Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) üyeleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, esnafın sokakta gösteri yapmaya mecbur bırakıldığı, devletle karşı karşıya getirildiği günler olduğunu söyledi. AK Parti döneminde esnafa getirilen kolaylıklardan bahsetti. Ardından Mısır'da verilen idam kararları, IŞİD'in Ürdünlü pilotu yakarak öldürmesive Başkanlık Sistemi tartışmalarıyla ilgili mesajlar veren Erdoğan şunları söyledi:
"Bu vesileyle DEAŞ'ın Ürdünlü pilot yakma eylemini lanetliyorum. Pilota rahmet dilerken ailesine de başsağlığı diliyorum. Böyle bir vahşet olamaz. Böyle bir şeyi kabullenmek mümkün değil, dinimiz İslam ile yakından uzaktan bunun alakası yoktur. Bunların da İslam ile alakası yok. Bakın Mısır'da 183 kişiye idam cezası verildi. Peki bu idam cezasını veren yargı ve arkasında duran darbeci yönetimi şu an Batıcı ülkeler telin ediyor mu? Avrupa'da idam yok. Çıkın bir şeyler söyleyin, ABD, Rusya… Nasıl oluyor da suçu olmayan bu insanlar darbeye karşı çıktığı için idam ediliyor. ‘Sayın Cumhurbaşkanım siz bu konularda biraz sakin olsanız' diyorlar. Nasıl sakin olacağız ya? Bunlar darbelerle ara dönemlerin sisli ortamlarında iktidara gelmeye alışmışlar. Milletin teveccühüyle iktidara gelme gayretleri yok. İktidar olmak isteyen millete derdini anlatacak, millet de isterse sana oyunu verir ve gelip istediğini yaparsın.""Yanlış yerde duruyorlar"
"Dün toplu iğne üretme imkanı bile olmayan bir Türkiye vardı. Türkiye'deki iradi yapıda elbise Türkiye'ye dar geliyor, artık bunu aşmalıyız. türkiye hâlâ eskinin kriterleriyle değerlendirenler bu gerçeği göremiyor. Yeni ve büyük Türkiye'yi anlayamayanlar diğer birçok tartışmada olduğu gibi Başkanlık Sistemi tartışmasında da yanlış yerde duruyorlar."
"Millete karşı savaş dediğinin farkında değil"
"Bir muhalefet lideri çıkmış diyor ki, ‘Biz Erdoğan'ın beyaz dediğine siyah siyah dediğine de beyaz deriz'. Güya büyük laf edecek, küçüldükçe küçülüyor. Bizim tartışılmasını istediğimiz Başkanlık Sistemi o siyasi partinin yıllarca dile getirip savunduğu bir sistemdir. Rahmetli Türkeş de bunu açıkça ifade etti. Sırf biz önerdik diye kendi tarihlerine, törelerine ters düşmek pahasına Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkıyorlar. Biz bir daha bu ülkede Milli Şef özentileri çıkmasın diye Başkanlık Sistemi diyoruz. Milletin iradesi hiçe sayılmaya kalkışılmasın diye istiyoruz. Kimse millete efendilik taslamayı, milleti terbiye etmeyi aklından geçiremesin diye teklif ediyoruz. Biri çıkıp Kuzey Kore, Afrika örnek gösteriyor. Biri Kurtuluş Savaşı vermekten bahsediyor. Türkiye'ye bakınca Kuzey Kore'yi görmek, milletin tercihlerine saygısızlık. Savaş diyen de millete karşı savaş dediğinin farkında değil. Güya bizi eleştiriyorlar ama gönüllerindeki özlemi ifade ediyorlar. Bize diktatör diyenlerin kendi partilerindeki en küçük farklılığa nasıl tahammülsüz olduğunu gördük, ihraç ediyorlar mı ediyorlar. Hadi tahammül edin."
"Bu ülkeyi kaosa sürüklemelerine izin vermeyiz"
"Diyorlar ki, ‘Cumhurbaşkanı denetim mekanizmalarını kaldırıyor'. Hâşâ, asla. Parlamento neye müsaade ederse Başkan onu yapabilir ve o kadar yapabilir. Müsaade etmediğini yapamaz. Mesela Sayın Obama sağlık reformunu yapamadı. Hiç olmazsa başkan verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanabiliyor. Atananların değil seçilenlerin sözü geçiyor. İşte gerçek demokrasi bu. Tercihlerinden dolayı gelip millete hakaret et sonra seçim günü oy iste. Ya göbeğini kaşıyan dediğin adam sana oy verir mi? Millet kendisine saygısı olmayan adama oy vermez. Hiç kimsenin bu ülkeyi kaosa sürüklemesine izin vermeyiz. Nefsi müdafaa hakkı diye de bir şey var. Bana saldıranlara karşı gereğini yapma hakkım da benim var. Aslında bunların şöyle sıkı bir ahilik dersine ihtiyacı var."
