HABER

FKÖ, İsrail'le dolaylı görüşmelere evet dedi

Filistin liderliği, İsrail'le ABD'nin arabuluculuğunda dolaylı görüşmelere başlanmasına "yeşil ışık" yaktı.

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi ile El Fetih Merkez Komitesi'nin Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında yaptığı toplantıdan, görüşmelere "çoğunlukla" onay çıktı.

Filistin Yönetiminin, bugün ilerleyen saatlerde Abbas ile ABD'nin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell arasında yapılacak toplantıda, görüşmelere start verildiğini açıklaması bekleniyor.

Görüşmelere start verilmesiyle, Amerikalı arabulucu Mitchell, Arap Birliğinin de destek verdiği şekilde 4 ay süreyle taraflar arasında mekik diplomasisi yürütecek.

FKÖ İcra Komitesi Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, toplantıların ardından yaptığı açıklamada, toplantıya katılanların çoğunluğunun, dolaylı görüşmeleri onayladığını bildirdi.

Abdrabbo, FKÖ yönetiminin kararının, İsrail'in yerleşim faaliyetlerini durdurması konusunda verilen garanti ve taahhütler doğrultusunda geldiğini kaydetti.

Filistin tarafının Amerikalılardan sınırlar, Kudüs'ün konumu, Filistinli mülteciler ve güvenlik gibi nihai statü konularının tümüyle görüşme masası kapsamında olması konusunda taahhüt aldıklarını; bu garantinin, görüşmeler için kilit unsur olduğunu ifade eden Abdrabbo, ABD destekli dolaylı görüşmelere geçilmesi kararının Filistin halkının çıkarları doğrultusunda, barış sürecine bir şans verilmesi doğrultusunda alındığını belirtti.

FKÖ yönetiminin aldığı bu karara rağmen, toplantıda hararetli tartışmalar çıktığı da bildirildi.

Her ne kadar sonucun böyle çıkması beklense de FKÖ çatısı altındaki partilerden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile Filistin Halk Partisi, toplantıda görüşmelere katılınmasına karşı oy kullanacaklarını bildirmişti. El Fetih ise olumlu oy kullanacağını duyurmuştu.

El Fetih Genel Sekreteri Cibril Racub, toplantıdan önceki açıklamasında, kararın reddedilmesinin İsrail'in çıkarına bir sonuç vereceğini belirterek, "Dolaylı görüşmelere geçilmesi kararını destekleyeceğiz" demişti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesinden Kays Ebu Leyla, "Bu sürecin verimli bir sonuç getireceği yolunda Amerikan tarafının sözlerinin yeterli taahhüt olduğuna inanmıyoruz" diye konuşmuştu.

Filistin tarafı, martta da yakınlaşma görüşmelerine katılma konusunda mutabık kalmış, ancak İsrail'in Doğu Kudüs'ün Yahudi mahallelerinden Ramat Şlomo'da 1600 yeni konutluk bir inşaata onay vermesi görüşmeleri çıkmaza sokmuştu. Onay, o sıralarda görüşmelerin başlatılması için çaba gösteren ABD'nin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da İsrail ziyaretine gölge düşürmüştü.

AA

En Çok Aranan Haberler