Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki günlük resmi ziyaret gerçekleştirdiği Slovakya'da, Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç tarafından resmi törenle karşılandı. Gül, daha sonra Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasına, Slovakya'yı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan, Slovakya'nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana büyük başarılara imza attığına işaret eden Gül, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkileri bir kez daha ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini kararlılıkla yürüttüğünü ve başarıyla tamamlayacağına inandığını vurgulayarak, "Her ne kadar şu anda bir acelemiz olmasa da bunu tamamlamakta kararlıyız" ifadesini kullandı. Gül, Slovakya'nın üyelik konusunda Türkiye'ye verdiği desteğe de teşekkür etti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi yönde geliştiğini, ticaret hacminin 1 milyar avroya ulaştığını, bu rakamın daha da büyüyebileceğini ve karşılıklı yatırımlar için potansiyel bulunduğunu belirten Gül, görüşmelerde enerji konusu üzerinde durulduğunu da bildirdi. Gül, Türkiye'nin Avrupa'ya güvenli enerji naklinde önemli rol oynadığını ve buna devam edeceğini vurguladı.
Gül, Türkiye'nin çevresiyle ilgili barış çalışmaları hakkında da Gasparoviç'e bilgi verdiğini, Orta Doğu ile ilgili mevkidaşının öğrenmek istediği konulara açıklık getirdiğini belirtti.
-SINIRLI ÜYELİK DİYE BİR ŞEY YOK-
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, "Türkiye için AB'ye imtiyazlı ortaklık görüşünün ne kadar kabul edilebilir olduğuna?" ilişkin soruyu yanıtlarken, "AB'de sınırlı üyelik diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye tam üyelik müzakerelerine oybirliğiyle başlamıştır ve müzakere sürecini tamamlamakta kararlıdır" dedi.
Türkiye'nin üye ülkelerden ahde vefa, atılan imzaya sadakat göstermesini beklediğini dile getiren Gül, bunun AB'nin ve üye ülkelerin kredibilitesiyle ilgili bir konu olduğunu belirtti.
Türkiye'nin bu süreci tamamlamasının önemli olduğunu ifade eden Gül, bunun için Türkiye'ye fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 1995'ten bu yana Gümrük Birliği'nin içinde, yani AB'ye sınırlı üye olduğunu anlatan Gül, "Müzakere sürecini tam üye olmak için yapıyoruz. Sınırlı üyelik gibi çeşitli söylemleri açık ya da kapalı söyleyen ülkelerin dikkatini çekmek isterim ki, Türkiye şu an o statünün daha ilerisindedir" diye konuştu.
Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesi halinde üyeliğe hakkı olduğunu vurgulayan Gül, müzakerelerin tamamlanmasının ardından bazı ülkelerin referanduma gideceğini ve sonuçlarına saygı duyacaklarını belirtti.
-AFAGANİSTAN-
Gül, Afganistan'da Abdullah Abdullah'ın devlet başkanlığı seçiminden çekilmesinin, ülkedeki siyasi istikrar açısından barış gücünün görevini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, Afganistan'ın dünyanın en önemli gündem maddelerinin başında geldiğini söyledi.
Türkiye'nin, Afganistan ile tarihi ilişkileri bulunduğunu, ülkedeki gelişmeleri yakından izlediğini ve istikrarına çok önem verdiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin iki kez ISAF komutanlığını üstlendiğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dünden itibaren Kabil ve çevresindeki güvenlik gücünün komutasını devraldığını ve oradaki varlığını iki katına çıkardığını belirtti.
Afganistan'da seçim yasasının yürürlükte olduğunu anlatan Gül, Abdullah Abdullah seçimden çekilse de yasanın gereğinin yapılacağını söyledi. Gül, "Ümit ederiz ki Afganistan'da kısa süre içinde seçim yasasının gereği yapılır, politik istikrar sağlanır ve ülkenin bütününe genişletilir" dedi.
Türkiye'nin, Afganistan'daki nihai çözümün sadece askeri güç vasıtasıyla sağlanamayacağı kanaatinde olduğunu ifade eden Gül, "Türkiye, bir taraftan kuvvetli bir şekilde askeri tedbirler alınırken, Afgan halkının kalbinin kazanılması faaliyetlerine çok önem vermektedir. Eğitim, sağlık, imar faaliyetleri konusunda büyük çalışma içinde" diye konuştu.
-DESTEĞE DEVAM-
Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparoviç da bir soru üzerine, AB Komisyonu'nun hazırladığı son ilerleme raporunun "olumlu olduğunu" belirterek, "İlerleme raporunda Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığının teyit edildiğini" kaydetti.
"Avrupa Birliği'nde (AB) sınırlı (imtiyazlı) ortaklık diye bir statü bulunmadığını, Türkiye'nin de diğer adaylar gibi koşulları yerine getirdikten sonra tam üye olacağını" söyleyen Gasparoviç, Slovakya olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Gasparoviç, "Türkiye'nin katılımının AB'ye büyük değer katacağı görüşünü taşıdığını" söyledi.
AA