HABER

Hitler'in denizaltısı Karasu'da

SAKARYA (İHA) - İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in Rus gemilerine saldırmak üzere Tuna Nehri aracılığıyla Karadeniz'e indirdiği 6 denizaltıdan birinin Sakarya'nın Karasu ilçesi açıklarında olduğu belirtildi.

İngiliz Sunday Telegraph Gazetesi'nin haberiyle gündeme gelen Adolf Hitler'in Rus gemilerine saldırmak üzere Tuna Nehri aracılığıyla Karadeniz'e indirdiği 6 denizaltıdan birinin Karasu ilçesi açıklarında battığı ifade ediliyor.

83 yaşındaki Karasulu balıkçı Mehmet Siyam, 2. Dünya Savaşı'nın sona erdiği sıralarda ilçe sahiline deniz botlarıyla Alman askerlerinin geldiğini belirterek, "Ben o zaman çocuktum. Sahile geldiğimizde 20'ye yakın Alman askerini gördük. Bizden yardım istediler, onlara yemek verdik. Yatacak yer gösterdik. Sonra Ankara'ya gittiler. Aralarında yaralı bir yüzbaşı vardı. Ayağına kurşun isabet etmişti. Savaş bitince denizaltılarını Sovyetlerin eline geçmesin diye batırmışlar. Deniz botuyla karaya geldiler.

Denizaltı sahilden 1 mil uzakta, 20 metre civarında derinlikte. Bazen balıkçı teknelerinin ağları denizaltının pervanesine takılıyor. Askeri gemi 3 yıl önce buraya gelerek denizaltının tespiti için çalışma yaptı" dedi.

Yakup Yılmaz, Sabri İngeç ve Hüseyin Sinan isimli balıkçılar da Alman denizaltının sahilden 1 mil uzakta olduğunu belirterek, bazen teknelerinin ağlarının denizaltının pervanesine takıldığını belirtti. Balıkçı Yakup Yılmaz, büyüklerinin 2. Dünya Savaşı'nın bittiği günlerde bir Alman denizaltısının Karasu açıklarında battığını söylediğini anlattı. Denizaltının Rusların eline geçmesini istemeyen Alman askerlerin denizaltıyı batırarak botla karaya çıktığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Yıllardır sahilde
çobanlık yapan ve geçen sene 90 yaşında vefat eden Celalettin Ulusinan, Alman askerleri görmüş ve onlara yardım etmiş. Alman askerler köyün camisinde kalmış.

Ardından Ankara'ya gitmişler."

Öte yandan Karasu'nun Caferiye köyü sahilinde bir Alman askerinin mezarının bulunduğu iddia ediliyor. Köy sakinlerinden Mehmet Topaloğlu, Alman denizaltısının batmasından sonra sahile bir ceset vurduğunu ifade ederek, "Alman askeri bizim köylüler sahile gömmüş ve bir mezar yapmışlar. 4 yıl önce bir Alman gelerek dedesinin mezarının burada olduğunu söyledi. Biz de onu buraya getirdik. Çok duygulandı" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

2. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında söz konusu denizaltılar, Naziler tarafından Kuzey Denizi'nde İngiliz gemilerine karşı kullanılıyordu. Hatta Almanya'nın ilk deniz zaferi, savaşın daha ilk günü Shetland Adaları açığında bir İngiliz gemisini batıran U-23 ile gelmişti. Bu denizaltı, Nazilerin en ünlü deniz subaylarından Otto Kretschmer'in komutasındaydı. Almanya, 1941 yılında Rusya işgaline başlayınca, Hitler de Karadeniz'deki Sovyet gemilerini hedef almaya karar verdi. Türkiye savaşta tarafsız olduğu
için Nazi denizaltılarının Boğaz'ı kullanması söz konusu değildi. Bunun üzerine denizaltılar, Almanya'nın kuzeyindeki liman şehri Kiel'de parçalara ayırıldı. Kanal yoluyla Elbe Nehri'ne indirilen denizaltılar, bu nehrin kaynağı olan güneydeki Dresden'e getirildi. Burada parçalar halinde kamyonlara yüklenip karayoluyla Ingolstadt şehrine götürülüp Tuna Nehri'ne indirildi ve Romanya'nın Köstence şehrine ulaştırıldı. Köstence'de yeniden monte edilen ve Karadeniz'e açılan altı denizaltı, iki yıl boyunca
onlarca Sovyet gemisi batırdı. Bu arada filonun üç denizaltısı da Ruslar tarafından batırıldı. Ancak Romanya, 1944 Ağustosu'nda taraf değiştirip Almanya'ya savaş ilan edince Karadeniz'de tam olarak mahsur kaldı. Almanlar, bunların açık denizde batırılması emrini verdi.

En Çok Aranan Haberler