorunluluğu bulunuşu, erteleme formülünün işletilmesi ihtimalini iyice güçlendirdi. Askerin özellikle ısrarcı olacağı bazı isimler ortaya çıkmazsa, hakkında yakalama kararı bulunan bu isimler, 1 yıl aynı görevi yapmayı sürdürecek.
İki general tutuklanmıştı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yakalama kararları varken, terfilerin uygun olmayacağını düşündükleri ve bu nedenle 11 ismin terfisinin erteleneceği bilgisi kulislere yansımıştı. Daha önce Balyoz davası kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı ile 52. Taktik Zırlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, korgeneralliğe terfi hakkını zaten yitirmişti. Terfi edilebilecek olan ancak haklarındaki yakalama kararına itiraz sonuçlanmadığı için bir yıl bekleme alan diğer 9 muvazzaf general ve amiral ise şöyle: 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanvekili Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, 4. Jandarma Komando Eğitim Tugay Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen ve Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın.