KARS (İHA) - İstanbul Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, çiftçiliğe soyundu. Uzun süren siyasetin ardından boşta kalan Çapan, şimdi de ayçiçeğine el attı. Ayçiçek, mısır ve kaz yetiştiriciliği üzerine yapacağı bilimsel çalışmalarla Kars'ı dünyaya tanıtacaklarını söyleyen Çapan, kendisini bölgenin fakir insanlarına adadığını ifade etti.
Konu ile ilgili olarak Akyaka İlçesi'nde ekim yapılan ayçiçeği tarlalarında basın toplantısı düzenleyen Çapan, ekim işiyle ilgisinin bulunmadığını belirterek, "Ben yalnızca daha ekonomik olduğunu düşündüğüm için köylülerden, ayçiçeği ve mısır ekmelerini istedim. Tohumunu da, ileride tahsil edilmek üzere ben verdim. Faiz falan almıyorum. O zaman ne kadarlık tohum verdiysem, o kadarının parasını alacağım. Yani burada benim bir kazancım yok. Amacım, yılların özlemi olan tarımla uğraşan vatandaşlarımızı ilkel tarımcılıktan, sanayi tarımcılığına yönlendirmektir. Yani, bir nevi tarımla uğraşan vatandaşlarıma balık tutmayı öğretmektir. Yani, bu projeyle köylümüz namerde muhtaç olmadan yaşamayı öğrenecektir. Ben, köylümün kaderini değiştirmek istiyorum" dedi.
Ayçiçeği ve mısırın, arpa ve buğdaydan daha verimli olduğunu da vurgulayan Gürbüz Çapan, "Bu proje, deneme amaçlı olmak üzere bu yıl itibariyle Kars, Iğdır ve Muş'ta başlatıldı. Ben, köylülerimize, bunun yararını anlattım. Ancak, ortada pratik bir sonuç olmadığı için, geniş anlamda gerçekleşmedi bu proje. İnandırıcı gelmedi. Şimdi ayçiçeği ve mısırın yetiştiğini gören çiftçilerimiz, önümüzdeki yıl kendilerinin de bunu yapacaklarını bildirdi" diye konuştu.
Kars'ın, Cumhuriyet hükümetlerinin ilk zamanları hariç, devlet tarafından unutulduğunu ifade eden Çapan daha sonra şunları söyledi:
"Burada sadece basit, ilkel bir tarım yapılmaktaydı. Bu ilkel tarımı sanayi tarımına çevirmek için bir gayret içine girdik. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın da 'Bu bölgede
Ayçiçek ve Mısır yetişir' şeklindeki önerilerini de dikkate alarak, gerekli araştırmalarımızı tamamladık. Köylüye tohum ve gübre dağıttık, ekimini yaptırdık, sigortasını yaptırdık. Onları bu işi yaparak öğretmeye çalışıyoruz. İl Tarım Müdürlüğü'nün de katkıları oldu. Bizim köylümüz de namerde muhtaç olmadan yaşamayı öğrenecek. Kimseye muhtaç olmayacak, Artık herkes herkese akli sorular soracak. Herkes akıldan ortaklık kuracak. Kader değişme işine giriştik."
"Bu çalışmaların ardından fabrika kuracak mısınız?" sorusuna, "Kars'ta zaten fabrika var. Bu çoğalırsa o fabrika da ister istemez çalışacak. Benim derdim fabrika sahibi olmak değil. Fakir fukara namerde muhtaç olmasın. Göç etmelerini istemiyorum. Ata yurdumun bekçilerinin karnı doysun istiyorum" şeklinde cevap veren Çapan, "Bu bilgileri nereden öğrendiniz?" sorusu karşısında ise, şunları söyledi:
"Ben doktorum. Okuyor ve bakıyorum. Benim işim bu. Bütün hayatımı Türkiye'de nasıl yapar, nasıl eder milletin karnının doymasına neden olabilirim diye uğraşıyorum. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bile bilmediği, kimsenin bilmediği tanımadığı başka çalışma başlatacağız ve Kars'ı Çin'e, Japonya'ya, Fransa'ya ve Belçika'ya taşıyacağız."