HABER

Fenilketonürüde erken teşhisin faydaları

KAYSERİ (İHA) - Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, fenilketonürünün erken tanı konup tedaviye başlanmaması halinde kalıcı zeka geriliğine neden olabileceğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Çetinkara, yaptığı yazılı açıklamasında, fenilketonürünün kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu kaydetti. Fenilketonürili hastalarda besinlerle alınan ve tironize dönüştürülemeyen fenilalaninin, kanda ve diğer dokularda biriktiğini kaydeden Dr. Çetinkara, bunun da geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olduğunu söyledi. Dr. Kadir Çetinkara, Türkiye'nin fenilketonürü hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını ve doğan her 4 bin-4 bin 500 bebekten birinin fenilketonürü hastası olduğunu bildiren Dr. Kadir Çetinkara, "Doğum yapılan bütün sağlık kuruluşları bebek hastaneden taburcu edilirken topuğundan birkaç damla kan örneği almakla görevlendirilmiştir. Ayrıca, yeni doğan ve süt çocuğu izlenimlerinin ve aşılarının yapıldığı sağlık ocakları ve tıp merkezlerine de tarama için kullanılan özel filtre kağıtları dağıtılmakta, örnekler alınmaktadır. Toplanan örnekler Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yenidoğan Tarama Merkezleri'ne gönderilir. Tarama testi şüpheli bulunan bebekler merkeze davet edilir. Kontrol testlerle hastalığı kesinleşen bebekte hemen tedaviye başlanır. Fenilketonürü, erken tanı konup tedaviye başlanmazsa kalıcı zeka geriliğine neden olabilir" dedi.

Çetinkara, ilk 1 ay içinde tedavi konulması ve tedaviye başlanan bebeklerin sağlıklı olarak büyüyebileceklerini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler