Brüksel'de başlayan Avrupa Birliği (AB) - Türkiye göçmen zirvesinde Ankara'nın masaya yeni taleplerle geldiği belirtiliyor.
Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, "Türkiye daha fazla şey sunuyor. Ancak daha fazlasını da istiyor" dedi.
Türkiye'nin yeni talepleri arasında, daha önce üzerinde anlaşılan ve Türkiye'deki mülteciler için harcanması planlanan 3 milyar euroluk fonun artırılması olduğu ifade ediliyor.
FT: Ankara'dan son dakika talepleri geldiFinancial Times gazetesinde yer alan bir haberde de AB ve Türkiye arasında gerçekleşen göçmen krizi zirvesinde Ankara'nın masaya yeni taleplerle geldiğini belirtti.
İngiltere'de yayınlanan gazete, anlaşmanın sağlanabilmesi için Ankara'nın daha önce üzerinde anlaşılan 3 milyar euronun üzerinde fon, Türk vatandaşlarına serbest dolaşım hakkında daha hızlı adımlar ve AB üyelik sürecinin daha hızlı işlemesi konularını gündeme getirdiğini aktarıyor.
Gazetenin haberinde "Türkiye'nin AB'nin önüne koyduğu yeni fatura, göçmenlerin sistematik olarak Yunan adalarından Türkiye'ye nakli karşılığında talep ediliyor" deniyor.
FT'ye konuşan bir AB yetkilisi, Ankara'dan geldiği belirtilen yeni talepler sonucu zirvenin 'tren kazasına' dönüşebileceğini söylüyor. Bir diğer diplomatsa, gelişmeleri 'Kapalıçarşı'da pazarlık' olarak niteliyor.
Erdoğan: Taahhüt edilen para hala gelmediCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İş'in düzenlediği Dünya Kadınlar Günü Etkinliği'nde yaptığı konuşmada Brüksel'deki Avrupa Birliği-Türkiye zirvesine de değinip Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'AB'nin vaat ettiği 3 milyar euro'yu alarak dönmesini temenni ettiğini' söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli göçmenler için 10 milyar dolar harcağını ifade ettip AB'nin sözünü verdiği yardım fonu için "3 milyar avro destek vereceğiz dediler, hala verecekler" diye konuştu.
Erdoğan, "Biz şu ana kadar sadece denizlerden 100 bine yakın mülteciyi botlarımızla kurtardık, diğerleri onların botlarını şişleyerek ölümlerine neden oldu. Biz insana böyle bakıyoruz, onlar öyle bakıyor" dedi.
Davutoğlu: Avrupa'nın geleceği tartışılacakGün sonunda öyle ya da böyle, bir mutabakata varılacağı beklentisinin olduğunu aktaran FT, "Türkiye'nin yeni talepleri AB içinde oluşmuş kırılgan anlaşmayı da parçalayabilir" yorumunda bulunuyor.
AB'nin göçmen krizinin çözümü için mutlaka Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu ifade eden FT, "Bu ihtiyaç, Brüksel'in Türkiye'deki insan hakları sicilini görmezden gelmesine de neden oluyor" diyor.
Zirve öncesinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlui gelinen noktanın AB ve Türkiye'ye birbirleri için vazgeçilmez olduklarını gösterdiğini söylemiş ve "Avrupa'nın geleceğini görüşeceğiz" demişti.