LEFKOŞA (İHA) - KKTC'nin 18. hükümeti olarak bugün programını Cumhuriyet Meclisi'ne sunan Cumhuriyetçi Türk Partisi-Demokrat Parti koalisyon hükümeti, Cumhurbaşkanı'yla uyum içerisinde Annan Planı esasında Mayıs öncesinde çözüm ve tarafların mutabık kalacakları bir tarihte referandum hedefiyle kuruldu.
AB normlarına uyum ve demokratikleşmeyi esas alan, "devlet vatandaş için" temel prensibini benimseyen Hükümet Programı, ekonomide rekabet düzeni, tarımda yeniden yapılanma, vergi kayıplarının önlenmesi gibi bir dizi düzenleme öngörüyor.
Yeni hükümetin icraatlarının şeffaf olmasını, partizanlığa fırsat verilmemesini de çeşitli maddelerle düzenleyen hükümet programı, elektrikten suya, eğitimden sağlığa kadar tüm sektörlerle ilgili öngörüleri içeriyor.
Yaklaşık 10 sayfalık hükümet programında, basına destek verilmesi ve BRT'nin demokratikleşmesi için yasal ve yönetsel önlemler alınması da öngörülüyor.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat tarafından bugün Cumhuriyet Meclisi'nde okunan CTP-DP koalisyon hükümetinin programı metni şöyle:
MAYIS'TAN ÖNCE ÇÖZÜM "İki partinin siyasi eşitlik ve işbirliği anlayışı ile oluşturdukları 'Toplumsal uzlaşma ve çözüm' hükümetimizin temel amacı, Kıbrıs Türk halkının uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve çıkarları ile güvenliğini gözeterek ve geliştirerek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, hükümet ile Cumhurbaşkanı'nın birlikte ve uyum içinde yürüteceği Annan Planı'nı esas alan müzakere süreci sonunda Kıbrıs sorununu Mayıs 2004'den önce çözmek ve tarafların üzerinde mutabık kalacakları bir tarihte, eşzamanlı olarak referanduma sunmak olan ve Kıbrıs Türk halkını, Avrupa Birliği normlarına uyumlu, çağdaş, demokratik, adil, ekonomisi düzgün, sosyal refah düzeyi yüksek bir devlet düzenine kavuşturmaktır.
Bu anlayışla oluşturulan hükümetimiz, öncelikle demokrasi kültürümüzü daha da geliştirerek, toplumsal uzlaşmayı sağlayarak ve çözümü hedefleyerek, halkımızın layık olduğu ekonomik, sosyal ve siyasi kazanımları elde etmesini sağlamaya çalışacaktır. Hükümetimiz KKTC'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu ilkesine her zaman bağlı kalacaktır.
AB NORMLARINA UYUM VE DEMOKRATİKLEŞME KKTC'nin dünyadaki değişim ve gelişmelere ayak uydurabilmesi için toplumsal yapımızı ve kurumlarımızı AB normlarına uyumlu biçimde hazırlamak temel ilkemiz olacaktır.
Küreselleşen ve hızla değişen dünyamızda demokratikleşme en önemli göstergelerden biridir. Hükümetimiz, demokrasimizi mükemmelleştirmek ve bir yaşam biçimi olarak bütün toplumsal kesimleri kucaklayacak biçimde yaygınlaştırarak kalıcılaştırmak için gerekli her türlü çabayı gösterecektir.
Basın özgürlüğünün geliştirilip, kökleştirilmesi ve gazete yayıncılığının kolaylaştırılması için gerekli her türlü desteğin verilmesi yönünde çalışmalar yapılacak ve basın, yayın organlarının devlet olanaklarından eşit ve dengeli biçimde yararlanmasına özen gösterecektir.
Ülkemizin tek devlet radyo ve televizyon kurumu olan 'Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nun demokratikleştirilmesi, hükümetimizin temel hedeflerinden biri olacaktır. Bu kurumumuzun yansız ve demokratik biçimde, bütün kesimlerin görüş ve düşüncelerini eşit ve dengeli olarak yansıtması için gerekli yasal ve yönetsel düzenlemeler yapılacaktır.
