GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, Türkiye topraklarının yüzde 86'sında erozyon görüldüğünü, ülkenin çöl olmaması ve gelecek nesillere yeşil bir çevre bırakmak için bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.
Niziplioğlu yaptığı açıklamada, çölleşmenin dünyada ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ile büyük bir sorun olduğunu belirterek, "Çölleşme, kurak ve yarı kurak bölgelerde insan faaliyetleri ile ortaya çıkan arazi bozulmasıdır. Çölleşme, insanın doğal kaynakları yanlış kullanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Çölleşme yeraltı ve yerüstü sularının azalması, toprağın tuzlanması, doğal bitki örtüsünün ortadan kalkması ile başlar; erozyonun hızlanması, toprakların verimliliğin azalması, barajlara ve denizlere taşınması ile sonuçlanır. Çölleşmenin ilk ve en önemli göstergesi erozyondur. Yurdumuz topraklarının da yüzde 86'sında hafiften çok şiddetliye kadar çeşitli seviyelerde erozyon görülmektedir" diye konuştu.
Doğu Anadolu'nun bazı yöreleri, İç Anadolu'da Tuz Gölü yöresi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güney kısımlarının kuraklık ve çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Niziplioğlu, "Çölleşme ile mücadele konusunda yurt topraklarının ve verimli tarım arazilerinin kurtarılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Yapılacak bu çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için erozyon ve çölleşme felaketi ile mücadelede halkın ve sivil toplum kuruluşlarının desteğine ve katılımına ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizin çöl olmaması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için herkese görev düşmektedir" şeklinde konuştu.
Niziplioğlu, Gaziantep'te çölleşme sürecinde bulunan 16 bin dönümlük arazide ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve 2 milyon fidan dikimi gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.