Britanya'ya bağlı Galler'in başkenti Cardiff'te dikilen "Sözde Soykırım Anıtı"nın açılışı, Ermenilerin, Türk gazetecilere sözlü ve fiziki saldırılarının ardından yapıldı.
Cardiff'teki Galler Uluslararası İlişkiler Merkezinin salonunda toplanan Ermeniler, salona giren gazetecilerle Ermenice konuşarak, Türk gazetecilerin salona girişini engelledi. Temple of Peace alanında yapılacak olan törene Türk gazetecilerin de katılacağını söyleyen Merkez Genel Müdürü Stephen Thomas ve organizasyonu yürüten kişiler, saldırılar sırasında gazetecilerin uzaklaştırılmasını izledi.
Törende görevli olduğu anlaşılan Ermeniler, Türk gazetecilere, "Burada istenmiyorsunuz. Buradan gidin. Arkadaşlarınıza katılın. Bu bizim günümüz" diyerek tepki gösterdiler. Ermeni ve İngiliz gazetecilerin sorun yaşamadan izlediği açılış töreninde, tören alanında bulunan Türk haber ajanslarının İngiltere muhabirlerine izin verilmedi.
Londra ve Cardiff'ten gelen 150 kişilik Türk grubunun protestosundan rahatsız oldukları için Türk gazetecileri istemediklerini söyleyen Ermeniler, İngiltere basın kartı sahibi olan Türk gazetecileri zorla dışarı atamayınca, görevli polis memurlarına, gazetecilerin problem çıkarmak üzere orada bulunduklarını söyleyerek, alandan uzaklaştırılmalarını sağladı. Gazetecilerin çekim yapmasını engellemek amacı ile Ermeni bir kadın İHA muhabirinin sürekli olarak sırtına vururken, bir diğer kişi de Anadolu Ajansı muhabirinin kamerasını kırmakla tehdit etti. Temple of Peace ismi ile anılan yerde düzenlenen törenlerde, bazı polislerin de yanlı hareket ederek, gazetecilerin şikayetlerini dinlemediği gözlendi.
Görevli polisler ve bazı Ermeniler, tören nedeni ile Ermeni vatandaşlarının oldukça hassas olduklarını, bu nedenle tepkisel yaklaştıklarını ifade etti.
Yaklaşık 2 saat süren tören boyunca, Türkler " Ermeni soykırımı yalandır" şeklinde sloganlar attı, İstiklal marşını ve 10. yıl marşını okudu. İngiltere'nin Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Nathan Hoyhanisyanın dualar ve ilahiler okuduğu töreni, Ermenistan'ın İngiltere Büyükelçisi Vahe Gabrielyan'ın oldukça gergin bir şekilde izlediği gözlendi.
Bunun yanı sıra, PKK terör örgütüne, ayrımcı ve asi demeyi seçen BBC haber kanalının, Ermeni iddiaları konusunda da soykırım kelimesini kullandığı dikkat çekti İngiltere'de yaşayan Türkler, BBC haber kanalının, haberlerinde Türkiye karşıtı bir söylem tercih etmesi nedeni ile söz konusu haberlere elektronik mektuplar aracılığı ile sürekli olarak şikayetlerini gönderiyor.