Kamu ve özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarının etkinleştirilmesi ve dünya çapında izlenebilirliğinin sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Yayın Yüksek Kurulu'nun bütün yayın kurumlarına eşit davranması ve sansürcü zihniyetle değil, şeffaf, demokratik ve yayın kuruluşlarımıza yardımcı olacak bir yayıncılık anlayışıyla çalışmasına özen gösterilecektir.
KAMU GÖREVLİLERİNİN SİYASİ YAŞAMA KATILMASI Kamu görevlilerinin siyasal yaşama sağlıklı ve geniş biçimde katılımını ve katkısını sağlamak koalisyon hükümetimizin amaçlarındandır. Bunun etkin biçimde yaşama geçirilmesi amacıyla, Anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmayı gerçekleştirmek için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
CTP-DP koalisyon hükümeti sendikaların, kooperatiflerin, oda, birlik, dernek ve tüm sivil toplum örgütlerinin toplum yaşamında etkin bir rol oynamasının toplumumuzun sivilleşmesi ve demokratikleşmesi sürecinde çok önemli katkılar yapacağının bilincinde olarak, toplumumuzun bu anlamda örgütlenmesini özendirecektir.
Hükümetimiz, polis örgütümüzün etkin ve verimli bir biçimde çalışmasının sağlanması amacıyla gerekli yasal düzenlemeleri yapacaktır. Bu anlamda ilk olarak şehir içi trafiği ile itfaiyenin belediyelere devredilmesi, ihtisaslaştırılması ve adli polis teşkilatının kurulması amacıyla gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır. Ayni zamanda çözüme yönelik olarak etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi sağlanacaktır.
Vakıflar ve din işlerinde gereken tüm idari ve yasal değişimler gerçekleştirilecektir.
Yurttaşlık Yasası gözden geçirilerek, yurttaşlık işlemlerinin şeffaf ve eşitlik prensibine uygun yapılması sağlanacaktır. Bakanlar Kurulu'nun yurttaşlık verme yetkisinin istismarına ve keyfi uygulamalara yer verilmeyecektir.
'Devlet vatandaş içindir' ilkesinden hareketle çağdaş devlet anlayışını toplum yaşamına kazandırılması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Devlet dairelerinde 'e-devlet'e geçilmesi için çalışmalar başlatılacaktır.
İCRAATLAR ŞEFFAF VE AÇIK
CTP-DP koalisyon hükümeti tüm karar ve icraatlarında, Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğunu esas alacak, bir çözüme ulaşılmasında ve sistemimizin Avrupa Birliği normları ile uyumlaştırılması sürecinde önemli fonksiyon üstlenecektir. Bu bağlamda toplumumuzun tüm kesimlerini kucaklamayı ana hedef olarak belirlemiştir. Bu bağlamda hükümetimizin her icraatı şeffaf ve toplumun katılımına ve denetimilaştırarak kalıcılaine açık olacaktır.
Koalisyon hükümeti, kamu yönetimini idari ve teknik bir modernizasyonla yeniden yapılandırarak hizmetlerin etkinleştirilmesini ve kamu çalışanlarının verimli ve huzurlu bir ortamda çalışmasına olanak verecek bir yeniden yapılanmayı öngörmektedir. Kamu yönetimini şeffaflık, katılımcılık ve hesap verilebilirlik anlayışıyla yurttaşa eşit hizmet götürecek bir araç haline dönüştürmek ve içinde bulunduğu hantal, verimsiz ve çalışanlarının huzursuz olduğu yapıdan kurtarmak için gerekli önlemleri alacaktır.
Kamu verimsizliği nedeni ile vatandaşın uğraması muhtemel mağduriyeti giderecek önlemler alınacaktır.
Yasalar yapılırken, sivil toplum örgütlerinin yasa içeriği üzerinde katılımcılığının daha etkin olması sağlanacaktır.
Kamu yönetiminde ayrımcılık ve partizanlığa fırsat verilmeyecek, objektif ve adil yönetim ilkelerini hakim kılan, etkin, verimli, çağdaş teknolojileri kullanarak hızlı ve kaliteli hizmet sunan bir yönetimi yaşama geçirecek düzenlemeler yapılacaktır.
