ANKARA (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler karşısında, bir rehavete girilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, "Bir başarı vardır ama daha gidecek yolumuz var. Nihai hedefimiz kalıcı olarak enflasyonu 2005'te tek haneye düşürmektir" dedi.
Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis Toplantısı'na katılan Serdengeçti, IMF ilişkilerinden, enflasyonda yaşanan düşüşe, ekonomide yakalanan istikrardan, kur politikalarına kadar birçok konuda işadamlarını bilgilendirdi. IMF programının aslında 'Ulusal Program' olduğunu ve bu çerçevede asıl amacın, fiyat istikrarının sağlanması, kamu borç stokunun azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması olduğunu vurgulayan Serdengeçti, 30 yıllık süreç içerisinde, uygulanan istikrar programlarının sonunun getirilememesinin, enflasyonun yüksek olmasına katkı yaptığı bildirdi. Yapısal reformların yapılmamasının da bu sürece katkı yaptığını ve bunların beraberinde ekonomik krizleri getirdiğini hatırlatan Serdengeçti, enflasyonda yaşanan düşüşünde gerekçelerini detaylı olarak anlattı. Merkez Bankası'nın 2001 yılında bağımsız hale gelmesinin ve kamuya açılan kredilerdeki azalmasının enflasyondaki düşüşte dönüm noktası olduğunu belirten Serdengeçti, "Amerika'yı bir defa daha keşfetmeye gerek yok. Bütün dünyada olduğu gibi kamuya kredi azalınca enflasyonda düşüş oldu" dedi.
Serdengeçti, enflasyonun düşüşünde; sıkı para ve maliye politikası, dalgalı kur rejimi, dürüstlük, kararlılık, şeffaflık ve hesapverebilirliliğinde büyük katkısı olduğunu ve enflasyondaki ataleti kırmakta önemli mesafeler alındığını kaydetti. Enflasyondaki düşüşte, söylendiği gibi kur ve dış konjektörün fazla faydası olmadığına işaret eden Serdengeçti, enflasyonun geleceğini de, "Enflasyon hedefi olması gerektiği gibi güçlü bir çapa haline geliyor" şeklinde değerlendirdi. Yaşanan olumlu gelişmeler karşısında, bir rehavete girilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Serdengeçti, "Bir başarı vardır ama daha gidecek yolumuz var. Nihai hedefimiz kalıcı olarak enflasyonu 2005'te tek haneye düşürmektir. İşte o zaman başardık diyeceğiz" şeklinde konuştu. Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2004 yılında da enflasyon hedeflerinin tutturulması ve enflasyonda tek haneye kalıcı bir şekilde ulaşmak için; politik uygulamalarda rehavete kapılmamalı, gelirler ve maliye politikalarında disiplinden taviz verilmemeli, yerel idarelerin gelirleri ile uyum politikaları izlenmesi, program ve yapısal reformlar kararlılıkla uygulanmalıdır. Bunlardan taviz verilmesi halinde risk oluşur ve olumlu gelişmelere etki eder".
Serdengeçti, istikrar programının aksatılmadan sürdürülmesiyle reel faizlerin düşeceğini söyledi. Döviz kurulu rejimi seçiminin, hükümet ile birlikte yapıldığını, döviz kuru politikasının uygulamasının ise Merkez Bankası tarafından yapıldığını hatırlatan Serdengeçti, "Sermaye hareketleri serbest iken hem faiz oranlarını hemde döviz kurunu kontrol edemezsiniz" dedi. Serdengeçti, kurda aşırı oynaklıklar görüldüğünde Merkez Bankası'nın müdahele ettiğini ve Merkez Bankası'nın döviz kurunu düşük tutmak gibi bir politikası olmadığını ifade etti. Serdengeçti, Merkez Bankası'nın 2003 ve 2004 yıllarında hiçbir döviz satışında bulunmadığını sadece alım yaptığını kaydetti. Serdengeçti, uygulanan programa güvenin artmasıyla TL'nin değer kazandığını ve bunun bir 'sonuç' olduğunu vurguladı. Türkiye ile Çin arasında yapılan kıyaslanmalarda, ekonomik verilerin dikkate alınmadığını belirten Serdengeçti, ekonomik verilere bakıldığında Türkiye ile Çin arasındaki kıyaslama yapmanın yanlış olacağını kaydetti.
Serdengeçti, sürdürülebilir ve yüksek büyüme için 4 hususun önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunlar, sermaye birikim modelinin değişimi, doğruda yabancı sermaye, verimlilik ve yönetim şeklidir. Sermaye birikim modelinin değişiminde, vergi reformanın etkin bir şekilde yapılması ve tabana yayılması gerekir. Vergi reformu Merkez Bankası'nın önem verdiği 2 önemli husustan bir tanesidir. Bankacılık reformu tamamlanmadan da sürdürülebilir ve yüksek büyüme hızlarına ulaşmak mümkün değildir".
Serdengeçti, işadamlarının TL'den 6 sıfır atılmasına ilişkin sorularını da cevaplandırdı. TL'den 6 sıfır atılmasına ilişkin hazırlıklarının tamamladıklarını belirten Serdengeçti, 6 sıfır atılmasıyla, fiyatlarda bir yükselme olabileceğini ancak endişe etmeye gerek olmadığını sözlerine ekledi.