HABER

Hiroşima'ya atılan atom bombasının 63. yıldönümü

Japonya'nın Hiroşima kentine düzenlenen ve ülkeyi harap eden atom bombası saldırısının 63'üncü yıldönümü dolayısıyla on binlerce kişinin katıldığın anma törenleri düzenleniyor.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

Japonya'da, şehrin yarısını yok eden, 70 bine yakın kişinin ölümüne, 140 bin kişinin yaralanıp, evsiz kalmasına, patlama sonrasında radyasyondan 100 bin kişinin etkilenmesine ve şehirdeki 90 bin binadan 60 bininin yerle bir olmasına neden olan, Japonya'nın 7'inci büyük kenti Hiroşima'ya atılan "Küçük Çocuk" isimli uranyum bombasının atılma saati olan 8.15'te çanlar çaldı.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

Başbakan Yasuo Fukuda ve atom saldırısı gazilerinin de katıldığı Hiroşima'nın Barış Parkı'nda düzenlenen törende konuşarak, nükleer silahların kaldırılmasını istediklerini söyleyen Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba, "Geçen yıl Japonya'nın BM'e nükleer silahların yasaklanması önerisini oylayan 170 ülkeden ABD'nin de aralarında olduğu sadece 3 ülke teklifi reddetmişti" dedi.

ABD ve diğer dünya güçleri İran'ın nükleer silahlanmasından korkarken, Tahran atom programının sadece güç üretimi olduğunu ifade etti. Hiroşima belediye başkanı ayrıca, 1945 yılında ABD'nin attığı atom bombası gazilerine maddi ve manevi olarak daha fazla yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

HİROŞİMA'YA ATOM BOMBASI SALDIRISI

Hiroşima'ya atom bombası saldırısı; İkinci Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile gerçekleştirtiği insanlığa karşı toplu katliâmıdır.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hakeket tarzılarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış[kaynak belirtilmeli] ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

Japonya 10 Temmuz 1945'te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresinde Sovyetler Birliği aracılığıyla mütareke yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe'yi özel elçi olarak yollamayı kararkaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse, 17 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde Müttefikler liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin'in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı ve ertesi gün Sovyetler Birliği Japon özel elçinin yollanmasını reddetti.

26 Temmuz 1945'de Müttefikler "Potsdam Demeci" ile Japonya'yı teslim olmaya çağırıdı. Ancak ilanın taslağında varolan İmparatorluk sistemin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantarô Suzuki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya'nın teslim isteği geri çevirmiş oldu.

İşte insanlık ayıbının yeni fotoğrafları

Bunun amacı iki çeşit atom bombasının etkisini canlı insanlarla denemek içindi. Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima'daki katliâmından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11:02'de Nagasaki'de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam) ile ikinci katliâmı gerçekleştirdi.

En Çok Aranan Haberler