Roma (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, gerek Türkiye-AB ilişkilerini, gerekse Türkiye-İtalya arasındaki ikili ilişkileri, İtalya'nın en önemli günlük gazetelerinden biri olan La Repubblica'da yayımladığı makaleyle değerlendirdi.
Gül'ün makalesi, La Repubblica'nın bugünkü sayısında, "Türkiye'nin farklılığı, AB için zenginliktir" başlığıyla yayımlandı.
Bakan Gül, La Repubblica'daki makalesinde, "Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi, siyasal, ekonomik, kültürel ve bunların da ötesinde stratejik sonuçlarıyla kıtamızın sınırlarını aşan önemli bir projedir" dedi.
Türkiye'nin üyeliğinin AB için sağladığı avantajların Birliğin geleceğine ilişkin vizyonuyla da yakından ilintili olduğunu belirten Gül, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği sadece Avrupa'da barış ve istikrarın korunmasına katkı sağlamayacak, aynı zamanda paylaştığımız ortak Avrupa değerlerinin geniş bir bölgeye yayılmasına da imkan tanıyacaktır" görüşünü aktardı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 2002'de iktidara geldikleri günden bu yana AB'yle bütünleşme konusuna son derece önem verdiklerine de değinerek, "Hükümetimiz, Kasım 2002'de göreve gelmesinin ardından geçen 50 yıla kıyasla reform alanında önemli başarılara imza atmıştır.
Türkiye'de demokratikleşme, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında son birkaç yılda yapılanlar bağımsız gözlemciler tarafından sessiz devrim olarak nitelendirilmektedir" dedi.
Gül, AB'yle bütünleşmek için eksiklikleri tamamlama konusunda azimli olduklarını belirterek, bu konudaki yaklaşımlarını şu ifadelerle dile getirdi:
"Modernleşmenin tek yolu reformlardan ve eksikliklerimizi açık yüreklilikle belirleyerek üstesinden gelmekten geçmektedir. Tabii ki çıktığımız bu yolda hedeflediğimiz noktaya henüz varmadık. Ama çok önemli dönemeçleri ve keskin virajları arkada bıraktık."
Reformların sürdürüldüğü dönemde AB tarafından Türkiye'nin azminin kırılmamasının da önemli olduğunu ifade eden Gül, "Bu bağlamda, ABD'den beklentimiz müktesebat ve demokratik standartlara tam uyum sağlamak için çıktığı bu yolda Türkiye'nin hevesini kırmamasıdır. Bu süreç kolay bir iş değildir" dedi.