LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs'ta, "Annan Planı temelinde 1 Mayıs'a kadar çözüm" hedefiyle geçen Perşembe günü başlayan müzakere sürecine yarın devam edilecek. İlk iki görüşmenin ardından hafta sonu ve Rumlar'ın yortu tatili nedeniyle verilen 3 günlük aranın ardından taraflar yarın 09.30'da Lefkoşa Uluslararası Havaalanı yanındaki BM Konferans Merkezi'nde yeniden biraraya gelecek.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto gözetiminde yapılan görüşmelerin yarınki 3'üncü toplantısında esasa girilmesi bekleniyor. İlk iki toplantıda merkezi hükümetin binaları, merkezi hükümetin yargı organı ve komiteler gibi teknik konular ele alınmış, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş müzakerelerin esasını oluşturan Annan Planı'yla ilgili konuların masaya getirilmemesine tepki göstermişti.
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başkanlığındaki KKTC heyeti, bugün sabah saatlerinden itibaren gün boyu yarınki görüşmeye yönelik çalışmalarını sürdürdü. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Başbakan Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun ve diğer heyet üyeleri, Cumhurbaşkanlığı'nda biraraya gelerek müzakereler için hazırlık yaptı. Müzakereci heyetin değerlendirme toplantısına, zaman zaman KKTC'de bulunan TC Dışişleri Bakanlığı heyeti de katıldı. Toplantı, Cumhurbaşkanlığı'ndaki çalışma yemeğinde de devam etti.
Sabahın erken saatlerinden yaklaşık 14.30'a kadar devam eden hazırlık çalışmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun, "Yarınki görüşme için hazırlık yaptık, çalışmalarımız sürüyor" dedi. Olgun, konu hakkında ayrıntıya girmedi.
KOMİTELER DE YOĞUN Bu arada, müzakere süreciyle birlikte alt yapıyı hazırlamak amacıyla oluşturulan ortak teknik komiteler de 3 günlük aranın ardından yarın yeniden toplanacak.
Aradaki 3 günlük süreyi yoğun bir hazırlık içerisinde geçiren komitelerin Türk üyeleri, bu amaçla ayrılan Ticaret Bankası'nın eski binasında çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası anlaşmalar, federal yasalar ve ekonomi-finans konuları olmak üzere 3 ayrı konuda çalışan komite üyeleri, zaman zaman birlikte, zaman zaman farklı saatlerde yoğun tempoda çalışıyor.
Müzakere sürecine katkı amacıyla KKTC'de bulunan İkili Siyasi İşler Müdürü Ertuğrul Apakan başkanlığındaki TC Dışişleri Bakanlığı heyeti de, komitelerin çalışmalarına katkıda bulunuyor.
Bu arada, muhtemel federal devletin bayrak ve marşını belirlemek amacıyla 3 komiteye ek olarak bir komite daha oluşturuluyor. Cuma günü liderler arasında yapılan görüşmede alınan karar uyarınca, bu komitede çalışacak Türk ve Rum üyeler Çarşamba günü BM Genel Sekreterlği'ne bildirilecek.
Yine Cuma günü varılan mutabakat uyarınca, merkezi hükümetin yargı organını oluşturacak iki taraftan 3'er ve 3 de yabancı yargıç belirlenmesi için de çalışmalar sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularına karşılık, "Hazırlıklarımız sürüyor, henüz netleşmedi" diyerek, bu aşamada isimler konusunda bilgi verilemeyeceğini söyledi.
Öte yandan, komitelerden bağımsız olarak Başbakanlık'a bağlı bir AB birimi kurulmasına ilişkin çalışmalar da son aşamaya geldi. Çoğunluğu dıştan hizmet alımı şeklinde AB uzmanlarından oluşacak komitenin, müzakere sürecinde ortak komitelerle irtibatlı çalışması amacıyla aynı binada (Ticaret Bankası) çalışması için gerekli düzenlemeler yapılıyor.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çağrısıyla New-York'ta yapılan zirvede, 1 Mayıs'a kadar çözüm hedefiyle müzakerelerin 19 Şubat'ta başlaması konusunda mutabakata varılmış ve süreç takvime bağlanmıştı. Buna göre Kıbrıs'taki taraflar 22 Mart'a kadar, yani bugünden itibaren yaklaşık 4 hafta süreyle müzakereleri sürdürecek. Bu süreçte uzlaşmaya varılamaması halinde 22 Mart'tan itibaren 29 Mart'a kadar Türkiye ve Yunanistan devreye girecek. Yine uzlaşma olmaması halinde ise Annan Planı'ndaki anlaşmazlık konuları veya boşluklar, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından doldurulacak ve Nisan sonunda da Kıbrıs'ta eş zamanlı referandum yapılacak.