ANKARA (İHA) - Doğum sonrası kadın memurlara verilen 8 haftalık aylıklı izin hakkından, en fazla 2 yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memurlar sözleşme tarihinden itibaren yararlandırılacak. Yasa tasarısına göre, işçi kadın ve erkekler de bu haktan yararlanacak.
Hükümetin TBMM'ye gönderdiği 'Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla kadın memurlara doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süreyle aylık izin verilecek. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 8 haftalık aylıklı izin süresine 2 hafta eklenecek. Ancak, sağlık durumunun uygun olduğu doktor raporuyla belgelenen kadın memur, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilecek. Bu durumda kadın memurun isteği halinde, doğum öncesinde çalıştığı süreler ve doğumun üç haftalık izin süresi içinde gerçekleşmesi halinde kullanılmayan süreler doğum sonrası aylıklı izin süresine eklenecek. Aylıklı doğum izni süresinden sonra kadın memurlara çocuklarını emzirmeleri için 4 ay süreyle günde 3 saat, daha sonraki 6 ay süreyle günde 1.5 saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılacak.
EVLAT EDİNENLERE KOLAYLIK
Doğum sonrası kadın memurlara verilen 8 haftalık aylıklı izin hakkından, en fazla 2 yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memur da sözleşme tarihinden itibaren yararlandırılacak. Aynı değişikliğe göre doğum yapan kadın memura verilen aylıklı izin sürelerinin bitiminden sonra çocuğun bakım için kadın memura, devlet memuru olan eşine istekleri üzerine 6 aya kadar aylıksız izin verilecek. Bu haktan en fazla 2 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur veya devlet memuru olan eşi de aylıklı izin süresinin bitiminden sonra yararlanabilecek. Bu süre eşlerin talebi halinde bu izin 12 aya kadar uzatılabilecek. 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışan veya doğum yapan veya evlat edinen işçi memur olan eşi de aynı süre ve şartlara uygun olarak bu haktan yararlanabilecek. Münferit olarak evlat edinme amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan erkek ya da kadın memura da aylık izin süresinin bitiminden sonra aynı izin hakkı tanınacak.
Aynı kanun tasarısıyla İş Kanunu'nun 18. maddesinin 3. fıkrasının (e) bendi de değiştirilerek, işçi kadınlar gibi işçi erkekler de evlat edinme nedeniyle geçici bakım sözleşmesi yapmaları halinde ilgili hüküm doğrultusunda izinden faydalanabilecekler. Tasarı Kurban Bayramı'ndan sonra mecliste ele alınacak ve yasalaştırılacak.