KAMU HİZMETİ KOMİSYONU TARAFSIZ OLACAK Kamu Hizmeti Komisyonu, objektif kriterler ile mülakat sorununun toplum vicdanında yarattığı sıkıntıyı dikkate alarak objektif, adil ve tarafsız bir yapıya kavuşturulacak, ilk atama ve yükselmelerde şeffaflık ve objektif kuralların uygulanması gözetilecektir. Aynı uygulama tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da geçerli olacaktır.
Kamudaki yapılanmaya ilişkin olarak yapılacak düzenlemelerin uzun vadeli bir perspektifle ele alınmasına ve kurumsallaşmanın sağlanmasına azami özen gösterilecektir.
Koalisyon hükümetimiz kökeni, dili, dini ve siyasi inançları ile cinsiyeti ne olursa olsun, tüm yurttaşlara eşit ve adil davranan, ayrımcılığa ve partizanlığa, adam kayırmacılığına imkan vermeyen bir yönetim oluşturmayı öngörmektedir.
Yönetimdeki etkinlik ve verimliliği artırmada önemli bir unsur olan 'yerinden yönetim' ilkesine önem verilecek ve bu çerçevede yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, hükümetimizin temel hedeflerinden olacaktır.
Çözüm ile ilgili görüşmeleri Hükümet ile Cumhurbaşkanının birlikte ve uyum içinde yürütmesi sağlanacaktır. Bu süreçte Meclisimizin sürekli bilgilendirilmesi ve katılımının sağlanarak katkısının alınması, koalisyon hükümetimizin ana hedefidir.
Ayrıca çözüm sürecinin sonunda referandum öngören koalisyon hükümetimiz, bütün bu süreçte, sivil toplum örgütlerimizin ve halkımızın da bilgilendirilmesi, katkı ve katılımlarının sağlanması amacıyla, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hareket edecektir.
TÜRKİYE, İLKE ORTAK POLİTİKA
CTP-DP koalisyonu, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde Türkiye ile karşılıklı görüş alışverişi ile ortak bir politika oluşturmayı ve Türkiye ile varolan ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin karşılıklı saygı, yarar ve dayanışma zemininde geliştirilmesini öngörmektedir.
Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde Türkiye'nin uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük haklarının devamı gözetilecektir.
Koalisyon hükümeti, dış ilişkilere özel önem verecektir. Bu çerçevede özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve aday ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine, sürekli ve düzenli ilişkiler kurulmasına çalışılacaktır.
Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD), KKTC'den yapılan ihracata yönelik olarak aldığı karar, hem Kıbrıs Türk halkına zarar vermekte, hem de kalıcı bir çözüm arayışlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Hükümetimiz, ABAD kararının etkilerinin ortadan kaldırılması için hukuki ve siyasi mücadele vermeye devam edecektir.
Hükümetimiz, yerel yönetimlerimizin dış ilişkilerini ve özellikle Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Koalisyon hükümetimiz, toplumlararası ilişkilerin eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde yapılmasını esas alır.
Halkımızın en çok şikayet etmiş olduğu eşdeğer uygulamaları ile ilgili olarak bugüne kadar hakkını alamayanların ve işlemleri sonuçlandırılmayanların mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar başlatılacaktır.
Şehit ve hadise kurbanı ailelerin çocuklarına verilen arsaların ve kırsal kesim arsalarının altyapıları tamamlanmaya çalışılacaktır.
Şehir Planlama Dairesi tarafından hazırlanan ve hazırlanacak olan Master Planları vatandaşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin ve yerel yönetimlerimizin görüşleri çerçevesinde gözden geçirilerek tümü tamamlanmaya çalışılacaktır.
Apartman tipi binaların sorunlarının çözümü için gereken yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Tapu ve kadastro kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılarak daha sağlıklı ve şeffaf bir kayıt sistemi oluşturulması için gerekli çalışmalar ve düzenlemeler yapılacaktır.
GÜNEY'E GEÇİŞLERDE KOLAYLIK Trafik sorununa çözüm üretmek amacı ile birimler arasında koordinasyon sağlanacak ve trafik kazalarının önlenmesi için etkin tedbirler alınacaktır.
Güney Kıbrıs'a geçişlerde kolaylık yaratıcı önlemler alınacaktır.
Cezaevinde yapımına başlanan ek binanın tamamlanarak, çocuk suçluların diğerlerinden ayrı bölümlere alınması sağlanacak ve cezaevi koşullarının iyileştirilerek uluslararası standartlara uygun hale getirilmesine çalışılacaktır.
