HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamilelikte beslenme bebeği etkiliyor

Antalya'nın Korkuteli İlçesi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Oya Ünsal Erbay, gebelikte beslenmenin önemine dikkat çekerek, anne adaylarının dengeli ve düzenli beslenmesinin doğacak bebeklerin sağlık sigortası olduğunu söyledi.

Hamilelikte beslenme bebeği etkiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Oya Ünsal Erbay, gebelikte beslenmeyi belirleyen temel unsurların, gebelik öncesi kilo ve boy, yaş, bebek sayısı, metabolik hastalık varlığı, iştah ve annenin fiziksel aktiviteleri olduğunu belirtti. Hamile kadınların ayçiçek, zeytin ve mısırözü gibi bitkisel yağları tercih etmesi gerektiğini belirten Erbay, "Karbonhidratlar mümkün olduğunca tahıl, un, şeker gibi doğal kaynaklardan karşılanmalı. Gebelerin günlük protein ihtiyacı 48-60 gramdır. Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta, süt ve sütten yapılmış gıdalar başlıca hayvansal protein kaynaklarıdır. Özellikle vejetaryen bir anne açısından önemli olan bitkisel protein kaynakları ise nohut, mercimek, fasulye, bakladır. Kepekli tahıllar ve fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler de bunlara ek olarak sayılabilir" diye konuştu.

SU TÜKETİLMESİ HAMİLELİKTE BÜYÜK BİR ETKEN

Kalsiyumun pek çok hücresel fonksiyonunun yanı sıra kemik yapımında kullanılan temel eleman olduğuna değinen Erbay, "Anne adayının sıvı tüketiminin en önemli kısmını suyun oluşturması gerekiyor. Su, üreme sistemi dahil bütün organların ve vücuttaki sistemlerin sağlıklı çalışması ve tamiri için gereklidir. Hamile kadın, günde 8 bardak su içmelidir. Çay, kahve, kakao, alkollü içkiler ve kola ya hiç ya da mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Yüksek miktarlarda kafeinin düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bilgiler vardır. Alkol plasentayı geçebildiği için anne adayının alkol alması halinde bebekte fötal alkol sendromu gelişebilir" şeklinde konuştu.

DONDURULMUŞ GIDALARDAN UZAK DURULMASI GEREKİYOR

Anne adayının fast-food, salam, sosis, sucuk, dondurulmuş gıdalardan uzak durması gerektiğini kaydeden Erbay, "Gebelikte bağırsak hareketleri genellikle yavaşladığı için kabızlık çok sık görülen bir problemdir. Bunu önlemek için diyete lifli gıdalar ve bol sıvı eklenmelidir. Lif ve posa, siyah ekmek, portakal, elma, kepekli ekmek, kuruyemiş, ahududu, kepekli makarna, bezelye, kuru kayısı, esmer pirinç, kuru üzüm, pırasa ile kepekli olarak hazırlanmış unlu gıdalarda bol miktarda vardır" dedi.

(İHA)

Express


En Çok Aranan Haberler