MARDİN, (DHA)- HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, kendisinin de içinde bulunduğu ve Meclis'te yaşanan olayların başkanlık hesabı için ara seçim formülü arayışından kaynaklandığını savunarak, "Amaç HDP'yi meclisten atmak. Biz demokrasiye sahip çıkma konusunda, barışa sahip çıkma konusunda kararlılığımızı devam edeceğiz" dedi.
Mardin'de partisinin il başkanlığında, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve bir grup partili ile birlikte basın toplantısı düzenleyen HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, TBMM çatısı altında yaşanan olaylara değindi. Abdullah Öcalan fotoğrafının da asıldığı masada oturarak konuşan Bilgen, yeni anayasa tartışmalarının çok daha sancılı geçeceğini söyledi.
'BİZ GÖZDAĞI VERMEYE KALKIŞTILAR'
Tartışma ve kavganın yaşandığı gün hakkında detaylı bilgi veren Bilgen, şöyle konuştu:
"O gün gece, aslında komisyondan bir gün öncesinden kendilerince bir prova yaptılar. Gözdağı vermeye kalkıştılar. Bizi korkutarak, yıldırarak, hem genel kurul çalışmalarında, yani itiraz etmememizi, eleştiri yapmamamızı ki, meydan okuyarak da komisyonda kendi istedikleri biçimde toplantı düzeninin gerçekleştirileceğinin hesabına, hevesine düştüler. Bir meclis bu kadar kritik bir konuyu konuşurken, yani milletvekillerinin toptan, işte yüzün üzerinde milletvekilinin neredeyse parlamentonun 5'te birinin dokunulmazlığını kaldırmak için çalıştığı bir komisyonda, siz yeteri sayıda sandalye yok diye milletvekillerinin ayakta bekleterek, toplantı yapabilir misiniz? Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Sandalye bulunamayan, oturulamayan, doğru-düzgün tartışılamayan, konuşulamayan bir ortamda, adeta deyim yerindeyse padişaha kelle yetiştirir gibi kanun yapmaya çalışan anayasaya, bir geçici madde ekleyelim diyerek, anayasada açıkça tarif edilmiş düzenlemeleri fillen askıya alan bir durumla karşı karşıyayız. Biz hukuksuzluğa, hiçbir şekilde boyun eğmeyeceğiz. Biz bu olağanüstü uygulamalar karşısında, asla öyle onların istedikleri gibi davranarak, buna seyirci kalmayacağız. Çok net, çok açık bir şekilde söylüyoruz. Olağan yöntemler, hukuki yöntemler, iç tüzüğün yazdığı yöntemler, anayasanın gerektirdiği yöntemler uygulanırsa, bu misyonda da tartışmalar çok daha sağlıklı olabilir. Genel kurulda da çalışmalar çok daha verimli, siyaseten ve siyasetçiye yakışan bir şekilde seyredebilir."
'ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TANSİYON DAHA DA YÜKSELECEK'
Yaşananları tasvip etmediklerini anlatan Bilgen, önümüzdeki süreçte bu tansiyonun daha da yükseleceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye büyük Millet Meclisi tarihine Türkiye Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek. önümüzdeki süreçte bu tansiyon daha da yükselecek. Bu daha usul tartışmaları daha toplantı yönetim tartışmalarını yapabildik. Daha usulden tartışmalar devam edecek. esasa geçildiğinde diğer muhalefet partilerin de itirazları var. Bizim de onlarında değişiklik önergeleri var. Biz bir kez daha buradan çağrıda bulunuyoruz. Özellikle iktidar partisine umarız ki bu durumu değerlendirirler, bu yanlıştan bir an önce vazgeçerler. Bu darbe yöntemlerinde bu parlamentoyu baskı altına alacak, parlamentoyu bir şekilde çalışmaz pozisyonuna getirecek. Türkiye başka çok daha büyük bir gerilime sürükleyecek, yani başkanlık hesabı ile bir ara seçim formülünü aramak ya da HDP'nin parlamentoyu terk etmesi ya da parlamentodan çıkarılmasına yönelik oyunlarla başkanlık sürecinin önünün açılması zor olacak. Amaç HD'yi meclisten atmak. Elbette ki gerilimli geçecek, sancılı geçecek. Biz demokrasiye sahip çıkma konusunda, barışa sahip çıkma konusunda kararlılığımızı devam edeceğiz."
CHP'Yİ ELEŞTİRDİ
Ana muhalefet partisi CHP'yi de eleştiren HDP'li Bilgen, "Bu yöntemi kabul eden ana muhalefet partisine de buradan açıkça söylüyoruz; Evet bunlar, anayasaya aykırıdır ama hayır oyu da vermeyeceğiz, anayasa mahkemesine de gitmeyeceğiz. Buradan açıkça söylüyoruz; İşte Meclis Başkanının sözleri üzerinden bir haftadır bir tartışma yapılıyor. Nasıl 83'üncü madde, 85'inci madde, bir geçici düzenlemeyle askıya alınıyorsa, bugün dokunulmazlıklarla ilgili bir geçici madde yaparak, bütün o anayasada tarif edilen düzenlemeler askıya alınıyorsa, yarın birisi kalkıp laiklikle ilgili de bir geçici madde önerirse, parlamentoya o zaman da 'evet' mi diyeceksiniz? Anayasa'ya aykırı, olağanüstü ama, 'biz restleşmede varız, bu ülkenin geleceği ile ilgili kumar oynanmasından geri durmayacağız, biz yine evet diyeceğiz, Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyeceğiz' mi? diyeceksiniz?. Yani sizin açnızdan laiklik önemli, demokrasi, milli iarede, seçmen iradesi birşey ifade etmiyor mu? Bu tablonun bir an öce sağduyuyla, bir akılla önüne geçilmesi umudumuzu yeniliyoruz" diye konuştu.