HABER

Hamilelikte depresyona dikkat

Yard. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı, "Anne adayı ve bebeği açısından en güvenilir ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceğine doktor ve hasta birlikte karar vermelidir" dedi.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı, hamilelikte yaşanan depresyonla ilgili açıklama yaptı. Kartalcı şunları söyledi:

"Kadınların yaklaşık beşte biri hamilelik döneminde depresyon belirtileri gösterir. Depresyon hamilelik dışında da kadınları sıklıkla etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Dolayısıyla bu hastalığın, hamilelik dönemindeki kadınları da yakalaması şaşırtıcı değildir.

Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun teşhis edilmesi zor olabilir. Çünkü bu dönemdeki belirtiler hamileliğe has hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak düşünülüp normalmiş gibi değerlendirilebilir. Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurmaktadır. Depresyon hamilelik sırasında da tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşırmaktadır"

Yrd. Doç. Dr. Şükrü Kartalcı, depresyon geçiren kadınların, 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşadıkları belirtilerin bazılarını şöyle sıraladı:

"Sürekli üzüntü ve mutsuzluk hali. Bir işe yoğunlaşma güçlüğü. Çok az veya çok fazla uyuma. Genellikle zevk veren olaylara karşı ilginin kaybolması. Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri. Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması. Huzursuzluk. Suçluluk veya değersizlik duyguları. İştahsızlık ya da aşırı iştah gibi yeme alışkanlıklarında değişimler."

HAMİLELİK DEPRASYONU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Tedavi edilmeyen depresyon halinin, anne ve bebek açısından bazı zararlara neden olabildiğine dikkat çeken Kartalcı, daha sonra şunları belirtti:

"Tedavi edilmeyen depresyonun; kötü beslenme, alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabilir. Sıklıkla depresif hisseden bir kadının, kendisine ve gelişmekte olan bebeğine bakmak için gerekli gücü ya da isteği bulamamaktadır. Bu durumda da bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir."

HAMİLELİK DEPRESYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hamilelik döneminde depresyon geçirmekte olduğunu düşünen bir anne adayının, mutlaka yardım alması gerektiğine parmak basan Kartalcı, "Anne adayının, yaşadığı sıkıntılar ve bunlarla mücadele konusunda doktoruna bilgi vermesi gerekir.

Semptomların ağır olduğu durumlarda, bebeğin zarar görebileceği de düşünülerek, acilen ilaç tedavisine başlamak tercih edilebilir. Hamilelik sırasında kullanımı nispeten güvenli olan ilaçlar mevcuttur. İlaç kullanmak istemeyen annelerde ise bilişsel davranışçı tedavi gibi terapötik yöntemler kullanılabilmektedir. Anne adayı ve bebeği açısından en güvenilir ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceğine doktor ve hasta birlikte karar vermelidir" dedi.

En Çok Aranan Haberler