TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, 1 Ekim 2008 tarihinde kaldırılan fiili hizmet zammı uygulamasının gazeteciler ve bazı meslek grupları için yeniden getirilmesine imkan sağlıyor.
Teklif, basım ve gazetecilik iş yerlerinde çalışanlardan; solunum ve cilt yoluyla vücuda geçen gaz veya diğer zehirleyici maddelerle çalışanlar, fazla gürültülü ve ihtizaz yapıcı makine ve aletlerle çalışarak iş yapanlar, tabii ışığın hiç olmadığı veya suni ışık altında çalışanlar, doğrudan doğruya yüksek hararete maruz kalanlar, fazla ve devamlı fiziki gayret sarf ederek iş yapanlar ile günlük mesainin yarıdan fazlası saat 20.00'den sonra çalışan bütün çalışanlar için fiili hizmet zammının uygulanmasını öngörüyor.
Teklif, Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre, basın kartı sahibi olmak suretiyle gazetecilik yaparken kamu kurumlarına giren ve bu kurumlarda meslekleriyle ilgili görevde istihdam edilenlerin de uygulamadan yararlanmasını da içeriyor. Her yıla karşı 3 ay (90 gün) yıpranma hakkı tanınmasına imkan tanıyan teklifle, ''bu sürelerin sigortalılar için 5 yılı, diğerlerinde 3 yılı geçmemek üzere yarısının emeklilik yaş haddinden indirilmesini'' de düzenliyor.
Teklifin gerekçesinde, ''Gazeteciler, en az yıpranma hakkı alan polisler ve askerler kadar mesai harcıyor, sürekli stres içinde hatta can güvenliği tehdidi altında günün 24 saati, haftanın 7 ve yılın 365 günü görev yapmakta, meslekleri uğruna canlarından oluyor. Bu ülkenin en değerli gazetecileri faili meçhul cinayetlere kurban gitmişlerdir'' denildi.