ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) konusunda söyleyecek sözü olan herkesin el ele vermesi durumunda müzakere sürecini kısaltmalarının mümkün olabileceğini ifade etti. Koyulan tüm hedeflere ulaştıklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin gösterdiği performansla dünyanın dev ekonomileri arasına adını yazdırma noktasına geldiğini bildirdi. 35 yılı aşkın süredir Türkiye'nin kabusu olan yüksek enflasyonun dizginlendiğine dikkat çeken Erdoğan, yeni kuşakların tek haneli enflasyonla tanıştıklarını söyledi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) Hilton Oteli'nde düzenlenen 22. Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin uzun ve sıkıntılı dönemlerden sonra aydınlığa yeniden kavuşmaya başladığını belirterek, rayından çıkan bir ekonomiyi dikkatli ve kararlı bir yönetimle yeniden rayına oturttuklarını anlattı. Boş çekişmelere harcanan vaktin yeniden kazanılmaya başlandığını, ülkenin büyük zenginliklerine olan inancının tazelendiğini ifade eden Erdoğan, bugün ülke olarak elbirliğiyle çalışarak hedeflere birer birer ulaşılabilineceğini müşahede ettiklerini söyledi. Gelinen noktanın nefes almaya yeteceğini; ama uzun vadede ayakta kalmak için daha yapılacak çok şey olduğunu bildiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Tarihi bir kavşağı geçmekte olduğumuzun farkındayız. Bugün Türkiye'nin gelecek 10 yıllarını şekillendirecek müstesna bir zaman diliminde olduğumuzu aklımızdan çıkarmıyoruz. Lüzumsuz kahramanlıklara prim vermediğimiz gibi popülizmin tuzaklarına da düşmüyoruz, düşmeyeceğiz. Bu yolun sonunun aydınlığa, refaha çıktığını, bunun için gerekli olanın biraz daha sabır ve cesaret olduğunu unutmuyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin son 2 yılda geçirdiği büyük değişime herkesin tanık olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, düzelmez denen arızaların düzeldiğini, atılamaz denen adımların cesaretle atıldığını belirtti. 35 yılı aşkın süredir Türkiye'nin kabusu olan yüksek enflasyonun dizginlendiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, yeni kuşakların tek haneli enflasyonla tanıştıklarını söyledi. Koyulan tüm hedeflere ulaştıklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin gösterdiği performans ile dünyanın dev ekonomileri arasına adını yazdırma noktasına geldiğini bildirdi.
CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU İhracat hedefinin 2005 yılında 70 milyar dolar olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin, Ocak-Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 oranında arttığına ve 2.4 milyar dolara çıktığına işaret etti. Bu rakamın Cumhuriyet tarihinde bir rekor olduğunu belirten Erdoğan, bu rekorun uzun sürmeyeceğine ve rekor üzerine rekor kırılacağına inandığını vurguladı. Son 2 yılda bütçe açığının kapatılması konusunda da önemli mesafe alındığını dile getiren Başbakan Erdoğan, ekonomi yönetiminin hiçbir sapmaya meydan vermeden ekonomik programı uyguladığını bildirdi. "Rakamlar gerçeğin en sadık bekçileridir. Herkes sizi buradan takip eder" diyen Erdoğan, Türkiye'nin geleceği adına kendisini heyecanlandıran bu güzel tablonun, iş dünyası için de moral kaynağı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Elbette geldiğimiz bu güzel seviyenin sarhoşu olacak değiliz. Ayaklarımız her zaman yere basacak. Her şey bizimle tamamlanmıyor. Millet olarak bunları hep birlikte tamamlayacağız. Türkiye çağdaş dünyanın parlayan bir yıldızı haline gelmeden bizim işimiz bitmeyecektir" şeklinde konuştu.
