Güney Afrika'da polisin, Marikana platin madeninde grev yapan işçilerle yaşanan çatışmada işçelere ateş açması sonucu 12 kişinin öldüğü belirtildi.
Görgü tanıkları polisin, palalar, sopalar ve mızraklar taşıyan işçilerin bu silahları bırakmayı reddetmesinden sonra ateş açtığını söylüyor.
BBC'ye konuşan bir görgü tanığı, ateş açıldıktan sonra yerde 18 kişiyi gördüğünü belirtti.
Lonmin şirketi tarafından işletilen madendeki çalışanlar ücretlerinin arttırılmasını istiyor.
İki rakip sendikanın dereye girmesiyle daha da artan gerilim, grevin geçen Cuma günü başlamasından bu yana 10 kişinin ölümüne yol açmıştı.
Son çatışmada grevci işçiler, dünyanın üçüncü en büyük platin madenine bakan bir tepenin üzerinde toplandı.
Sendika liderleri ve polisin çabaları, bazıları 'bu tepede ölmeye hazırız' diyen işçilerin dağılmasına yetmedi.
Görgü tanıkları, polisin molotof kokteylleri atan işçilere ateş açarak yanıt verdiğini belirtti.
Yetkililer çatışmada ölenler olduğunu kabul ederken, polisin işçilere ateş açmasını savundu.
Polis Bakanlığı Sözcüsü Zweli Mnisi AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 'Protesto gösterisi yapmak her vatandaşın meşru ve anayasal hakkıdır. Ancak bu, insanların barbarca, tehditkar davranması ve yasadışı gösteri yapması anlamına gelmez. İnsanların baştan aşağı silahlandığı, saldırdığı ve öldürdüğü bir durumla karşı karşıya kaldık" dedi.
Güney Afrika lideri Jacob Zuma da, 'manasız şiddetten şoke olduğunu ve dehşete kapıldığını' söyledi.
Son şiddet olaylarını, uzun süredir madende örgütlü Ulusal Maden İşçileri Sendikası'yla, yeni kurulan daha radikal Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası arasındaki mücadelenin tetiklediği düşünülüyor.
Madeni işleten Lonmin şirketi, grevin yasal olmadığını ve bugün işbaşı yapmayan tüm madencilerin işten atılacağını duyurdu.