ABD'de yeni muhafazakarlara (Neo Con) yakınlığı ile bilinen Washington Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD ve AB'nin "yoğun baskıları" sonucunda sınır ötesi operasyonu ertelettiğini öne sürdü.
Gazete, bu yöndeki bir operasyonun Türkiye için "felaket"ten başka bir şey sağlamayacağını da savundu. Washington Times gazetesi, Andrew Borowiec imzalı analizinde Türkiye'de iç siyasi gelişmeleri, sınır ötesi operasyon ve Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi.
İÇ KAVGALAR REFORMLARI FELCE UĞRATIYOR
Türkiye'deki politikacılar arasındaki kavgaların reformları felce uğratmak ve ülkenin iç çatışmasını alevlendirmekle tehdit ettiği yorumunu yapan gazete, şunları yazdı:
"Türkiye'deki hızlı siyasi aktiviteye, laik güçler ile Türkiye'nin demokrasisinde daha da İslami bir tonun yanlıları arasındaki sert tartışmalar ve ordunun Irak'taki PKK üslerine saldıramamasından duyduğu hayal kırıklığı eşlik ediyor."
İktidardaki AKP'nin ise muhalefet tarafından "İslamcı bir gündemi" olmakla itham edildiği, Cumhurbaşkanının, halk tarafından seçilmesiyle "ülkedeki hakim rolünü pekiştireceği"ne inandığını öne süren gazete, şöyle devam etti:
"Tüm başlıca oyuncular - cumhurbaşkanı, anayasa mahkemesi ve parlamentonun – farklı manevralarla yasaları bloke etmek veya yenilgiye uğratma araçları var. Bu da Türkiye'nin Kürt teröristlere karşı daha etkin önlemler alınması çağrıları yaptığı bir dönemde siyasi kargaşa yaratıyor."
OPERASYON BATILI MÜTTEFİKLERİ KIZDIRIR
Washington Times, Başbakan Erdoğan'ın ABD ve AB'nin "yoğun baskıları"nın sonucunda sınır ötesi operasyonu ertelemiş gibi göründüğünü, Türk topraklarındaki mücadeleye ağırlık vereceğini söylediğini kaydederek "Batılı analistler, Irak'taki Kürt üslerine vurmanın Türkiye için bir ‘felaket'ten başka bir şey sağlamayacağını, Batılı müttefikleri kızdıracağını ve Arapları kışkırtacağını söylüyorlar" diye yazdı.
Sınır ötesi operasyonun AB üyelik umudunu da yok edecebileceğini öne süren gazete, ayrıca Türkiye'nin üyelik müzakerelerini canlandırma çabalarının Ankara'nın "AB'nin gelecek barış operasyonlarına yönelik önemli katkılarını geri çekmeyi düşündüğü uyarıları" ile olumsuz etkilendiği görüşünü de dile getirdi.
BOSNA, KOSOVO VE KONGO'DAN BİRLİKLER ÇEKİLDİĞİ İDDİASI
ABD'li gazete, "Bosna, Kosova ve Kongo'dan bazı Türk birliklerinin geri çekildiği" iddiasına da yer verdiği analizinde Türk diplomatlarının AB'nin Türk askeri katkısını istediğini ancak Türkiye'nin üye olmadığı için planlarını açıklamamasından şikayet ettiklerini de belirtti. Türk analistlerin, Erdoğan'ın kısa vadeli stratejisinin seçim öncesi ülkenin hassasiyetiyle ilgili olduğu yolundaki değerlendirmelerine dikkat çeken gazete "Kürt asilerine karşı harekete geçmeyi ertelemenin Sayın Erdoğan'ın milliyetçi kimliğini zedeleyeceğini ve partisine zarar vereceğini söylüyorlar" diye yazdı. Gazete, şöyle devam etti:
"Aynı zamanda Türkiye'deki diplomatlar, eğer kriz daha da alevlendirilirse İran ve Irak'ı da kapsayan çok istikrarsız bir bölgede Türkiye'nin dış sınırlarının ötesine taşıyabileceğini düşünüyorlar."
ANKA