Güney Sudan devlet televizyonunda yer alan habere göre Mayardit, tek taraflı ateşkesin ilan edilmesi, en yakın resmi makama teslim olmaları şartıyla yönetime karşı silah kullanan herkesin genel aftan yararlanması ve "10'lar grubu" olarak bilinen siyasi tutukluların salıverilmelerini de içeren bir dizi karar aldı.
Haberde, hükümetin "10'lar grubu" mensuplarına himaye sağlayacağı ayrıca (muhalifler tarafından) "talep edilirse Güney Sudan'da görev yapan ve barış gücünü oluşturan BM'nin, Etiyopya, Ruanda veya Kenya askeri personelinden de yardım istenebileceği" belirtildi.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğunu öne sürmüştü. Aralarında, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) eski üyeleri ve bakanların oluşturduğu "10'lar grubu"nun da bulunduğu çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
Mayardit ve Machar, ilk defa Mayıs 2014'te Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş, savaşın sonlandırılması için imzaladıkları barış anlaşması ise tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, krizin başından bu yana Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde de Haziran 2014'te, geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak bu da hayata geçirilememişti.
Son olarak Tanzanya'nın Aruşa kentinde 20 Ocak'ta bir araya gelen Mayardit ve yardımcısı Machar, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi Partisi içerisindeki çekişmenin sonlandırılması konusunda anlaşmıştı. Geçen hafta da iktidar partisi, "10'lar grubu" ve muhalif silahlı grupların temsilcileri, söz konusu anlaşmanın uygulanması için takvim belirlenmesi konusunda mutabakata varmıştı.