HAKKARİ (İHA) - Adalet Bakanlığı tarafından 2000 yılından bugüne kadar 29 ilde başlatılan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), Kayseri ve İzmir gibi büyük illerden önce Türkiye'nin en ücra köşesinde bulunan Hakkari'de faaliyete geçti.
Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, bugün sabah saatlerinde makamında Ağır Ceza Reisi Refik Sarıoğlu ile savcı ve hakimlerin de katıldığı bir toplantıyla, basın mensuplarına UYAP hakkında bilgi verdi. Hasan Aydın, UYAP'ın Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar ile Yargıtay Başkanlığı'nda yürütülen yargı ve destek faaliyetlerinin günümüz teknolojisi gereklerine uygun yürütülmesini sağlayan büyük ölçekli bir otomasyon projesi olduğunu söyledi. Eylül 2000'de başlatılan UYAP'ın aşamalar halinde yürütülmekte olduğunu bildiren Aydın, merkez ve taşra teşkilatının gereksinimi olan donanım, altyapı ve uygulama yazılımı çalışmaları yanında eğitim, yaygınlaştırma, yardım masası ve mühendislik desteği hizmetinin, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) kuruluşu olan Havelsan tarafından verilmekte olduğunu ifade etti.
UYAP yazılımının 2001 yılında Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında, 2004 yılından itibaren aşamalı olarak taşra teşkilatında ve Yargıtay Başkanlığı'nda canlı kullanıma geçtiğini anlatan Aydın, başlatılan yaygınlaştırma çalışmalarıyla 2005 yılı sonunda 9 bin 200 olan kullanıcı sayısının 2006 yılı sonunda 19 bine ulaşmasının beklendiğini kaydetti. Yaygınlaştırma tamamlandığında hizmet verilen yargı personeli sayısının 35 bine erişeceğini ifade eden Aydın, "Adaletin gecikmeksizin yerine getirilmesi, vatandaş mağduriyetinin engellenmesi, yargıya hız kazandırmak, gerekli tüm teknolojik gelişimleri kullanarak e-dönüşüm sürecinde yargı sisteminin tüm öğeleriyle beraber hızlı, güvenilir, etkin ve hızlı çalışmasını sağlamayı hedefleyen UYAP'ın adalet sistemine getirileri büyüktür. UYAP, maddi ve usul hatalarının en aza indirilmesi, bilgiye kolay erişim, iş akışı mantığıyla etkin ve entegre süreçler, güvenlik, merkezi sistem kullanımı, merkezi sistem için fiziksel ve teknolojik güvenlik imkanları, bilgi ve belgelere yetki doğrultusunda erişim, sayısal imza, sistem tarafından üretilen öneri ve uyarılar, verilerin bir kez girilmesi, verilerin tek merkezde toplanması, bilgiye hızlı ve sağlıklı erişim, hazır ve standart şablonlar gibi getirileri adalet sistemine getiriyor" dedi.
Ayrıca değişen kanun ve yönetmeliklere uyarlanabilen sistem, hakim ve savcıların yetkileri dahilinde dosyalara adliye dışından erişimi, elektronik ortamda yazışma ve gelen giden evrak takibi, doküman yönetimi, sorgulanabilir ve kolay erişilebilir doküman arşivi, ihtiyaca yönelik sorgulamalar, hakim ve savcıların kullanımı için içtihatlar, emsal kararlar, kanunlar, mevzuat gibi bilgi ve belgelerden oluşan veri bankası, adli sisteme kaydolan kişilerin daha önce işledikleri, suç aldıkları ceza, kimlik ve adres bilgilerine erişim ile cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin etkin olarak izlenmesi ve yönetilmesi gibi kolaylıklar da sağladığını aktaran Aydın, şunları söyledi:
"UYAP, avukata, http://avukat.adalet.gov.tr ve vatandaşımıza ise http://vatandas.adalet.gov.tr internet adresinden hizmet vermektedir. Vatandaşlar davalarıyla ilgili güncel bilgiye erişebilmektedir. Avukatlar da bürolarından harç yatırabilecek, dava açabilecek, vekili olduğu dosyaları bilgisayarından inceleyebilecek ve ilgili dilekçelerini verebilecektir. UYAP, öncelikle belirlenmiş pilot birimlerde işletime geçirilmiş. Kasım 2005 itibariyle de Türkiye sathındaki adliye ve idari yargı birimlerinde yaygınlaştırılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, bin 404 kullanıcı eğitilerek, 99 Ağır Ceza Merkezi ve 19 Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı işletime alınacaktır. Yoğun bir tempo ile devam eden çalışmaların Aralık 2006 sonunda bitirilmesi hedeflenmiştir. Yaygınlaştırma kapsamında Hakkari Ağır Ceza Merkezi kullanıcılarının eğitimleri verilmiş komisyon ve idari işler işletim çalışmaları 27.03.2006'da, adli yargı işletim çalışmalarıysa 24.04.2006 tarihinde başlatılmıştır. 2004 ve 2005 yıllarında TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı e-devlet ödüllerini almış. Avrupa uyum yasaları nedeniyle kanunlarda yapılan düzenlemeler gibi tüm mevzuat değişikliklerinin hızla sisteme yansıtılmasını ve kullanıcıya standart hizmet verilmesini sağlayan UYAP, Türk adalet sisteminin AB uyumu çerçevesinde de çok önemli bir kilometre taşıdır. Kayseri ve İzmir gibi gelişmiş illerde henüz olmayan bu proje Türkiye'nin en ücra köşesinde bulunan ilimizde var. Bu proje kapsamında bütün işleler en kısa sürede bitirilecektir."