Belediye hizmetlerinin etkinleştirilmesi ve verimliliğin artırılması için 'Belediyeler Kamu Görevlileri Yasası' süratle çıkarılacaktır.
Ayrıca 51/95 sayılı Belediyeler Yasası ile Belediyeler Birliği Yasası günün koşullarına göre yeniden düzenlenecek ve Belediyelerin mali yapılarının güçlendirilmesi için gerekli önlemler alınacaktır.
Katılımcılık anlayışımıza uygun olarak Belediyelerin mevcut sorunlarının giderilmesine katkıda bulunulacaktır.
Tüm beledi hizmetlerin ve alt yapı çalışmalarının köylerimizi de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması desteklenecektir.
Mevcut su kaynaklarımızın geliştirilerek, halkımız tarafından verimli bir şekilde kullanılması ve su ile ilgili sorunların çözümü için yeni ve alternatif kaynak arayışlarına gidilecektir. Ayrıca su ile ilgili sorunların kökten çözümü için yeni yöntemler geliştirilecektir.
KİMLİK VE PASAPORTLAR YENİLENECEK Yurda giriş-çıkışlarda başlatılan kontroller, çağdaş yöntemlerle ve daha etkin olarak gerçekleştirilecektir. KKTC'ye kimlik kartı ile giriş-çıkışlarda ilgili mevzuat esas amacına uygun olarak yeniden gözden geçilip, düzenlenecek ve uygulanacaktır.
Muhaceret konularında uygulanan yöntemler ve halkımızın duyarlılığı da dikkate alınarak mevcut yasalar ve uygulamalar tümden gözden geçirilecektir. Uluslararası standartlara uygun yeni sistem kimlik ve pasaport verilmesi için çalışmalar başlatılacaktır.
Ülkemizin milli geliri ile halkımızın refah seviyesini, en kısa zamanda Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine yükseltmek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisini, yakın perspektifimizdeki çözüm ve AB üyeliğini de dikkate alarak, komşuları ve dünya ile serbest ticaret koşullarında rekabet edebilecek bir düzeye çıkarmayı amaçlamaktayız.
Bu nedenle insanımızın refah düzeyini yükseltecek yatırımı, üretimi, verimliliği ve etkinliği artıracak politikalar uygulanacak ve ülkede sağlıklı ve dengeli gelir dağılımı ile sosyal adaletin sağlanmasına çalışılacaktır.
Öncelikle AB üyeleri ile olmak üzere ekonomide kaynakların optimum dağılımını sağlamak üzere devletin planlayıcı, özendirici - yönlendirici ve denetleyici işlevlerine işlerlik kazandırılacaktır.
Dış dünya ile ekonomik entegrasyona giderken rekabet gücü yüksek sektörlerin belirlenmesinde bir envanter çalışması acilen başlatılacaktır. Bu çalışma sonunda ortaya çıkacak rekabet gücü yüksek sektörler, ekonomiye daha fazla katma değer yaratacak şekilde güçlendirilecektir.
CTP-DP Hükümeti, üretim, ihracat ve ithalatta kalite ve standartlaşmayı zorunlu hale getirecek ve işletmelerin bu sürece uyumu için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
TEKELLEŞME VE HAKSIZ REKABETE KARŞI
Toplumsal çıkarların gözetileceği, tekelleşmeye ve haksız rekabete izin vermeyen ve Avrupa Birliği normları ile uyumlu bir şekilde rekabet hukukunun oluşturulması ve geliştirilmesi için gerekli yasal ve idari düzenlemelere öncelik verilecektir. Tüketicileri Koruma Yasası'nın uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Küçük ve orta boy işletmelerin gelişip büyümesini sağlayacak uygun koşullar için kredi olanakları geliştirilecek ve özellikle yeni teknoloji yatırımları özendirilecektir. Esnaf ve zanaatkarların iş yerlerini geliştirip büyütebilmesini sağlamak için kredi olanakları artırılacak ve bu sektöre dinamizm kazandırılacaktır.
Bütçe politikasının temel hedefi gelir gider dengesinin kurulmasıdır. Bu çerçevede mali disiplini sağlayan, harcamalarda verimliliği temel alan, kamu açıklarını kontrol ederek azaltan ve bütçe birliği anlayışına uygun bir maliye politikası izlenecektir. Bu çerçevede, kamu maliyesi dengesinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi amacı ile sıkı maliye politikaları sürdürülecektir.
