ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, 1. derecede deprem kuşağı ve aktif fay hatlarında bulunan illerdeki hastanelerin listesini çıkardı. Bakanlık, şimdiye kadar 25 ildeki 70 hastanenin zemin etüdü ve güçlendirme projeleri için 7 trilyon lira harcama yaptı.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin önemli bileşenlerinden olan, Sağlık Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması çalışmaları hızla sürüyor. Bakanlık bu amaçla, Türkiye'nin önemli bir bölümünün deprem kuşağında olduğu gerçeğinden hareketle, deprem güçlendirme çalışmalarına bütçesi ölçüsünde başladı. Deprem riskiyle karşı karşıya olan hastaneleri tespit eden Bakanlık, 1. derecede deprem kuşağı ve aktif fay hatlarında bulunan 25 ildeki 70 hastanenin zemin etüdü ve güçlendirme projeleri için 7 trilyon lira harcama yaptı.
Bu arada, 2004 yılı içerisinde yaklaşık 32 trilyon TL'lik harcama yapılarak, 189 muhtelif hastanenin büyük ve küçük onarımları tamamlandı. Yine bu yıl içerisinde diğer muhtelif sağlık tesislerinin büyük-küçük onarımları için de 14 trilyon harcandı. Öte yandan, Sağlık Bakanlığı vatandaşların sağlık sorunlarını kendilerine en yakın merkezde çözmeleri amacıyla, 24 sağlık bölgesinde eğitim ve araştırma hastaneleri kurmak için kolları sıvadı. Bu hastanelerin hizmete açılmasıyla vatandaşlar rahat, ulaşılabilir, eşit, kaliteli ve daha etkin sağlık hizmeti alabilecek.
2004 yılı içerisinde, başta Adana ve Ankara Eğitim ve Araştırma Hastaneleri olmak üzere Amasya, İstanbul-Ümraniye, Şanlıurfa ve diğer bazı illerde, yatak sayıları 25 ile 500 arasında değişen çok sayıda hastane açılarak mevcut yatak kapasitesine yenileri eklendi. Ayrıca Antalya 400 Yataklı Bölge Hastanesi, İstanbul-Halkalı 600 yataklı Devlet Hastanesi, Erzurum 400 Yataklı Bölge Hastanesi ve İstanbul- Haydarpaşa Numune Hastanesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Cerrahı Servisi gibi bazı hastanelerin inşaat projeleri tamamlandı. Şırnak-Cizre 150 yataklı Devlet Hastanesi, İstanbul-Bağcılar 400 Yataklı Devlet Hastanesi ve Erzurum Aşkale Kandilli Sağlık Ocağı inşaatına başlanıldı.
Halen devam eden 352 muhtelif sağlık birimi yatırımından, 2004 yılında 37'si müstakil ve 9'u ek bina inşaatı olmak üzere 46 hastane inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı.