Ankara (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bazı basın-yayın organlarında çıkan "doğal gazda indirim olacak" haberlerinin halkı beklentiye soktuğunu, fakat şu ana kadar indirim konusunda alınmış bir kararın bulunmadığını bildirdi.
Bakan Güler, "Prensip olarak biz şunu söyledik; petrol ve doların paritesinde bir değişiklik olmazsa indirimleri yansıtacağız, ama şu ana kadar hesaplanmış bir rakam yok" dedi.
Güler, NTV'de katıldığı bir programda, enerji politikaları, doğal gaz, elektrik ve nükleer santral yarışmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Ocak ayında doğal gaz ve elektrik fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorular üzerine Güler, aslında geçen Kasım ayında doğal gazda yüzde 6,5 civarında bir zam gereksinimi olduğunu, fakat bunun yapılmadığını ve fiyatların sabit tutulduğunu söyledi.
Basın-yayın organlarında Ocak ayında doğal gazda indirim yapılacağı yönündeki haberlerin vatandaşlarda beklenti yarattığını, fakat söz konusu haberlerde çıkan rakamların doğru olmadığını belirten Güler, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Prensip olarak biz şunu söyledik; petrol ve doların paritesinde bir değişiklik olmazsa bu doğal gaz ve elektrikte indirimleri yansıtacağımızı söyledik. Ama bir rakam telaffuz etmedik. Yani şu ana kadar hesaplanmış rakam yok, çünkü daha ayın sonuna gelmedik. Dolayısıyla arkadaşlarımız şu anda hesap yapıyorlar. Biz de ayrıca değerlendireceğiz. Doğal gazı şu anda biz sıfır karla satıyoruz. Rakamlar ortaya çıkınca ödemeler dengemize göre indirimin olup olmayacağını hesaplayacağız. Basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor." Bakan Güler, elektrik tarifelerinde de EPDK'ın hesabının daha netleşmediğini kaydetti.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile birlikte Türkiye'de bulunan Irak Enerji ve Elektrik Bakanı Kerim Vahit ile görüşmelerinin sorulması üzerine Bakan Güler, bugün Iraklı bakan ile iki ülke arasındaki iletim hatları ile enerji alanında yapılacak ortak yatırımları görüştüklerini söyledi.
Arap ülkelerinde üretilen elektriğin Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçirilmesi konusunda bir proje üzerinde Vahit ile görüştüklerini anlatan Güler, "Türkiye burada bir enerji koridoru, bir enerji üssü olma durumunda. Saat farkı ile pik saatlerde ihtiyaca göre biz Avrupa'ya ya da onlar bize elektrik verecek. Türkiye böylece iletimden de para kazanacak" diye konuştu. Bakan Güler, yakın İran, Irak ve Türkiye enerji bakanları olarak Bağdat'ta enerji konusunda bir görüşme yapacaklarını da bildirdi.TPAO'nun 2009 yılı ortalarından itibaren Irak'ta yapılacak petrol ve doğal gaz arama ihalelerine gireceğini belirten Güler, burada Japonlarla konsorsiyum yapacak şekilde ortaklık görüşmeleri yaptıklarını bildirdi.
-Putin'in açıklamaları-
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in "küresel mali kriz ve artan giderler nedeniyle doğal gazın artık ucuz bir enerji kaynağı olmayacağı ve bundan sonra doğal gaz fiyatlarının artacağı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Güler, rakamların Rus kontratlarında 6 ay, İran kontratlarında 9 ay geriden geldiğini ve petroldeki fiyat trendine göre fiyatların belirlendiğini söyledi.Bakan Güler, "Sayın Putin'in bunu hangi amaçla söylediğini bilmiyorum ama fiyatlar şu anda düşüş trendinde" diye konuştu.
-BOTAŞ'ın mali durumu-
BOTAŞ'ın doğal gaz satın aldığı ülkelere ödemelerinde sıkıntı yaşadığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Enerji Bakanı, BOTAŞ'ın sıfır karla doğal gaz sattığı halde zarar etmediğini söyledi.
Kar-zarar, nakit akışı ve borç-alacak konularının birçok kişi tarafından karıştırıldığını kaydeden Güler, şöyle konuştu:
"Hiçbir enerji KİT'imiz zarar etmiyor, tam tersi alacaklı durumda. Enerji KİT'lerimiz mahsuplaşma yaparsa bizim 6 milyar YTL alacağımız var. Biz alacaklı bir bakanlığız. Fakat belediyelerden, değişik kurumlardan, sokak aydınlatmalarından parayı alamadığımız için şu anda nakit akışında sıkıntı oluyor. Maalesef bankaların davranışları da biraz kurumlarımızı etkiliyor. Bankalar biraz fazla tedbirli davranıyor."
Ankara doğal gazının özelleştirilmesi konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Güler, "Özelleştirme ihalesinde birinci gelen firmanın bir takım zorluklarla karşılaştığını biliyoruz. İkinci firma ile bu noktada görüşmeler sürüyor" dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesinin doğal gaz nedeniyle BOTAŞ'a olan alacaklarının mutlaka tahsil edileceğini belirten Güler, özelleştirme gerçekleşmezse Başkent Doğalgaz A.Ş'nin ya Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devredileceğini ya da el konulacağını söyledi.
Bu yıl Türkiye'de doğal gaz arzında sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini ifade eden Güler, yeraltı depolarının kapasitelerinin artırıldığını ve talep yönetimi denilen uygulamanın da çok iyi bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.