ANKARA (İHA) - Doğal kaynak, doğal maden, içme, tıbbi sular ile işlenmiş içme, işlenmiş kaynak ve işlenmiş maden suyu üretimi, uygun şekilde ambalajlanması ve satışı ile özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları, ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünlerin üretim, ithalat, ihracat ve denetimine ilişkin hizmetlerin sorumluluğu Sağlık Bakanlığı'ndan alınarak Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na verildi.
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 5179 Sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Kanun hükümlerine göre, doğal kaynak, doğal maden, içme, tıbbi sular ile işlenmiş içme, işlenmiş kaynak ve işlenmiş maden suyu üretimi, uygun şekilde ambalajlanması ve satış esaslarına ilişkin hizmetler ile enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünlerin üretim, ithalat, ihracat ve denetimine ilişkin hizmetler, gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretim izni, gıda sicili, tescil, istihdam, laboratuvar kuruluş izni, ithalat ve ihracat izinleri, piyasa gözetimi ve denetimi (gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerlerinin denetimi) gibi hizmetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülecek.
Bu arada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Uzm. Dr. Reşat Doğusan imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, 5 Haziran 2004 tarihinden önce çalışma izni almak üzere müracaatta bulunan, işlemi sonuçlanmamış ve çalışma izin ücretini yatırmış firmalara, çalışma izin ücretinin iade edileceği bildirildi. Doğusan, çalışma izin ücretinin iade edileceği işletmenin adı, banka hesap numarası ve vergi numarası bilgilerinin yer alması ve çalışma izin ücretinin yatırıldığına dair dekontun Bakanlığa gönderilmesini istedi.