HABER

Hollanda'da tüm dinlere açık Türk camii

Hollanda'nın Utrecht kentinde inşası devam eden Ulu Cami'de, diğer dinlere mensup kişilerin ibadet edebileceği özel bir bölüm yer alacak. 2014 yılı sonunda açılması beklenen caminin "dünyada bir ilk olacağı" belirtiliyor.

Hollanda'da tüm dinlere açık Türk camii

Hollanda'nın eski başkenti Utrecht'in silüetine, çifte minareli, beş katlı bir cami ekleniyor.

Utrecht'te yaşayan Türkiyeliler tarafından yaptırılan Ulu Camii, Utrecht Merkez Tren İstasyonu'na 300 metre mesafede, "kentin kalbi"nde yer alacak.

2014 yılı sonunda inşaatının tamamlanması beklenen caminin "dünyada bir ilk olacağı" belirtiliyor. Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı camiyi benzerlerinden ayıran özellik ise; içinde diğer dinlere bağlı insanların ibadet edebileceği bir bölüme sahip olması.

Beş katlı binanın giriş katında alışveriş merkezi, lokanta ve kafeler yer alıyor. Birinci katında konferans salonu, kütüphane bulunan binanın diğer üç katı ise cami olarak planlanmış.

Diğer din mensuplarının ibadet etmesi için ayrılan bölüm, kütüphane ve konferans salonunun bulunduğu birinci katta yer alıyor.

Buna göre Hristiyan, Yahudi ya da Budist, gelenler hangi dine mensup olursa olsun, burada kendi inancına göre ibadet edebilecekler.

'Din elden gidiyor' tepkisi

Alpay Demirci, 8 yaşında Türkiye'den Hollanda'ya gelmiş. Finans işiyle uğraşıyor. Gönüllü olarak da Ulu Camii Derneği'nin Genel Sektererliği'ni yürütüyor.

Sorularımızı yanıtlayan Demirci, Utrecht'teki kilise ve sinangoglarla iyi ilişkileri bulunduğunu anlatıyor.

Geçmişte, kendileri de birçok etkinlik için kilise salonlarını kullanmışlar. Bu nedenle, "Bizim de onlara katkımız olsun" diyerek, cami içinde Hristiyanlar ve diğer inanç sahipleri için bir bölüm ayırmaya karar vermişler.

Bu karar öncesi, din adamlarının bilgisine başvurulmuş. Demirci, "Dini açıdan sakınca yoktur" görüşünü ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın olurunu aldıklarını söylüyor.

Camide başka dindarların ibadet edebilmesine genelde olumlu tepkiler verilmekle birlikte karşı çıkanlar da olmuş.

Demirci, "Ne gereği var, cami içinde böyle şeyler olur mu? Din elden gidiyor. İslam tek din değildir mesajı mı veriyorsunuz?" gibi eleştirilere hedef olduklarını belirtiyor.

Ancak Demirci'nin pes etmeye niyeti yok. O, "kutsal savaşlar çağında gerçek dini göstermek istediklerini" söylüyor. "Bizim sloganımız, komşunu sev. İslam sevgi dinidir. Orta Doğu'da yaşananların İslam diniyle ilgisi yok" diyor.

Kiliseden para yardımı

2015 yılında ibadete açılacak olan Ulu Cami, 20 yıl önce planlanmış. Ancak yapımına 2008'de başlanabilmiş.

Toplam 8,5 milyon euro'ya malolacak cami, zaman zaman aşırı sağ partilerin eleştirisine neden oluyor.

Alpay Demirci, cami inşaatının ekonomik sıkıntılar nedeniyle aksadığı dönemde Utrecht Kilisesi'nin bir Pazar günü cemaatten cami için para topladığını anlatıyor.

Demirci, toplanan miktardan çok kilisenin tavrını önemli buluyor.

Nitekim Hollanda'nın "Trouw" gazetesine konuşan kilise yöneticisi José-Höhne Sparborth da şu sözleriyle Demirci'yi doğruluyor:

"Herşey o kadar kolay olmadı. Hatta rahip ilk anda pek memnun değildi. Ama biz cami ile dostluğa önem verdik."

'Birbirimizin bayramlarını kutluyoruz'

Alpay Demirci, cami ile kilise arasındaki ilişkilerin şu anda çok iyi durumda olduğunu belirtiyor.

Her bayramda rahiple birlikte kiliseden bir grubun camiye gelip namazı ve bayramlaşmayı izlediklerini söylüyor.

Demirci ayrıca, Ramazan ayı öncesi rahibin ve kiliseden bir ekibin çiçeklerle geldiğini ve kendilerine kolaylık dilediklerini de sözlerine ekliyor.

Cami yönetimi de benzer şekilde Noel, Paskalya gibi kutsal günlerde Hristiyan din adamlarını ziyaret ediyor ve bayramlarını kutluyor.

En Çok Aranan Haberler