"Davete gitmeyecek, konuşmayacak mıyım?"
"Kırşehir'e gidişimi yadırgayan siyasi liderler var. Bunlar cumhurbaşkanlığı yemininin muhtevasını da bilmiyorlar. Hep diyorum, ben tarafım. Ama bu bir siyasi partinin tarafı olmak anlamına gelmeyecek, ben milletin tarafıyım. Onlar bunu göremiyor. Kırşehir'de toplu açılış törenine davet edildim, gitmeyecek miyim? Gelen on binlerce kişiye konuşmayacak mıyım? Cuma Bursa'dayım, orada da Rıman kardeşlerimizle bir araya geleceğiz. Neden rahatsız oluyorsun? Sadece masada evrak imzalayan bir cumhurbaşkanı olmayacağımı söyledim."
"Millet karar verir"
"Koşan, koşturan ve yatırımları yerinde takip eden bir cumhurbaşkanı olacağım dedim. Bu da yemine aykırı mı düşüyor? Nasıl bir iştir bu? Milletim adına bunları takip etmek benim görevimdir. 7 Haziran bu ülkede milletimizin yeni Türkiye için bir irade ortaya koyma günüdür. Bu ülkede maalesef başaramadığımız yeni Anayasa olayını başarabilmek için iradesini ortaya koyma günüdür. Bundan niye rahatsız oluyorsunuz? Bu yetkiyi alan Anayasa yapabilme gücüyle alsın ki hem yeni Türkiye'nin temellerini atsın hem de yeni Anayasa yapsın. İsterse Başkanlık Sistemi getirsin, milletim karar verir ben değil. Bir oy hakkım var. Ailemin de oy hakkına karışamam, kulübeye girince kime oy verdiğini bilemem. Bir ön şart ve dayatmayı ortaya koymuyoruz. Hepsi konuşulup tartışılacak. Bir metne dönüştürülecek ve nihai kararı milletim verecek."
"Kusura bakmasınlar"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salı günü Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Parlamentosu, yargısı yürütmenin baskısı, kontrolü altında. Bu süreç biraz daha ileriye sürüp giderse halkın direnme hakkı ortaya çıkacaktır" demişti. Kılıçdaroğlu ayrıca, iç güvenlik paketini eleştirerek, "Hangi yasayı getirirsen getir, söz veriyorum o gençlerin en önünde ben olacağım" diye konuşmuştu. Erdoğan bu sözleri de eleştirdi.
"Bazı köşe yazarları, ekranlarda bazı konuşmacılar ileri geri konuşuyorlar. Sayın Başbakan ile arama bazı şeyleri sokma gayreti içindeler. Kusura bakmasınlar, biz dertliyiz. Millete bedel ödettirecek hiçbir kararın altında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası olmaz. 12 yıllık hassasiyetimiz bundan sonra da devam edecek. 2023'te kişi başına milli gelir bu ülkede inşallah 23-25 bin dolar olsun, bunu yakalayalım. 'Sokağa dökülürüz' diyor. Şimdi Meclis gündeminde bir de iç güvenlik paketi var. Molotof suç olmayackmış. Bir lider ben o molotofluların önünde olurum diyebilir mi? Milletin önüne yeni bir projeyle gelemedikleri müddetçe milletimiz bunları kabul etmeyecektir, hep muhalefette kalacaklardır. Bu yöntemin 12 yıldır işe yaramadığını gördük. Anayasa da Başkanlık Sistemi de ilk defa gündeme getirilen hususlar değil.""Herkes tartışsın"
"1994'ten beri devamlı düşüncemi söyledim. Bu sistemi Türkeş, Demirel, Özal da savundu. Değişim için mücadele ediyoruz. Zaten mevcut durumda iktidar olamıyorsunuz. Sistemin değişmesi sizin de işinize yarayabilir. Ben Başkanlık Sistemi'nin faydalı olacağını düşünüyorum. Milletimize mal olduğunda önünde kimsenin duramayacağına da inanıyorum. Herkesin de tartışmasını rica ediyorum. Fikirler, düşünceler tartışılmalı bu da bizi hakikate götürür."
Kaynak: Al Jazeera