VAN (İHA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Kaya, Türkiye'nin komşularına yaptığı ticarette dünya standartlarına göre geri kaldığını söyledi.
TÜGİAD ve Van Genç İşadamları Derneği (VANGİAD) işbirliği ile Türkiye'nin komşularıyla ticari ilişkileri ve Irak'taki son gelişmelerin ele alındığı bir panel gerçekleştirildi. Türkiye'nin komşularıyla ticari ve ekonomik işbirliği imkanlarının geliştirilerek bölge ekonomisinin barış ortamında canlanmasına katkıda bulunabilmek amacıyla düzenlenen panelde, işadamları, akademisyenler, diplomatlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri görüşlerini aktardı.
Van Meritt Otel'deki panelde TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Kaya, VANGİAD Başkanı Kadri Salaz birer açılış konuşması yaptı.
KAYA'DAN ELEŞTİRİ Hayati Kaya konuşmasında, Türkiye'nin sınır komşularıyla olan ticaretinin risk taşıdığını belirterek 1948 - 2000 yılları arasında Türkiye'nin dış satımı 260 milyon dolardan 30 milyar dolar civarına yükselerek kendi içinde 120 kat artış gösterdi. Ancak dünya toplam ihracat içindeki payı bu süreçte binde 4.5'ten sadece binde 4.7'e ulaştı. Ne ileri ne geri gittik ama İtalya'nın 13'te biri, İspanya'nın 5'te biri kadar yol aldık" dedi.
Uygulanan ekonomik programın temel ayaklarından birinin ihracat olduğuna dikkat çeken Kaya, yılın ilk 8 ayında ihracatın yüzde 9.9 oranında arttığını, buna rağmen 34 milyar doları aşacağız' diye sevinenleri eleştirdi. Orta vadeli asgari 40 milyar dolarlık ilave bir dış ticaret hacmi oluşturabilecek bölgesel dış ticaret stratejisinin iki önemli unsuru olduğunu belirten Kaya, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Komşularla ticarette e sınır ticaretinde ilişkileri geliştirmeye yönelik ulusal bir politikanın oluşturulması ve benimsenmesi gerekir. İkinci olarak sınır ticaretinin geliştirilmesi bölgelerin kalkınması açısından büyük önem taşıyor. Üçüncü olarak da komşu ülkelerle yatırım ortaklığına gidilebilmesi için uygun ortam sağlanmalı."
SALAZ - TÜZMEN TARTIŞMASI Panelde konuşan VANGİAD Başkanı Kadri Salaz da Irak sınır ticaretinin getirdiği sınırlamalardan dolayı eski dış ticaret müsteşarı Kürşat Tüzmen'i eleştirdi. Salaz, İran ile yapılan sınır ticaretinin bölge ekonomisine sağladığı yararların batı illerindeki lobilerin siyasilerle kurduğu baskı sonucu düştüğünü ileri sürdü. Bölgede sınır ticaretinin sadece kına, hortum, WC taşı, naylon, terlik ve benzeri 8 kaleme düşürüldüğünü vurgulayan Salaz, "Affınıza sığınarak söylüyorum, bize taharet malzemesi bırakılmıştır. Aramızda bulunan sınır ticaretinin mimarı milletvekili adayımız eski Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Salaz'ın konuşmasının ardından söz alan Kürşat Tüzmen ise kendi dönemlerindeki icraatlarını savunarak, "Bizim yaptığımız komşularla ticareti birbirinden ayırmaktı. Sınır ticareti tek taraflı petrol ve mazot ithalatından başka bir şey değildir ve bu bir ucubedir. Sınır ticaretinin dünyada da örneği yoktur" ifadelerini kullandı. Tüzmen, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) olarak iktidara geldiklerinde sınır ticaretindeki problemleri halledeceklerini kaydetti.