Dünyanın önde gelen haftalık haber dergilerinden Economist, 22 Temmuz seçimleri sonrasında yaşanan siyasi gelişmelerden, generallerin memnun olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
"Milliyetçi Kürtlerin" Meclis'e girdiği, AKP'nin de oylarını arttırdığı kaydedilen haberde, bu durumun Generalleri mutlu etmediği ifade edildi.
Economist dergisinin son sayısında yayınlanan haberde, 15 gün önce 32 yaşındaki eski hemşire Sebahat Tuncel'in terör örgütü PKK üyesi olduğu gerekçesiyle İstanbul'da hapiste tutulduğu ancak 22 Temmuz seçimlerinde milletvekili seçildiği için serbest bırakıldığı hatırlatıldı.
"SIK SIK PKK KAMPLARINI ZİYARET EDEN TUNCEL YARGILANMAYACAK"
Haberde, dokunulmazlık alan Tuncel'in böylece Kuzey Irak'taki PKK kamplarını sık sık ziyaret ziyaret etmesi dahil diğer suçlamalardan yargılanamayacağı vurgulandı. Haberde Tuncel'in kayıp kardeşini aradığı için PKK kamplarını gittiği savunmasını yaptığı ifade edildi.
Haberde, 1990'lardan bu yana ilk kez "açıkça milliyetçi Kürt" olan politikacıların 550 sandalyeli Meclis'e girdiği kaydedilen haberde, MHP'nin de 71 milletvekili ile temsil edileceği hatırlatıldı.
"DTP'LİLER PKK'YI AÇIKÇI KINAMAYA HAZIR DEĞİL"
Kürt siyasilerin bazılarının bölücü örgüt başı Abdullah Öcalan'ı mahkemede savunan avukatlar olduğuna dikkat çekilen haberde, söz konusu politikacıların Meclis'te uygun şekilde hareket edecekleri ve Kürtçe yemin etmeyeceklerini söylediği kaydedildi. Haberde ancak şimdiden bazılarının özgeçmişlerindeki yabancı diller bölümüne Türkçe yazdığı ifade edildi.
Haberde, bundan daha da kötüsü, hiçbirinin Güneydoğu'daki şiddet eylemlerini arttıran PKK'yı açık olarak kınamaya hazır olmadığı kaydedildi. Türkiye'deki generallerin "kendisine Türk demeyenleri devletin düşmanı olarak gördüğü" öne sürülen haberde, generallerin bu durumdan memnun olmadığı değerlendirmesi yapıldı.
Haberde, Generallerin, AKP'nin ülkeyi İslami kurallara götürmekle suçlaması ve darbe tehdidinde bulunmasının muhtemelen AKP'nin oylarının yüzde 46.7'ye yükseltmesine neden olduğu yorumu yapıldı. Haberde, AKP ile ordu arasındaki gerilimin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün güçlü şekilde laik olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine aday göstermesiyle başladığı kaydedildi.
"ERDOĞAN GÜL'Ü ENGELLEYİP MİLLETVEKİLİ KAYBEDEBİLİR"
4 Ağustos'ta açılacak Meclis'in Eylül ayı ortalarına kadar yeni Cumhurbaşkanını seçmesi aksi takdirde yeniden seçimlere gitmesi gerektiği ifade edilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın Gül'ü tekrar aday gösterip göstermeme kararıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "sözlerimizin arkasındayız" dediğini ve Gül'e muhalefetlerini sürdürdüğü hatırlatılan haberde, "Erdoğan'ın askerlerin sözünü dinlemesi halinde ise partisinde çatlaklar yaşanmasına neden olabileceği" değerlendirmesi yapıldı.
Haberde, adı açıklanmayan bir Türkiye gözlemcisinin, "Erdoğan Gül'ü engelleyip birkaç milletvekili kaybedebilir ya da Gül'e sahip çıkarak bütün gücün kaybedebilir. Tabii eğer Gül kendiliğinden çekilmezse" dediği ifade edildi.
ANKA