HABER

HSYK tasarısı kabul edildi

Meclis, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklikler yapan tartışmalı yasa tasarısını kabul etti. Muhalefet adalet bakanının kuruldaki yetkilerini geniş ölçüde artıran yasanın HSYK'nın bağımsızlığını ortadan kaldıraracağını söylüyor.

Türkiye'de Meclis, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklikler yapan tartışmalı yasa tasarını kabul etti.

Adalet Bakanı'nın kuruldaki yetkilerini geniş şekilde artıran tasarıyla ilgili oturum yaklaşık 20 saat sürdü.

Sert tartışmaların yaşandığı oturumda çıkan gkavga sonucunda iki milletvekili hastaneye kaldırıdı.

Oturum sırasunda bazı önergeler kabul edildi ancak Adalet Bakanı'nın kurulu yeniden yapılandırması ve süreçlerde güçlü şekilde yetkilendirilmesini içeren düzenlemeler değişmedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici, bu düzenlemelerin anayasaya ve Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi kriterlerine aykırı olduğunu savunurak, kurulub bağımsızlığının ortadan kaldırılacağını söylemişti.

Anadolu ajansına göre, kanun Türkiye Adalet Akademisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında, çalışma usul ve esaslarında değişiklik yapıyor.

Yasaya göre, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapacak, kurs, eğitim, öğrenim görecek, iç veya dış burstan yararlanan hakim ve savcılar, Adalet Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilecek.

HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi de kaldırılacak.

HSYK'nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.

Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesini Adalet Bakanlığı yapacak.

Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYKyerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK'nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi'nce hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.

Türkiye Adalet Akademisi'nde Genel Sekreterlik pozisyonu kaldırılacak. Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak.

Adalet Akademisi Başkanı ile başkan yardımcılarının seçiminde ayrı esaslar uygulanacak. Başkanlık için 3 adayı Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu yerine Adalet Bakanı gösterecek. Başkan, yürürlükteki kanunda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.

Yürürlükteki kanun uyarınca başkanla aynı kriterlerin geçerli olduğu başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.

Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkanı bir dönemle sınırlandırılacak.

Türkiye Adalet Akademisi'nde kaldırılacak genel sekreterlik yerine çeşitli daire başkanlıkları kurularak hizmet birimleri oluşturulacak. Daire başkanlıklarına Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.

En Çok Aranan Haberler