Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın çok partili siyasi sisteme onay veren kararnamesi, hükümet karşıtı aktivistler tarafından bir göz boyama olarak niteleniyor.
BBC konuşan bir muhalif, Beşar Esad'ın attığı bu adımın çok geç olduğunu söyleyerek, dikkatleri hükümetin protestoculara uyguladığı şiddetten başka yöne çekmek için böyle bir taktik uygulandığını belirtti.
Son günlerde protestoların odağında olan Hama kentinden gelen haberlere göre Suriye ordusu, onlarca kişinin ölümüne yol açan bir operasyon ertesinde, kentin ana merkezinde kontrolü ele geçirmiş bulunuyor.
Hama'dan BBC'nin sorularını yanıtlayan bir Suriyeli, kentin bir savaş alanına benzediğini ve binlerce sivilin kaçtığını anlattı.
Hama'daki durumu ele alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Suriye'deki insan hakları ihlallerini ilk kez kınayan bir karar çıkarttı.
Suriye devlet televizyonunun bugün erken saatlerde Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad'ın çok partili siyasi sistemi onaylayan bir kararname yayınladığını duyuruşu, BM'den gelen kınamayı izliyor.
Resmi Sana haber ajansı, Esad'ın kararnamesinin Suriye'deki siyasi hayatı zenginleştirmeyi amaçladığını bildirdi.
Suriye yönetimi, geçen ay iktidardaki Baas Partisi dışında da siyasi grupların kurulabilmesine izin veren bir yasa tasarısını kabul etmişti.
BM Güvenlik Konseyi'nin üzerinde anlaşmaya vardığı metinde, "Yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınanıyor.
Karar metni, bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir kınamanın Libya operasyonuna benzer bir müdahaleyle sonuçlanacağı kaygılarına rağmen kabul edildi.
Pazar gününden bu yana Suriye'de çoğunluğu Hama'da olmak üzere 140'ın üzerinde can kaybı olduğu söyleniyor.
Suriye'de gittikçe kötüleşen duruma ilişkin kaygıların ifade edildiği BM bildiriside, "Güvenlik Konseyi tüm şiddetin hemen sona ermesi çağrısını yapıyor ve tüm tarafları itidal göstermeye, devlet kurumlarına saldırılar da dahil olmak üzere misillemelerden kaçınmaya davet ediyor." dendi.
Şiddetin sorumlularının hesap vermesi gerektiği de ifade edildi.
BBC'nin BM muhabiri Barbara Plett, Güvenlik Konseyi kararında Avrupalı hükümetlerin tercih ettiğinden daha hafif bir dil kullanıldığını, ancak Rusya dahil bazı üyelerin yoğun muhalefeti düşünüldüğünde, üslubun gene de beklentilerin üstünde bir sertlik içerdiğini aktarıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin Avrupalı üyeleri Suriye hükümetini kınayan ve hak ihlalleriyle ilgili soruşturma çağrısı yapan bir karardan yanaydı.
Kabul edilen belge ise çözümün Suriye liderliğinde gerçekleşecek bir siyasi süreç olduğunu söylüyor ve böylece dış müdahaleyi seçenek dışı bırakıyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Uluslararası toplumun Cumhurbaşkanı Esad'a açık mesaj" verdiğini söyledi.
Siyasi reform sözü veren Beşar Esad, protesto gösterilerini meşru görmeyerek şiddetin dış güçlerce desteklenen "silahlı çeteler" tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.
Suriye'ye erişim uluslararası gazeteciler için son derece kısıtlı ve görgü tanıkları ile muhalif eylemcilerin aktardıklarının başka kaynaklardan doğrulanması çoğunlukla mümkün olamıyor.