Vergi yasaları düzenlenecek, basit, pratik ve adil hale getirilecek, keyfi uygulamalara son verilecektir. Vergi kayıplarının asgariye indirilmesi için gerekli önlemler alınacak, caydırıcılık artırılacaktır. Hesapların zamanında sunulmasının sağlanması ve bunların denetimlerinin süratle tamamlanarak geriye dönük incelemelerdeki sorunların azaltılmasına çalışılacaktır.
KKTC'de satılan ürünlerin rekabet etme olanağını artırmak için, bu mallar üzerindeki mevcut dolaylı vergilerilaştırarak kalıcıla ve fonlar yeniden gözden geçirilecektir.
KDV GÖZDEN GEÇİRİLECEK Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınacak, vergi tabanı genişletilecektir. Mevcut otomasyon daha da geliştirilecek ve denetimler etkinleştirilecektir.
KDV öncelikle ele alınacak ve KDV uygulaması gözden geçirilerek ekonomik koşulların gerektirdiği düzenlemeler yapılacaktır.
Bankacılık sektörü, Avrupa Birliği mevzuat ve uygulamaları ışığında yeniden yapılandırılarak güçlendirilecek; bu yapılırken de Merkez Bankasının özerkliğinin korunması ve etkinleşmesine özen gösterilecektir. Bankalar Birliği ile olan ilişkiler daha da geliştirilecektir.
Kamu kesiminde verimliliğin ve etkinliğin artırılması için gerekli çalışmalar yapılacak ve sonuçları ivedilikle uygulamaya konulacaktır.
Ekonomik gerçekler ve gereklilikler dikkate alınarak çalışanların alım gücünün geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin oluşturulması için gerekli yasal düzenlemeler, özel sektör ve üniversiteler ile işbirliği içinde tamamlanacaktır.
KİT ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılandırılması için başlatılan çalışmalar neticelendirilecek ve gerekli adımlar atılacaktır.
Yatırım ikliminin geliştirilmesi paralelinde, yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için mevcut bürokratik sürecin kısaltılması yönünde gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılacaktır. Bu düzenlemelerle birlikte, yurtdışından dönüş yapan vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunlar da asgari düzeye indirilmiş olacaktır.
TURİZM YİNE ÖNCELİKLİ Diğer sektörleri harekete geçirmedeki katkısı dikkate alınarak, turizm sektörüne gerekli önem ve öncelik verilecektir.
Turizm sektörü ile ilgili uygulamalar, AB perspektifinde, sektöre hizmet eden meslek birlikleriyle koordinasyon içerisinde yürütülecektir.
AB normları çerçevesinde geliştirilecek turizm sektöründe çalışanların yaygın bir eğitimden geçirilmesi yoluyla sektörün hizmet kalitesi yükseltilirken istihdam politikamıza yeni bir açılım getirilmesine çalışılacaktır.
Turizm sektöründe tanıtma ve pazarlama konularına özel önem verilerek, belirlenen stratejiler doğrultusunda hedef pazar ülkelerde, irtibat ve tanıtım büroları açılacak ve uluslararası turizm fuarlarına ciddi bir temsiliyetle katılım sağlanacaktır.
Turizm sektöründe doluluk oranlarının artırılması amacı ile turizm sezonunun tüm yıla yayılması, hedef kitlelerin genişletilmesi ve hizmetin çeşitlendirilmesi özendirilecektir. Potansiyel turizm bölgelerinin altyapıları tamamlanarak, Turizm Master Planı ile belirlenecek olan uygun yatırımlar desteklenecek ve ulaşım sorunlarının aşılması için gereken önlemler alınacaktır.
Turizmin yapılaşmasında ve yatırımların yönlendirilmesinde doğal çevrenin korunmasına özel bir önem verilecektir.
Sanayide, istihdam artırıcı, katma değeri yüksek üretimin geliştirilmesi ve yeni teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması özendirilecek, verimlilik ve standartlaşma esas alınacaktır. Organize sanayi bölgelerindeki altyapı yatırımlarının tamamlanması hczeızlandırılacaktır.