HABER

Galleria'da özelleştirme sinyalleri

İSTANBUL (İHA) - Galleria Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Dr. Şerafettin Dönmez, modern dünyada devletin alışveriş merkezi işletmek gibi bir misyonu olmadığını belirterek, "Galleria mutlaka devletin elinden çıkmalı" dedi.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şerafettin Dönmez, Galleria'nın 15 senelik bir tarihi olduğunu ve buranın kuruluşunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın büyük katkısının bulunduğunu belirterek, "Rahmetli Turgut Özal hastalığı sırasında gittiği Boston'da, gördüğü alışveriş merkezinin aynısının, Türkiye'de de yapılmasını istiyor. Galleria merkez girişimciler tarafından Emlak Bankası'ndan kredi alınarak yapılıyor. Ancak kredi geri ödenemeyince, Galleria da devlete kalıyor" dedi.

Galleria'nın 6 yıldan bu yana özelleştirme kapsamında olduğunu vurgulayan Genel Müdür Dönmez, "Bir anonim şirketi olan Galleria'nın yüzde 58'i Özelleştirme İdaresi'ne, yüzde 40'ı da Vakıflar Bankası'na ait. Üç beş tane de özel müteşebbis var. Çeşitli altyapı problemleri olduğu için özelleştirme hedefine bir türlü ulaşılamıyor. Ancak, bu problemin hızlı bir şekilde halledilerek, özelleştirmenin kısa sürede tamamlanması için kararlıyız. Modern dünyada devletin alışveriş merkezi işletmek gibi bir misyonu yok. Galleria mutlaka devletin elinden çıkmalı" diye konuştu.

"DEVLET ELBİSE SATMASIN" Devletin asli görevinin eğitim, sağlık ve güvenlik gibi konular olduğuna dikkat çeken Dönmez, "Devlet, bir an önce elbise, yiyecek, içecek satmaktan artık vazgeçmeli. Göreve geldiğim günden bu yana, ilk el attığım konu, kültürel aktivitelerin hız kazandırılması odu. Yaklaşık 9 sene boş duran sinemaların yerlerini planlayıp, kiraya verdim. Galleria, Türkiye'de eşi benzeri olmayan 7 tanesi cep sineması olmak üzere toplam 12 sinemaya sahip. Açtığımız tiyatro salonuna ise çok yoğun ilgi var" ifadelerini kullandı.
Boş duran tüm işyerlerini kiraya verdiklerini ve Galleria'nın tarihinde ilk defa işletme karına geçtiğini vurgulayan Dönmez, işletmeyi ticari kurallara göre yaptıklarını, personel azaltmasına gittiklerini ve 2003 yılını yüzde 35 karla kapattıklarını belirtti. Hiçbir zaman siyasi bir tavır içine girmediklerine dikkat çeken Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yılın daha başarılı olacağına inanıyorum. Sahipsiz bir malın gelişip büyümesi mümkün değil. Aynen ana babasız bir çocuk gibi. Onun için, uygun zaman ve zemin kollayarak bu müesseselerin de bir an önce iyi bir değere özelleştirilmesi gerekir. İlk açıldığında insanların sıraya girdiği Galleria, zaman içerisinde zarar eden bir duruma geldiyse, bunun tek sorumlusu devletin çorap, gömlek satmasında ve kötü yönetimlerde aranmalıdır. 70 yıldan bu yana çağdaş, medeniyet seviyesine ulaşma edebiyatı yapıyoruz. Ancak, devleti bir türlü asli görevine döndüremedik. Bunun bir an önce başarılması gerekir"

Galleria gibi merkezlerin, insanları modern yaşamla barışık duruma getirdiğini ifade eden Dönmez, "İnsanlar bu sayede, hafta sonları veya hafta içi alışverişlerini yapıyor, değişik mutfaklarda yemek yiyor, sinema ve tiyatroya gidiyorlar. Hava şartlarından etkilenmeden alışverişlerini yapıp eve gidiyorlar. Halen birçok alışveriş merkezi plan ve inşaat safhasında. Bunlar daha da çoğalacaktır. Galleria, bunların anasıdır. Sahasında Türkiye'de ilk olan Galleria, çok özel bir yere sahiptir" şeklinde konuştu.
Galleria Genel Müdürü Dr. Şerafettin Dönmez, alışveriş merkezinin özelleştirilmesiyle, kısa sürede eski canlı günlerine döneceğine ve ayrıcalıklı olduğunu ispatlayacağına inandığını da sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler