HABER

"Hobi" diye başladı dünya markası oluyor

İzmirli doğal taş kesim sanatçısı İzmirli Gülay Atıcı Ertan, biçim verdiği taşlarla oluşturduğu mücevherleriyle Türkiye'nin bu alanda markası olmayı hedefliyor.

Rus Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmasına rağmen evlendikten sonra yerleştiği İzmir'de iş alanı bulamayan Ertan, 2000 yılında hobi olarak değerli taş toplamaya başladı. Büyük bölümü yurt dışından getirilen taşları incelerken taşlara şekil vermenin daha heyecan verici bir uğraş olacağına inanan Ertan, ABD'den getirttiği kesim cihazıyla evinde değerli taşlara şekil vermeye başladı.

Ertan, kısa sürede bu işte ustalaşarak Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Kızlarağası Hanı'nda atölye açtı.

"Amacım satış yapmak değil, ustalığımı geliştirmekti" diyen Ertan, yurt dışından getirdiği taşları "meetpoint faseting" adı verilen ve Türkiye'de bilinmeyen bir teknikle kesmeye başladığını söyledi.

Taş kesiminin doğal taşların kırılgan olması ve hata riskinin çok yüksek olması nedeniyle sabır isteyen bir sanat olduğunu ifade eden Ertan, en küçük taşın dahi en az 4 saatlik bir çaba sonucu kesilebildiğini, taş büyüdükçe bu sürenin ayları bulabildiğini kaydetti.

Türkiye'de kuyumculuk sektörünün genelde fiyat avantajından dolayı Uzakdoğu kökenli sentetik bazlı ve hazır kesilmiş taşları tercih ettiğini anlatan Ertan, şöyle konuştu:

"Ben bu işe ticaret amaçlı değil hobi olarak başladım. Bu nedenle yaptığım işin Türkiye'de alıcısının olup olmaması ikinci derecede önemliydi. Türkiye'de doğal taş kesimine çok ilgi olmasa da dünya genelinde bu sanata ilgi çok yüksek. Kendimi görebilmek amacıyla 2008 yılında ABD Taş Kesimciler Derneği'nin düzenlediği yarışmaya katıldım. Bu ilk yarışmada 'pre-master' kategorisinde birinci oldum. Bu derece sonrası dünya genelinden bana gösterilen ilgide yükseliş oldu.

Şu anda ağırlıklı olarak yurt dışından gönderilen değerli taşların kesimini yapıyorum. Bu tanınırlığımı kendi markamı oluşturarak değerlendirmek istiyorum. Bu kapsamda bir süredir kestiğim taşlarla takı ürünlerini buluşturup mücevher ürünleri de tasarlamaya başladım. Hedefim adımla bir koleksiyon oluşturmak. Adımla oluşturacağım marka aynı zamanda Türkiye'nin ilk işlenmiş değerli taşlarla yapılmış mücevher koleksiyonunu oluşturacak."

Halen kesimini yaptığı bazı taşları atölyesinde satışa sunduğunu, bunun dışında sadece yurt dışı bağlantılarla çalıştığını anlatan Ertan, marka oluşturma çalışmaları kapsamında hazırladığı ilk koleksiyonu bir sergi ile kamuoyuna tanıtacağını ifade etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Sergi Salonu'nda 7 Nisan'da açılacak sergide 30 parça eserin taş hali,kesilmiş hali ve mücevher haliyle sergileyeceğine işaret eden Ertan, "Türkiye, mücevherat sektöründe iddialı bir ülke olmasına rağmen maalesef doğal taşlar konusunda tamamen ithalata bağımlı. Nihai amacım Türkiye'de taş kesim ustalığını geliştirerek, bu sektörü katma değer yaratan bir hale getirmektir" dedi.

Taş kesim işleminin büyük sabır gerektirdiğini, taşların sertlik özelliklerinin tanınması ve verilmek istenen şekille ilgili matematik hesaplamaların yapılmasının da şart olduğunu sözlerine ekleyen Ertan, iyi kesilmiş bir taşın ışığı yansıtma miktarıyla farklılaştığını belirtti. (AA)

En Çok Aranan Haberler