LONDRA(ANKA) – Türkiye'nin Gazze krizine ilişkin olarak yaptığı girişimler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge gezisi, Batı'da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, Arap ülkeleri, İsrail'in Gazze'ye saldırısına ortak bir tepki koymak için uğraşırken Türkiye'nin, bu devletlerden konsensüel bir yanıt verilmesi için inisiyatifi aldığını yazdı.
İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye, konsensüel bir yanıt görmek istiyor" başlıklı analizinde Arap ülkelerinin arasındaki bölünmelere dikkat çekerken, Türkiye'nin girişimlerine işaret etti. Gazete, şunları yazdı:
"Arap devletleri, İsrail'in Gazze'ye saldırısına ortak bir tepki koymak için uğraşırken Türkiye, Arapların, Filistinlileri etkileme çabalarını zedeleyen ayrışmalarını gidermek için inisiyatif aldığı gibi görünüyor."Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Gazze krizi konusunda ortak bir tutum alabilmek amacıyla Kaire'de acil bir toplantı yaparken, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün (Çarşamba günü) Arap ülkeleri gezisine başlaması öngörülüyor."
Financial Times, Gazze'ye yönelik saldırıların, şimdiye kadar Ortadoğu'da sokaktan hükümete kadar olan bölünmeleri ortaya koyduğunu belirtirken bu ayrışmaların, Arapların Hamas'ı frenleme ve çeşitli Filistinli grupları barıştırma çabalarına olumsuz etkilediğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu gezisinin, "barışın yeniden tesis edilmesi" yollarına ilişkin danışmalarda bulunmayı amaçladığını belirten gazete "Arap Birliği üyesi olmayan Türkiye, İsrael'e yakın ancak Gazze'yi hedef alan saldırılar konusunda sert bir tavır takındı ve Yahudi devlet ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerdeki aracı rolünü askıya aldı" diye yazdı.
İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın gezisi sırasında ziyaret edeceği ülkelerden Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün Washington'un bölgedeki "kilit müttefikleri" olduğuna dikkat çekerken Erdoğan'ın ayrıca sık sık ABD'nin bölgedeki müttefiklerinin tam karşısında yer alan Suriye'ye de uğrayacağına vurgu yaptı. Mısır'ın Gazze ile sınır kapısını ancak Filistin Yönetiminin kontrolünü eline geçinceye kadar tam olarak açmayacağını bildirdiğini anımsatan gazete 2006 yılındaki Lübnan savaşı patlak verdiğinde ilk başta Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın Hizbullah'ı kınadıklarını ancak örgütün, İsrail'in saldırılarına direnişi sayesinde birçok Arap için bir "şampiyon" haline geldiğine dikkat çekti.
Sonuç olarak otokratik, Batı destekli hükümetlerin sokaktaki hissiyattan kopuk gibi göründüğü yorumunu yapan gazete, "Gerçek budur ki, Arap devletlerinin, Filistinli gruplar üzerinde bir miktar etki yapmayı umarken bir ateş kes sağlanması için İsrail'in eylemlerini sessizce destek veren Washington'a çağrıda bulunmaktan başka yapabileceği pek bir şey yok" görüşünü de dile getirdi.