ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Anabilim Dalı Üreme Sağlığı Merkezi'ne başvuran Kütahyalı Ahmet (35) ve Emel Aydın (28) çifti, 13 yıl sonra tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi oldu.
Kütahya'nın Hisarcık İlçesi'nde oturan 13 yıllık evli Ahmet ile eşi Emel Aydın, çocuk hasretiyle geçtiğimiz yıl Eskişehir Üreme Sağlığı Merkezi'ne geldi. Aydın çiftine, Eskişehir'de ilk kez tüp bebek yöntemi uygulandı. Bunun üzerine hamile kalan ev hanımı Emel Aydın, müşahede altına alındığı Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde dün bir erkek bebek dünyaya getirdi. Doktorların sezaryenle bir gün sonra yapmayı planladığı doğumun, normal ve bir gün önce gerçekleşmesi sürpriz oldu. Bebeğin, 3 kilo 380 gram ağırlığında ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
BEBEĞİN SAĞLIK DURUMU İYİ İlk tüp bebeğin doğumu sebebiyle açıklama yapan Üreme Sağlığı Merkezi Prof. Dr. Hikmet Hassa, tüp bebek konusunda çalışan 12 üniversite hastanesinden biri olduklarını söyledi. Yenilenen teknolojik imkanlar çerçevesinde kısır çiftlere tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemleriyle yardımcı olduklarını kaydeden Hassa, "Günümüzde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler yüzde 10-15'i infertilite (kısırlık) sorunuyla karşı karşıyadır. Gelişen tıp bilimi, bu çiftler içinden yüzde 90'ına tedavi şansını verebilmektedir. Bugünkü bilgilerimiz kısırlık sorunundaki nedenlerin yüzde 50'sinin kadına, yüzde 50'sinin de erkeğe ait olduğunu göstermektedir. Bize müracaat eden erkeklerden sağlıklı çıkanların analiz sonuçlarına göre oranı, yüzde 7.3'tür. Yani, başvuran erkeklerin yüzde 93'ü bir bozukluk içinde" diye konuştu.
Tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemlerini ayrıntılı bir şekilde anlatan Hassa, 2001 yılı Aralık ayından beri 15 kişilik bir ekibin dünyaya gelmesi için çabaladığı ilk tüp bebeğin, doğumuna kadar olan gelişim sürecini bilgisayarda gösterdi.
Toplantıdan sonra Aydın çifti, tüp bebek yöntemiyle doğan ve Üreme Sağlığı Merkezi Başkanı'nın ismini verdikleri "Hikmet" bebekle kameraların karşısına geçti. Mutlulukları gözlerinden okunan genç çift, yıllar sonra çocuk sahibi olmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti. Rektör Yardımcısı Macit Yaman ile Dekan Yardımcısı Kevser Erol, ilk tüp bebeğe birer küçük altın taktı. Erol, ayrıca Hisarcık Sağlık Ocağı'nda laborant olarak görev yapan baba Ahmet Aydın'a "doğum sertifikası" verdi.