HABER

Ermenistan uçağına yola devam izni

Türkiye, Erzurum havalimanına indirilip aranan insani yardım uçağının yola devam etmesine izin verildiğini açıkladı. Uçağın anlaşmalı indirildiğini söyleyen yetkililer, "Suriye'ye giden her uçağı indirmeyeceğiz" diyor.

Türkiye hükümet yetkilileri Erzurum'a indirilen ve içinde arama yapılan Ermenistan'a ait yardım uçağına yola devam izni verildiğini açıklarken, bu olayın Suriye uçağının indirilmesinden farklı olarak karşılıklı anlaşmayla gerçekleştiğini vurguladılar.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu açıklamasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun sözleri izledi.

Ahmet Davutoğlu da Erzurum'a teknik iniş yapan Ermenistan uçağında insani yardım malzemesi dışında herhangi bir şey tespit edilmediğini ve incelemeler tamamlandıktan sonra uçağın yoluna devam edeceğini bildirdi.

Davutoğlu, "İkinci incelemeden sonra uçak yoluna devam edecek. Türkiye bundan sonra da Suriye'ye gönderilecek insani yardımlara hiçbir engel çıkarmayacaktır. Fakat içeriği belli olmayan kargolarda da aynı tutumu sergileyecektir." diye konuştu.

Ankara ve Erivan'dan yapılan açıklamalar Halep'e giden uçağın Erzurum'a inmesinin iki ülke arasında önceden yapılan bir görüşmeyle planlandığı yönünde.

Anadolu Ajansı muhabirleri havalimanındaki bir binanın önüne çekilen uçakta arama yapıldığını, uçağın etrafında itfaiye araçlarının beklediğini ve gazetecilerin havalimanına girişine izin verilmediğini bildirmişlerdi.

Suriye uçağından farklı

Haberin duyulmasını izleyen dakikalarda açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal Ermenistan-Halep uçuşunu yapan sivil insani yardım uçağına, Türkiye hava sahasından geçiş izni istemesi üzerine, teknik iniş yapması ve kargonun askeri malzeme olup olmadığının kontrol edilmesi kaydıyla izin verildiğini söyledi.

Sözcü Ünal ihlal olmaması durumunda uçağın yoluna devam edeceğini kaydetmişti.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu uçağın indirilmesiyle geçen hafta Moskova-Şam seferi yapan Suriye Havayolları'na ait uçağın indirilmesi olayları arasında fark olduğu söylüyorlar.

Ankara'dan gazeteci Serkan Demirtaş'ın konuştuğu yetkililer, "Erivan-Halep uçağının Erzurum'a indirilmesi olayının anlık bir istihbaratla gerçekleşmediğini, uçağın Türk hava sahasını kullanma talebinin yapılmasının ardından taşıdığı malzemenin kontrol edileceği koşulunun Ermenistan tarafına iletildiğini ve son olayda Türk savaş uçaklarının kaldırılmadığını" vurguladılar.

Yetkililer "Bu olay, Türk hava sahasından geçerek Suriye'ye giden her türlü uçağın indirileceği ve denetleneceği anlamına gelmemeli. Alınan istihbarat ve uçuşun niteliğine göre her uçuş için ayrı ayrı karar verilecek. Hedefimiz, Türk hava sahasından Suriye rejimine silah ya da mühimmat türü askeri araç-gereçlerin taşınmasına izin vermemek." dediler.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer yetkili ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dı.

Yıldırım diğer yetkililerle çelişen açıklamasında ''Ermenistan'dan kalkan bir uçak Erzurum'a teknik iniş yapmıştır. Teknik iniş ne demek, pilotun kendi rızasıyla arzusuyla iniş talebinde bulunmasıdır. Erzurum Havalimanı'na iniş talebinde bulunmuş, bu talebi de uygun görülmüştür. Teknik inişte ne olursa olsun can ve mal emniyeti söz konusu olduğu için her türlü uçağa, her ülke izin vermek zorundadır. Bu iniş de öyle bir iniştir. Onun dışında başka bir şey yok." dedi.

Çelişkili açıklamalar üzerine, dışişleri kaynaklarının Bakan Yıldırım’ı arayarak konuyla ilgili detaylı bilgi vereceklerini söyledikleri basındaki haberlerde yer aldı.

Şeker ve makarna

Ermenistan yetkilileri tarafından yapılan açıklamada da uçağın Erzurum'a inişinin önceden planlanmış olduğu belirtildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tigran Balayan Fransız Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Suriye'ye insani malzeme taşıyan uçak Türkiye'ye önceden planlanmış bir iniş yaptı. İniş daha önce Türk tarafıyla yapılan anlaşma çerçevesinde oldu." diye konuştu.

Ermenistan'da yardımı örgütleyen kampanyanın sözcüleri bunun bir "kardeşe gönderilen yardım" olduğunu söylediler.

Ermenistan parlamentosundaki Taşnaksütyun partisi milletvekillerinden Vahan Hovanesyan da Fransız Haber Ajansı'na uçakta hububat, şeker, makarna gibi gıda maddeleri olduğunu söyledi.

Suriye'de 60 ila 100 bin Ermeni yaşadığı tahmin ediliyor.

Türkiye geçen hafta da Moskova'dan Şam'a giden bir Suriye yolcu uçağını Ankara'ya inişe zorlamış ve uçağın içinde Suriye'ye gönderilen Rus askeri mühimmatı olduğunu öne sürmüştü.

Rusya ve Suriye'nin öfkeli tepkilerine yol açan olaydan bir süre sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçakta silah değil, yasal bir kargo olan radar teçhizatı bulunduğunu söylemişti.

Tırmanan gerginlik sonucu Suriye ve Türkiye hafta sonunda hava sahalarını birbirine kapattıklarını açıklamışlardı.

En Çok Aranan Haberler