KONYA (İHA) - Hz. Mevlana Celalettin-i Rumi'nin 732. vuslat yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinliklere yerli ve yabancı binlerce insan katılıyor.
Mevlana Celattin-i Rumi'nin 732. vuslat yıldönümü etkinlikleri 7 Aralık'ta başladı. 17 Aralık tarihine kadar devam edecek olan anma etkinliklerinde izleyenleri her zaman olduğu gibi yine en çok etkileyen sema gösterileri oluyor. Mevlana Kültür Merkezi'nde 17 Aralık tarihine kadar 15 kez Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni ve solist Ahmet Özhan tarafından Türk Tasavvuf Müziği'yle başlayan programın ardından Sema (Hicaz Mevlevi Ayini) yapılıyor.
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından her gün yapılan sema gösterilerinde Semazen Başı Fahri Özçakıl, postnişin Mustafa Holat ile 34 semazen ve 29 kişilik orkestra ekibi yer alıyor. Sema öncesinde Türkçe ve İngilizce olarak bilgilendirmeler yapılıyor, ardında da sema gösterisi başlıyor. 4 selamdan oluşan sema gösterisi ise izleyenleri adeta büyülüyor. İnsanlar adeta kendilerinden geçerek bir huzura vardıklarını ifade ediyor.
İlk günden sema programlarında salonun dolduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüsettar Yarar, 11 günde 15 sema programı düzenleneceğini söyledi. Yerli ve yabancı 45 binden fazla kişinin katılımını beklediklerini vurgulayan Yarar, "Salonumuzun kapasitesi 2 bin 650 kişi. Bu kapasiteyi zaman zaman aşacağız. Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Bugün itibariyle önümüzdeki sema programlarına ne davetiye ne de bilet kalmadı. Hz. Mevlana sadece Konya'nın veya Türkiye'nin değil, dünyanın tanıdığı abide şahsiyetlerden bir tanesidir. Hz. Mevlana'yı ve onun düşüncelerinin yayılmasında katkımız olursa kendimizi bahtiyar hissederiz. Şunu da biliyoruz, Hz.Mevlana'nın tanıtılmaya ihtiyacı da yoktur. Mevlana'nın doğu, batı, güney ve kuzeyde bütün ülkelerde tanındığı gerçektir. Bunun içinde Mevlana Kültür Merkezi binasının önünde tüm ülkelerin bayraklarını asarak uluslararası bir hüviyeti ortaya koymaya çalıştık" dedi.
İNANILMAZ BİR SERAMONİ
Sema gösterilerini izleyenlerden Fransız Pierre Azain Bauo'da gösterilerin çok etkileyici olduğunu belirterek, "Daha önce de bu tip seramoniler izlemiştim. Ama onlar buna göre daha küçüktü. Birçok semazen bir çok müzisyen ve böyle bir mekanda inanılmaz bir seramoni. Konya'ya daha önce gelmiştim ama sema gösterilerine ilk defa geldim. Çok beğendim" şeklinde konuştu.
Mevlana Celaleddin-i Rumi alimler Sultanı Bahaeddin Veled'in oğlu olarak miladi 1207 yılında, Horasan bölgesinin Belh şehrinde doğdu. Babasının Belh'den göç etmesiyle Nişabur, Bağdat, Mekke, Medine, Şam ve Halep'i dolaştıktan sonra Karaman'a gelip yerleşen, daha sonra da Konya'da ikamete başlayan Mevlana, babasının vefatından sonra büyük medreselerde ders vermeye başladı. 17 Aralık 1273 tarihinde 66 yaşındayken vefat eden Hz.Mevlana sürekli yazdı.
İslam dünyasının en büyük düşünür ve şairlerinden olan Hazreti Mevlana'nın Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecalis-i Seb'a, Fih-i ve Metbübat eserleri bulunuyor. Hz.Mevlana'nın kabri Mevlana Müzesi içerisinde bulunuyor.