ANKARA (İHA) - Bakan Davutoğlu, dört gündür devam eden ve bugün gerçekleştirilecek son oturumla sona erecek olan 2. Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, konferansta gerçekleştirilen oturumlarda kapsamlı muhasebe ve istişare etme imkanı bulduklarını söyledi. 'Ortak akıl, ortak dil, ortak yöntem' geliştirmeye gayret ettiklerini belirten Davutoğlu, konferansın bakanlıkta sınırlı kalmadığını, 8 bakanın da çalışmalara katılarak büyükelçilere bilgi verdiğinikaydetti. Türk dış politikasının sadece bakanlıkla yürütülmediğini, siyasi ortak çalışma ile kendini göstereceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, "Uluslararası ihtiyaçlarımıza cevap veren, kaygılarımızı dile getirecek evrensel bir dil geliştirmek zorundayız" dedi.
Yarın Dışişleri Bakanlığı üst düzey bürokratları ve bazı büyükelçilerle birlikte Mardin'e giderek bir durum değerlendirmesi yapacaklarını açıklayan Davutoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Davutoğlu, Filistin'e giden yardım konvoyuna ilişkin soru üzerine, Gazze konusunda gerek Türk kamuoyunun, gerek hükümetin ne kadar hassas ve duyarlı bir politika takip ettiğinin herkes tarafından bilindiğini söyledi. Konvoy konusunda gerek konvoyu organize eden sivil toplum kuruluşlarıyla, gerek Mısır hükümetiyle yakın temas içinde bulunduklarını anlatan Bakan Davutoğlu, konvoyun herhangi bir gerilime mahal bırakılmaksızın Gazze'ye ulaşması için her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti. Davutoğlu, konvoyun Türkiye sınırından çıkmasından sonraki her aşamada da temasların devam ettiğini ifade etti. Tansiyonu yüksek ortamda bazı olayların meydana gelebileceğini belirten Davutoğlu, ancak yardım konvoyu ve yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaştığını ve bu anlamda hedefe ulaşıldığını kaydetti. Davutoğlu, "Şimdi yapılması gereken, hiçbir yeni gerilime mahal bırakmaksızın, bu konvoyla birlikte oraya giden vatandaşlarımızın emniyet ve güvenlik içinde Türkiye'ye dönüşlerini temin etmektir. Bu konuda da hükümetimiz her türlü çalışmayı yapmaktadır. Ümit ederiz ki yeni bir tansiyon yükselmesi yaşanmaz" diye konuştu.
20'den fazla ülkeden vatandaşların orada bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Konunun bir Türk-Mısır sorunu haline dönüşmesine izin vermememiz gerekir. Bizim öncelikli meselemiz, yardımların ulaşması dışında, Türk vatandaşlarının sağ salim Türkiye'ye dönmelerini temin etmektir. Çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın konvoyun Hamas'ın propaganda aracına döndüğü yönünde basında çıkan sözlerine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine ise Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bizim görüşmelerimizde böyle bir ifade söz konusu olmadı. Kendileri Türkiye'nin Gazze'ye yönelik çabalarını ve yardımlarını takdirle izlediklerini söyledi. Ancak konvoyda Türkiye dışında da unsurlar olduğu için diğerleriyle ilgili ne söylediğini bilemem. O konuda bir yorum yapmam doğru olmaz. Ama Türkiye'den giden yardımla ilgili takdir ve teşekkür hislerini ifade ettiler. Ben o ifadeleri esas alırım, basında olan ifadeleri değil. Ama basında olanlar da ne kadarı bizimle ilgili, ne kadarı diğer unsurlarla, onu ayırt etmek de mümkün değil."
Türkiye'den gidenlerin resmi bir heyet değil, sivil toplum kuruluşları ve tamamen Türk toplumunun Gazze'deki kardeşlerine yardım hissiyatıyla harekete geçen gruplar olduğunu belirten Davutoğlu, onun için ek yorum yapmaya gerek bulunmadığını kaydetti.
Bakan Davutoğlu, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye'nin arabulucu olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, sorunun diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini yineledi. Türkiye'nin bölgesinde nükleer silah istemediğini belirten Davutoğlu, "Ümit ediyoruz ki bu problemin çözümüne katkıda bulunuruz" dedi.