ANTALYA (İHA) - Antalya Valiliği, yat ve motorlarla yapılan günü birlik gezi ve eğlence turlarına ilişkin denizde, mal ve can güvenliğinin korunması için yeni önlemler aldı.
Vali Yardımcısı Erkan Işılgan'ın görev ve sorumluluğunda Denizde Can ve Mal Güvenliği ile Deniz Çevre Kirliliğine Karşı Alınacak Önlemler Komisyonu oluşturulacak.
Antalya Valiliği'nce Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilk kademe belediye başkanlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü, Liman Başkanlıkları, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sahil Sağlık Denetleme Merkez Tabipliği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanlığı ve yat kooperatif başkanlıklarına gönderilen genelgede, "Alanya İlçesi'nde 15 Temmuz 2005 tarihinde meydana gelen ve çok sayıda vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet veren deniz kazasının yapılan incelemesinde, günübirlik gezi mehtap turu adı altında düzenlenen eğlence turunda yolcu motoruna kapasite üzerinde fazla yolcu alındığı, gemi adamları yönergesine aykırı nitelikte personel istihdam edildiği, su üstü radarı ve jeneratör - projektör gibi teknik donanımlar olmadan gece gezisi (mehtap turu) düzenlendiği ve bu şekilde teknik ve fenni hususlara riayet edilmeyerek insanların can ve mal güvenliklerinin tehlike altına atıldığı anlaşılmıştır" denildi. Genelgede ayrıca şu ifadelere yer verildi:
"Antalya İli Mülki Hudutları dahilinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yat ve deniz araçlarıyla yapılacak günübirlik gezi, eğlence veya mehtap turlarında aşağıda belirlenen seyir güvenliği esasları mutlaka sağlanması gerekmektedir. Buna göre; 1-Tekne sahiplerinin oda, birlik, kooperatif ve benzeri mesleki teşekküller içerisinde yer almaları teşvik edilecektir. Mesleki yardımlaşma ve dayanışma ile deniz faaliyetlerinin disiplin altına alınmasında asli görevin meslek mensuplarına ait olduğundan hareketle mesleki disiplini ve işbirliğini sağlamayanların layuselliğine izin verilmeyecektir. 2- Tüm teknelerin yıllık, kara ve deniz sörveyleri gerekiyorsa yeniden ve derhal ilgili kurum ve kuruluşlarınca yapılacaktır. 3- Teknelerde Gemi Adamı Cüzdanı olmayan ve mevzuatında belirlenen şartları taşımayan hiçbir personel çalıştırılmayacaktır. Tekne personeli kimlikleri, Liman Başkanlığı ile mahalli güvenlik birimlerine bildirilecek ve sigortasız personel çalıştırılmayacaktır. Uygulamadan donatan ve kaptan müştereken sorumlu tutulacaktır. 4- Günübirlik tur tekneleri tarafından her seferden önce düzenlenecek yolcu ve çalışanların listesi Kooperatif yetkililerine ve Liman Başkanlığı'na verilecek ve kaptanlar tarafından Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'nın denetimine hazır hale getirilecektir. Yolcu kimlik listelerinin düzenlenmesinden ve ilgili makamlara verilmesinden donatan ile kaptan birlikte görevli ve sorumlu tutulacaktır. 5- Teknelerin yolcu kapasiteleri ile seyir esnasında üst güverteye çıkılmayacağı ve can yeleği sayısı gibi hususları belirten uyarı levhalarının yolcuların göreceği yerlere asılması sağlanacaktır. 6- Su üstü radarı, jeneratörü, dört yönü aydınlatabilecek projektörü, ışıklı ve yansıtıcılı, bantlı yolcu kapasitesinin yüzde 10 fazlasıyla can yeleği bulunmayan hiçbir tekneye gece (mehtap) gezisi izni verilmeyecektir. 7- Teknede bulunan seyyar malzeme ve diğer muhayyer donanımlar yolculara zarar vermeyecek biçimde sabit hale getirilecektir. Teknede kilit altında tutulmaması gereken ve her an kullanabilir durumda bulundurulması zorunlu yegane teçhizatın can yelekleri olması sağlanacaktır. 8- Teknelerde çöp bidonlarının bulundurulması, pis su bidonlarının vidanjörlere veya atık alım tesislerine boşaltılması hususunda donatanlar ve kaptanlar tarafından gerekli tedbirler önceden alınacak ve kooperatif yönetimleri tarafından mahalli idarelerle gerekli koordinasyon sağlanacaktır. 9- Vali Yardımcısı Erkan Işılgan'ın görev ve sorumluluğunda ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan 'Denizde Can ve Mal Güvenliği ile Deniz Çevre Kirliliğine Karşı Alınacak Önlemler Komisyonu' oluşturulacak ve çalışmalara derhal başlanacaktır. 10-İlçelerde de Kaymakamların Başkanlığında benzer komisyonlar kurulacak ve çalışmalara süreklilik kazandırılacaktır".