HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güler elekrik zammı savundu

İSTANBUL(ANKA)- Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Hilmi Güler, elektrikte zam kararının bir zorunluluktan dolayı alındığını ifade ederek, "Bu yapmak zorunda olduğumuz bir şeydi. Bunu yapmazsak, zarar edersek yine cepten çıkacaktır" dedi. Elektriğe yapılacak zammın enflasyona etkisinin "hesaplanabilir" büyüklükte olduğunu söyleyen Güler, "Bunu biz düşündük. Bunlar hesaplanabilir büyüklükler olduğu için, hepsi hesaplandı. Ciddi bütçe çalışması yapıldı. Bütün yapacağımız bütçeye göre hedeflerimizi tutturmak" dedi.

Güler, TÜSİAD'ın düzenlediği ‘Enerjide Arz Güvenliği: Fırsatlar ve Öneriler" konferansı sonrasında gazetecilerin hükümetin elektriğe konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam kararına ilişkin soruları yanıtladı.

-"ZAM ORANI HASSAS HESAPLAMALARLA ORTAYA ÇIKARILDI"-
Bir gazetecinin "Elektrik zammına yönelik halkın büyük tepkisi var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Güler, petrol fiyatlarının 21-22 dolarlardan, 80-90 dolarlara çıktığını hatırlatarak, "Elektriğimizin yarısından çoğunu doğal gazdan elde ediyoruz, bu fiyatlar arttı. Geçen sene kurak bir dönemde geçirdik, sudan ziyade buralara ağırlık verdik. Böyle olan bir düzende, indirim yaptığımız dönemde, sanayicimize, ihracatçımıza, turizmcimize, dar gelirli vatandaşımıza uyguladığımız bu fiyat bizim, onları da göz önüne alarak çok hassas hesaplarla ortaya çıkardığımız bir nokta" dedi.

-"ELEKRİĞİ VE DOĞAL GAZI EN UCUZ KULLANAN ÜLKEYİZ"
Türkiye'deki elektrik fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyenlerin dünyadaki ve Avrupa'daki fiyatlara bakmasını öneren Bakan Güler, "Şu anda AB rakamları var elimizde. Biz bütün bu zamlara rağmen, en ucuz elektrik ve doğal gazı kullanan ülkelerden bir tanesiyiz" diye konuştu.

-"YAPMAK ZORUNDAYDIK, ZARAR EDERSEK CEPTEN ÇIKACAKTI"-
Güler, yapılan zamların asgari seviyede tutulduğunu vurgulayarak, vatandaşı, sanayiciyi, turizmciyi ve ihracatçıyı düşünen bir hükümet olduğunu söyledi. "Bu yapmak zorunda olduğumuz bir şeydi Bunu yapmazsak, zarar edersek yine cepten çıkacaktır" diyen Bakan Güler, asgari ücretle yaşayan bir ailenin, ayda 150 kilovat elektrik kullandığı varsayılırsa, eskiden maaşının yüzde 20'sini elektriğe verirken, şimdi yüzde 8'ini verdiğini söyledi.

-"PAHALI OLSA, KLİMA VE ISITICALAR KULLANILIR MIYDI?"-
Güler, Türkiye'nin bir ekonomik ve enflasyonla ilgili bir politikası bulunduğunu belirterek, "Ülkemizin geleceğini düşünüyoruz, popülist de davranmıyoruz. Bunların bütün hesapları yaparak bu sonuca vardık. Şu anda en ucuz elektrik ve doğal gazı ülkelerden bir taneyiz. Hayatımızda kullanılan ısıtıcıların, klimaların ne kadar pahalı olduğunu görüyorsunuz. Pahalı olsa bunlar olur muydu" diye sordu.

-ENERJİNİN YÜZDE 70'İ SANAYİDE VERİMSİZ MOTORLARDA KULLANILIYOR-
Sanayicinin enerjiyi verimli kullanmadığını ifade eden Güler, enerji verimliliği yasası geliştirdiklerini, enerjiyi daha verimli kullanmak gerektiğini söyledi. Güler, enerjinin yüzde 70'inin sanayide verimsiz motorlarla tüketildiğini vurgulayarak, bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

-"61 AY OLDU BUNU YAPMAMAMIZ BAŞARI OLARAK GÖRÜLMELİ"-
Güler, zarar etmeden herkesi düşünmek zorunda olduklarını dile getirirken, "Bu zamlar daha önce her ay yapılıyordu. Şimdi 5 yılı geçtik, 61 ay oldu, bunu yapmamamız bir başarı olarak görülmesi lazım. Basın mensupları da, dar gelirlisi de, zengini de, fakiri de, sanayicisi de, turizmcisi de, hepimiz aynı gemideyiz. Enerji politikasını bir bütün olarak alıyorduk. Daha önce her ay yapıldığını millet unuttu" diye konuştu.

-"ENLASYONA ETKİSİ HESAPLANABİLİR BÜYÜKLÜKTE"-
"Zamların arkası gelecek mi" sorusunu da yanıtlayan Bakan Güler, zamla birlikte gelen paranın bir kısmının sistemi sürdürmeye, bir kısmının da yatırımlara gideceğini ifade etti ve kısa vadede yeni bir zamma ilişkin ise "Ekonomin gereği neyse ona hareket edeceğiz. Bu bir günde açıklanan bir şey değil. Biz bunu kendi aramızda günlerce tartıştık. Ekonomik gereklerini, enflasyon etkisi, yatırımların durumu, bütçe dengeleri ve KİT finansmanı ve belediyeler bir bütün olarak ele alındı. Olay çok yönlü olarak değerlendirildi. Olayı ‘zam var mı', ‘bir daha yapacak mısınız' dışında değerlendirmek lazım. Enflasyona etkisi hesaplandı. Beklenmedik durumlar olursa, artı ve eksi olarak ele alınıp değerlendirilir" dedi. Güler, "Enflasyonu etkiler mi etkilemez mi?" sorusunu ise, "Gayet tabi etkiler. Bunu biz düşündük. Bunlar hesaplanabilir büyüklükler olduğu için, hepsi hesaplandı. Ciddi bütçe çalışması yapıldı. Bütün yapacağımız bütçeye göre hedeflerimizi tutturmak" değerlendirmesinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler