İş fikri olan ancak parasal kaynağı yetersiz olan girişimciler, 'İş melekleri' ile alternatif finansman kaynağına ulaşacak.
Türkiye'nin odalar bünyesinde kurulması planlanan ilk 'BAN (İş Melekleri Ağı) Sistemi'ni Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kuracak. Sistem, iş fikri ve sermaye arasında bir köprü oluşturulması amacıyla yatırımcı ve girişimciyi bir araya getiren ortak bir platform olarak öne çıkacak. MTSO tarafından hazırlanan; 'MersinBAN (Mersin İş Melekleri Ağı) Projesi'ne Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Odalar Platformu tarafından da onay çıktı. 106 bin 725 bin Euro'luk bir bütçeyle 12 ay uygulanacak olan projenin; Türkiye'ye yapılacak yatırımlar ve kurulacak ulusal ve uluslararası iş birliktelikleri açısından da önemli bir pilot uygulama ve aynı zamanda da referans olacağı kaydedildi.
MTSO koordinatörlüğünde yerelde; Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile Avrupa'da İngiltere'den Liverpool TSO ve Thames Valley Ticaret Odaları Grubu ortaklığında yürütülecek olan; 'MersinBAN Projesi' kapsamında Mersin Tüccar Kulübü'nde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Burada konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş kurabilmenin çok fazla risk içeren bir süreç olduğuna dikkat çekerek, girişimcinin ilk safhada karşılaştığı en büyük problemin finansman olduğunu söyledi. Aşut, ABD ve ABD ülkelerinde yaygın bir şekilde görülen; 'yatırımcı iş melekleri' uygulamalarının, girişimcinin başvurabileceği finanssal kaynaklardan biri olduğunu belirterek, bugün gelinen noktada 200 bini aşkın iş meleğinin, yılda ortalama 50 milyon dolarlık bir kaynak oluşturduğunu savundu.
"ATILACAK ADIMLAR AB SÜRECİNDE DE ÖNEMLİ BİR REFERANS OLACAK"
Yahoo, google ve hotmail gibi firmaların, 'İş Melekleri Sistemi'nin en başarılı örnekleri olduğunu savunan Aşut, Türkiye'de girişimcilerin finansmana ulaşmakta yaşadığı sıkıntıların da ortada olduğunun altını çizdi. Banka ve finansal kaynaklara borçlanmak istemeyen girişimcilerin, kısa vadede ihtiyaç duydukları finansmanı vadeli çek veya senet ödemeleriyle çözdüğünü ifade eden Aşut, yeni iş kuracak girişimcilerin uzun vadeli borçlanma için istenilen teminatlar ve maliyetlerin çok yüksek olduğu için fon temin edemediğini vurguladı. Aşut, "Kurumsallaşma konusunda da sıkıntı yaşayan işletmeler hem finansal, hem de yönetsel anlamda yatırımcı iş meleklerine ihtiyaç duyarlar. 'İş Meleği', kuruluş aşamasında olan veya büyümek isteyen girişimciye iş fikri için sermaye sağlar. İş meleği için yüksek risk, yüksek kazanç potansiyeli demektir. İş meleği, iş fikri iyi olan girişimciye ve yüksek getiri potansiyeli arz eden projelere maddi destek vermektedir. Bu destek, girişimcinin de temin edebileceği en uygun finansman kaynağını oluşturur. İş melekleri çoğunlukla tecrübeli oldukları sektörlere yatırım yaparlar. Bu nedenle de Türkiye'de 'İş Melekleri Ağı' olgusunun oluşturulması ve yaygınlaştırılması bir zorunluluktur. Ulusal İnovasyon Girişimi, konunun yaygınlaştırılması önerisinde bulunmuştur. Bu konuda atılacak adımlar, AB uyum süreci kapsamında da önemli bir referans niteliği taşımaktadır" dedi.
ABD ve AB'de yaygın olan; 'İş Melekleri Ağları'nın, Türkiye açısından gelecekte önemli bir finansal kaynak oluşturacağını savunan Aşut, bu noktada kurulacak olan; 'Mersin İş Melekleri Ağı'nın da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında kurularak, 'Avrupa İş Melekleri Ağı'na üye olacak ilk iş meleği ağı olacağı bilgisini de verdi. Aşut, söz konusu ağın Mersin'e yapılacak yatırımların, kurulacak ulusal ve uluslar arası iş birliktelikleri açısından da önemli bir pilot uygulama olacağını dile getirdi.
İngiltere'de uygulanan 'İş Melekleri Ağı'nın, özellikle yatırımcı ve risk sermayesi açısından önemli bir finansal kaynağı olduğuna işaret eden Liverpool TSO Yönetim Kurulu Başkanı Jack Stopforth ise, İngiltere Hükümeti tarafından açıklanan raporlara göre geride bıraktığımız 2008 yılında yaklaşık 1 milyar pound'luk bir yatırımın iş melekleri tarafından gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Jack Stopforth, 'MersinBAN Projesi' ile birlikte edindikleri bilgi ve tecrübeleri Mersin'e aktarabileceklerini, bunun için de oldukça önemli çalışmaların altına imza atacaklarını söyledi. ŞUTSO AB ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Veysel Asoğlu da kendilerinin de girişimci olan iş meleklerinin, bağımsız veya grup olarak yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini, çoğunlukla tecrübeli oldukları sektörlerde yatırım fırsatlarını kovaladıklarını anlattı.