Suriyeli Hacı Abid, sekiz ay önce ailesinin büyük bölümünü ve yemek tariflerini yanına alarak Halep'i terk etti.
Gaziantep'e yerleşerek burada bir Suriye lokantası açtı.
Hafta içi bir akşam vakti ve bütün masalar dolu.
Hacı Abid'in kırmızı gömlekli işçileri humus, falafel ve yufka yapıyor, salata hazırlıyor.
Gaziantep'teki diğer Suriyeli mültecilere yurtlarından yemek sunuyorlar.
Ama savaşı unutmak kolay değil.
Hacı Abid'in oğlu Abdullah'ın fotoğrafı çerçevelenerek duvara asılmış.
Abdullah Halep'te kalmış ve Aralık 2012'de bir havan topuyla ölmüş. Dört yaşındaki oğlu Muhammed'e ailesi bakıyor şimdi.
"Diğer Suriyeliler niye buradaysa ben de o nedenle buradayım" diyor Hacı Abid. "Devrimden önce sıradan bir insandım. Karım ve çocuklarım yüzünden buraya geldim. Allah bize yardım etti de bu lokantayı açtık."
300 binden fazla Suriyeli Türkiye'ye geldi. Gaziantep iş ve ev bulma ümidiyle gelmiş Suriyelilerle dolu.
Artık Gaziantep'te yaşayan Suriyeli gazeteci Yaser El Hacı "Karmaşık duygular içinde oluyorsunuz. Türkiye'de bir şehirdesiniz ve Arapça işitiyorsunuz. Halep ya da Şam aksanıyla konuşan Suriyeliler görüyorsunuz. İnsana tuhaf duygular veriyor bu."
Bazı mülteciler devletin kurduğu kamplarda yaşıyor. Parası olanlar ise apartman dairesi kiralayıp iş aramaya çalışıyor. Bazıları kıt kanaat geçiniyor.
Yaser El Hacı, "Burada harcayacak parası olmayan bazı insanlar geri dönmek zorunda kaldı; iş bulmak zor." diyor.
"Hayat çok pahalı. Birkaç gün önce Halep'te bazı insanlarla tanıştım. Burada geçinemedikleri için geri dönmek zorunda kalmışlar. Halep çok tehlikeli, ama gideceğimiz yeri seçecek durumda değiliz diyorlar."
Bazı Suriyeliler iş bulabilmiş.
Holozoğlu mağazası tişört ve şapka satıyor. Özgür Suriye Ordusu armalı onlarca şapka dizilmiş bir rafa. Mağazanın sahibi Türk.
Suriyeli eski bir arkadaşı olan 32 yaşındaki Halit Musa'ya da iş vermiş.
"Müşterilerin yüzde 70'i Suriyeli" diyor Halit Musa.
"Bazen iş ve ev sormaya geliyorlar. Bazıları elinde sadece 10 dolarla geliyor. Bazen kalacak yer bulmada yardımcı oluyoruz. Yardım etmek istediğimiz için ediyoruz, yoksa başka bir hesabımız yok."
Türkiye, Suriye savaşına müdahil değil belki. Ama Suriye muhalefetine aktif destek veriyor. Komşu ülkeden çok sayıda mülteciye müsamaha gösteriyor. Kentin çehresini değiştiriyor bunlar.
Gaziantep hala Türkiye'de bir kent; ama sürgünde Halep haline geldi aynı zamanda.