BERLİN (İHA) - Londra'da 2 Nisan'da gerçekleşecek olan G20 Zirvesi için hazırlık görüşmeleri, Almanya'nın liderliğinde Berlin'de gerçekleştirildi.Buluşmaya Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Almanya Başbakanı Angela Merkel katıldı.
Görüşme sonrası yapılan basın toplantısında Çek Cumhuriyeti Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Mirek Topolanek, "Biz bu buluşmada finans piyasasının yapısını ve krizle ilgili bazı noktaları konuştuk ve G20'ye katılacak olan ama bu buluşmayı izlemeyen ülkeleri konuşulanlar hakkında bilgilendireceğiz" şeklinde konuştu.Londra'da 2 Nisan'da düzenlenecek olan G20 Finans Zirvesi'nin görüşüldüğü buluşmada Almanya Başbakanı Angela Merkel, finans krizinin sadece beraber hareket edilir ise atlatılabileceğini belirterek, "Biz bu krizden bir sürü şey öğrendik. Bunlardan biri, sürdürülebilir bir ekonomi için küresel bir antlaşmaya ihtiyacımızın olması" dedi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise, İtalya'nın krizden çok fazla bir zarar görmediğini belirterek, buna rağmen Başbakan Angela Merkel'e katıldığını ifade etti ve "Birçok eski kuralı yok edip tümden yeni kurallar koymamız lazım" dedi.Küresel anlaşmaların ve beraberce çalışmanın önemine değinen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, "Bizim istediğimiz geçici önlemler almak değil, yapısal değişikliklere yol açmak. Bu da anlaşma ve düzenleme gerektirir ki, bu anlaşmalara karşı faaliyette bulunanları da cezalandırmakta mecburuz" diye konuştu.Sarkozy'nin bu açıklamasına katılan İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero, "Bu bağlamda en önemli adımlardan birisi vergi cennetleriyle ilgili bir liste hazırlamak ve vergilerin düşük olduğu ülkeleri uyum sağlamaları için uyarmak" dedi.
Buluşmadaki katılımcıların hepsinin değindiği başka bir nokta da finans piyasası ve ekonomik durumu takip eden denetim mercilerinin küreselleşmesi oldu. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, "Serbest dünya ticaretini daha iyi organize etmemiz lazım. Bunda Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) rolü çok önemli ve onun için de Doha Zirvesi'nin yavaş yavaş sona ermesi gerekli" şeklinde konuştu.AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ise, G20 Zirvesi'ne ön hazırlık teşkil eden buluşmanın dünyaya verdiği sinyalin önemine değindi ve "Biz Avrupalılar sosyal bir piyasa ekonomisinin taraftarlarıyız, bunun bizim için ne kadar önemli olduğunu ve sosyal sorumluluğun kriz zamanlarında en önemli prensiplerden birisi olduğunu bugün gösterebildik" dedi.
Londra'da 2 Nisan'da gerçekleşecek G20 Zirvesi'ne katılmayacak olan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, erkenden kriz göstergelerini kaydedip uyaran bir sistemin ihtiyacına dikkat çekti ve bu bağlamda ülkeler arası koordinasyonun önemini vurgulayarak, "Bugün farklı ülkelerin farklı konjonktür paketlerine de değindik ve yeni tedbirler almadan önce bu paketlerin getireceği sonuçları beklemekte fayda olacağı konusunda anlaştık" dedi.