HABER

Gazze'de hayat durma noktasında

Gazze'de başta gıda, ilaç ve tıbbi malzeme olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin sıkıntısı had safhaya ulaştı.

Nüfusun yüzde 70'i susuz. İsrail birliklerinin sürdürdüğü askeri operasyon, insani felakete yol açıyor.

Zaten Gazze'de aylardır benzin ve mazot sıkıntısı yaşanıyordu. Yakıtların Mısır'dan Gazze Şeridi'ne ulaşımını sağlayan transfer hattı, İsrail ordusu tarafından bombalandı.

İsrail, sıkıntılı bölgelere insani yardımların ulaştırılabilmesi için sınır geçişlerine yeniden izin vermeye başladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre Pazartesi günü gıda, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan 80 treylerin Gazze Şeridi'ne geçişine izin verildi.

200 bin litre yakıtın da aynı gün bölgeye ulaştırıldığı belirtildi. Yardımlar Gazze'ye ulaştırılsa bile bunların insanlara nasıl dağıtılacağı konusu belirsizliğini koruyor. Çünkü tüm araçlar risk altında ve her an bir saldırıya hedef olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Koridorlarda ameliyat

En büyük sıkıntı ise hastanelerde yaşanıyor. Gazze'deki Şifa hastanesinde görev yapan Norveçli doktor Eric Fosse, "Bu hastane bir hafta boyunca abluka altında tutuldu. Sürekli hastalar geldi. İlaçlarımız ve yedek malzemeleremiz tükendi. Kara harekâtının başlamasından buyanaysa durum daha da kötüleşti" diye konuştu.

Gazze'nin en büyük hastanesi, mazot ile çalışan jeneratörlere bağımlı ve Eric Fosse jeneratörlerin de çalışmamasından endişe ediyor. Böyle bir durumda tıbbi cihazlara bağlı olan yoğun bakımdaki 70 hasta ile yeni doğan 30 bebeğin hemen ölebileceğini aktarıyor. Norveçli doktor, hastanelerdeki hijyenik koşulların da dehşet verici boyutlarda olduğuna dikkat çekiyor.

"Hastane seyyar hastaneye dönüştü" diyen doktor sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sabah iki kişiyi koridorlarda ameliyat ettik. Ameliyat edilmeyi bekleyen ve koridorlarda bulunan kişiler vardı. Onlarla ilgilenme fırsatını dahi bulamadık ve hastalar hayatını kaybetti".

İnsani yardımlar ulaştırılamıyor

Doktorlar ve hemşireler yorgun düşmüş durumda. On gün süren savaşın ardından nöbet değişimine ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bu mümkün görünmüyor. İnsani yardımlardan sorumlu BM koordinasyon bürosunun raporuna göre hastaneler için gerekli yardımlar mevcut ancak ulaştırılamıyor.

Savaş bölgesinde, hastaların hızlı bir şekilde hastanelere nakledilmesi de adeta imkansız. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin Başkanı Pierre Wettach, "Bazen yaralıların hastaneye götürülmesi 10 ya da 15 dakika bile sürmüyor. Bazen ise yaralıların bir tıp merkezine ulaştırılması bir kaç saat sürebiliyor" dedi.

Ölü sayısı 666'ya ulaştı
12 gündür devam eden saldırılarda ölen Filistinliler'in sayısı 666'ya ulaştı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i bugün görüşmeler için Kahire'ye davet etti.

Olmert'in sözcüsü, başbakanın Mısır-Gazze sınırının güvenliği konusundaki görüşmeye katılıp katılmama konusunda henüz karar vermediğini söyledi. Mübarek, dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle görüşmesinden sonra İsrail ve Filistinlileri görüşmeye çağırmıştı. ABD de Mısır'In ateşkes sağlama çabalarına destek verdi.

Ateşkes sağlama çabaları sürerken İsrail ordusu da hızla saldırılara devam ediyor. Dün gece 30 hava saldırısı gerçekleştiren İsrail, onlarca tankla da Beyt Yunus'a girdi. 27 Aralık'ta başlayan İsrail saldırılarında şimdiye kadar en az 666 Filistinli öldü. Ölenlerden 215'i çocuk. 2 bin 950 Filistinli de yaralandı. İsrail dün de Birleşmiş Milletler tarafından işletilen bir okulu da bombaladı ve 48 kişiyi öldürdü.

İHA

En Çok Aranan Haberler