BERLİN (İHA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de 4. kez kapılarını açan dünyanın en büyük raylı taşımacılık ve demiryolları araçları fuarına (İnnoTrans) katılan Türk firmaları, Almanya ile Hollanda demiryollarının ihtiyacı olan vagon üretimi ve onarımı işini aldı.
31 ülkeden toplam bin 46 firmanın katıldığı fuarda 11 kuruluş ile temsil edilen Türkiye, milyonlarca Euro tutarındaki ihaleyi aldı.
29 bin metrekarelik alanda kurulan İnnoTrans fuarında >'Forum Fuarcılık" tarafından organize edilen Türkiye standında merkezi Adapazarı'nda bulunan Türkiye Vagon Sanayi (TÜVASAS) 40 kişilik bir ekiple temsil edildi.
10 yan sanayi kuruluşunun da katıldığı fuarda Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif Sanayi (TÜLOSAS) kendi branşında incelemelerde bulunuyor.
Cuma günü sona erecek fuarda Türk standını ziyaret eden Almanya Ulaştırma, İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Angelika Mertenz , TÜVASAS yönetim kurulu üyesi Özkan Erdemli, Berlin Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Gönül Özer ve Müşavir Dr. Cevdet Baykal ile bir süre görüştü.
TÜVASAS'ın Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Erdemli, Adapazarı tesislerini Marmara depreminde yerle bir olmasına rağmen 2 yıl boyunca işçisinden müdürüne kadar maaş almadan yeniden kurduklarını ve İnnoTrans fuarına ilk defa katıldıklarını belirterek > "Amacımız teknolojik gelişmeleri yerinde görmekti" dedi.
Erdemli> "Teknoloji her alanda olduğu gibi bizim sektörümüzde de hızla ilerliyor. Biz çıtamızı yükseltip insanlarımıza en iyisini vermek istiyoruz. Ulaşımda demiryolu sektöründe geri kalmışlığı aşmak için çaba sarfediyoruz. Ekonomik kriz ile dibe vurduk sayılır. Ancak ülkemizde demiryolu sektörü önümüzdeki dönem herşeye rağmen hakettiği yere gelecek" dedi.
TÜVASAS Vagon fabrikasını AB standartları doğrultusunda tekrar inşa ettiklerini belirten şube müdürü ve şirket danışmanı Saim Aslanlar da "Yeni fabrikamızla AB standartlarını yakaladık. Burada bir ekibimiz iç sektörün ihtiyaçları için görüşmeler yaparken bir başka ekibimiz de standımızda Alman ve Hollanda demiryollarının vagonlarının onarımını almak için çaba sarfetti. Bu gerçek oldu, artık dünyanın bu sektörde en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Alman Demiryolları'nın vagonlarını biz imal edeceğiz ve onarımını yapacağız. Bu da ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi demektir" diye konuştu.
Aslanlar, teknoloji olarak Avrupa ile arada pek fazla fark kalmadığını kaydederek fuara katılan yan sanayi kuruluşlarının ürünlerini de pazarlama imkanı bulduklarını anlattı.
TÜVASAS Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Daire Başkanı Mehmet Zeki Çelebi de "Vagon tamiri teknolojisi büyük çıkış. Türkiye de bundan pay alma uğraşı içinde. Bir ülkenin gelişmişliği ya da geri kalmışlığı demiryolu ulaşımına bağlı. Cumhuriyetin ilk 10 yılında 4 bin km tren yolu yapan Türkiye, son 60 yılda bunu gözardı ederek sadece bin 500 kilometrelik yol yapmış. Vatandaşın hayat standardını yükseltmenin yolu konforlu demiryolu ulaşımı ve hızlı ulaşımdır" şeklinde konuştu.