17 Aralık'ta yepyeni bir dönemin kapılarını açtıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'yi zorlu ve uzun bir yolculuğun beklediğine dikkat çekti. Bu mücadeleyi hep birlikte yapacaklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, bu konuda sözü olan kim varsa hep birlikte el ele vereceklerini ve süreci birlikte yürüteceklerini söyledi. Erdoğan, "O zaman bu süreci kısaltmamız da mümkün olabilir" dedi. Erdoğan, önemli olanın süreçten çok işin niteliği olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bundan böyle Avrupa ülkeleriyle daha yakından tanışma imkanı bulacağını anlattı.
TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ 17 Aralık Zirvesi'nden 2 gün önce Le Monde gazetesinde Türkiye ile ilgili bir kamuoyu araştırmasına yer verildiğini hatırlatan Erdoğan, bu araştırmaya göre Türkiye'nin AB üyeliğine evet diyenlerin oranının yüzde 34 olduğunu kaydetti. Erdoğan, birkaç ay önce ise Türkiye'nin üyeliğine halkın yüzde 12-14'ünün evet dediğini hatırlattı. Aynı araştırmaya göre, Türkiye'nin müzakerelere başlamasına halkın yüzde 54'nünün, müzakereleri tamamlaması halinde AB'ye tam üye olmasına ise yüzde 64'ünün evet dediğini belirten Erdoğan, "Demek ki kamuoyunu bilgilendirmede eksiğiz. Bunu hep birlikte yapacağız. İçine kapanık değil dünyaya açık bir Türkiye'yi kurmak zorundayız. Bunu başardığımızda muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma çıtasının üzerine ülkemizi çıkarırız. Hedefi olanın gelecekten korkmak için bir sebebi de olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
İstihdam sorununun sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sıkıntısı olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapıldığını; ancak bu yatırımların, ileri teknolojinin Türkiye'yi girmesi istikametinde olan yatırımlar olduğunu kaydetti. İstihdamı kamçılayan unsurun yatırım olmadığını vurgulayan Erdoğan, istihdamı KOBİ'ler, tarım ve hayvancılık ve turizmde atacakları adımlarla kamçılayacaklarını belirtti. Türkiye'ye bu yıl 17 milyon turist geldiğini anlatan Erdoğan şunları söyledi:
"Türkiye içine kapanık bir ülke olsa 3.5 milyon turist Almanya'dan, 1.7 milyon turist Rusya'dan kalkıp Türkiye'ye gelir mi? Bu münasebetler artarak devam edecek."
5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamındaki illerin sayısının genişletileceğini açıklayan Erdoğan, bu illere yönelik yatırımlarda TİSK üyelerini de görmek istediklerini ifade etti. Bu illere yatırım yapılması halinde Türkiye'de bölgeler arası dengesizliklerin ortadan kalkacağını, göç dalgalarının durdurulacağını ve terör belasının defedileceğini vurgulayan Erdoğan, "Kesinlikle bu ülkede zengin-fakir ayrımı ortadan kalkar, muhabbet zinciri gelişmeye başlar. Gelecek Türkiye'nindir. Bundan hiç endişem yok" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda 15 yıllık sendikal hayatına nokta koyduğunu açıklayan TİSK Başkanı Refik Baydur'a başarılarla dolu ve sağlık içinde geçireceği bir ömür temenni etti. Erdoğan, işçisiz yatırım, yatırımsız işçi olmayacağını kaydederek, "Bunlar etle tırnak gibidir. Buraya düşmanlık girmez. Buraya tam aksine sevgi ve kardeşlik girmelidir" ifadelerini kullandı.
Genel Kurulun açılışının sonunda TİSK Başkanı Refik Baydur, Başbakan Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu'na bir plaket verdi. TİSK'te 15 yıldır konfederasyonun başkanlığını yürüten Refik Baydur'a hizmetlerinden dolayı plaket verdi. Konfederasyon adına Baydur'a plaketi TİSK Onursal Başkanı Halit Narin verirken, çeşitli kuruluşlar da Baydur'a plaket sundu.