HABER

"Gerginliği kaygıyla izliyorum"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Önemli olan beraber çalışma ortamını sağlamak ve bunu bozmamak. O açıdan son dönemde siyasetteki gerginliği kaygıyla izliyorum" dedi.

ANKARA (A.A) -

TRT 1'de Çankaya Köşkü'nden canlı olarak yayımlanan ''Politik Açılım'' programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, muhalefetin sadece Türk demokrasisinin değil, Türkiye'nin bir parçası olduğunu vurguladı. Gül, şunları kaydetti:

"İktidarlar sadece, Sayın Başbakan da geçenlerde ifade etti, bütün halkı temsil etmiyorlar. Ama çoğunluğu aldıkları için hükümeti onlar kuruyor ve Türkiye'yi onlar yönetiyor. Bu demek değildir ki muhalefet hiç karışmayacak. Muhalefetin de görüşleri olacak. Bunları bazen açık seslendirir, bazen farklı şekilde görüşlerini iletir. Burada tabii önemli olan beraber çalışma ortamını sağlayabilmek veyahutta bunu bozmamak. Bu önemli bir unsur. O açıdan özellikle son dönemde siyasetteki biraz gerginliği ben açıkçası kaygıyla izliyorum."

Terörle mücadele, demokratik standartların düşüklüğünden dolayı ortaya çıkan tartışmalar ve Ermenistan ile ilişkilerin Türkiye'nin önündeki en büyük sorunlar olduğunu ifade eden Gül, bunların içeride olduğu gibi dışarıda da Türkiye'ye sıkıntılar yaşattığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "Yeri geldiğinde Türkiye görünmez bir şekilde bunlarla büyük faturalar ödemektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün 4 yıl öncesine göre birçok ülkenin gönüllü iş birliği içerisinde olduğunu vurgulayarak, "Bugün herkes görüyor ki artık gerek Türkiye içerisinde gerek Türkiye'nin komşularındaki dağlarda illegal faaliyetler yaşayamaz" dedi.

Gül, şöyle konuştu:

"Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki devletimizin bütün kurumları, çeşitli platformlarda tabii ki bir araya geliyor, bunun en önemlisi Milli Güvenlik Kurulu'dur tabii ki. Buralarda enine boyuna, her şeyi tartışıyoruz. Farklı farklı görüşler, farklı farklı dikkati çekici noktalar hep ortaya çıkıyor ama bunları büyük bir samimiyetle tartışıp, herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapma arzusunu ortaya koyuyor. Bu şüphesiz ki Türk devletinin kolektif bir çalışmasıdır."

''Başkan Obama'nın, eski ABD Başkanı George Bush'tan farkının'' sorulması üzerine Gül, Bush yönetiminin dış politikada tek yönlü hareket ettiğini, Obama'nın ise ''Ben çok taraflı hareket edeceğim, herkesin kanaatini alacağım'' diyerek göreve başladığını anlattı. ABD'nin dış politikasındaki esas değişimin bundan kaynaklandığını söyleyen Gül, ''Bu bağlamda da bizim fikirlerimizi gayet dikkatli şekilde dinliyorlar. O yönden çok verimli bir döneme girdiğimizi ifade etmek isterim'' dedi.

"Türkiye ile İsrail arasında tatbikat krizi yaşandığı" ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin Goldstone Raporu'nu onayladığı hatırlatılarak, "Sanki Türkiye'nin bu konudaki tutumu uluslararası kamuoyunda meydana gelen gelişmelerle paralellik arz ediyor. Siz ne diyorsunuz?" sorusuna Gül, "İsrail'in Türkiye'ye son günlerde gösterdiği tepki doğru değildir. Nitekim doğru olmadığı, hemen iki gün sonra BM İnsan Hakları Komisyonunda kabul edilen bu raporla ortaya çıkmıştır" cevabını verdi.

"Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı, görüyorsanız nasıl bir anayasa olmalı?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül,"Parça parça yapma yerine, şöyle baştan süzerek yeni bir anayasa yazılabilir. Ama siyasi gerginlik, siyasi ortam gördüğüm kadarıyla buna şu anda müsaade etmiyor. O zaman şu anda bu yapılamıyor ise yapılabileceklerin üstünde hiç değilse çalışmak gerekir. Herkesin kabul edebileceği, yeni bir anayasa Türkiye'nin ihtiyacıdır diye düşünüyorum" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler