HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IBM bakterilerin direncini kırdı

IBM ve Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar ilaca dirençli bakterileri yok eden bir antimikrobiyal (mikrop öldürücü) hidrojel geliştirildiğini duyurdu.

IBM bakterilerin direncini kırdı

Bakterilerle ayrışabilmesi, canlıya uyumlu olması ve toksik olmasıyla bir ilk niteliğindeki sentetik hidrojel, vücut ısısına getirildiğinde kendiliğinden biçim kazanıyor. Bu özellikleriyle hidrojel, hastane çalışanları, ziyaretçiler ve hastaların devamlı karşılaştıkları ciddi sağlık sorunlarıyla savaşmaları için ideal bir araç oluyor.

Geleneksel olarak değişik yüzeyleri dezenfekte etmek için kullanılan antimikrobiyaller alkol ve çamaşır suyu gibi evde kullanılan gereçlerde bulunuyor. Öte yandan evlerdeki tezgahları bir kenara bırakıp, ilaçlara dirençli cilt enfeksiyonları ve bulaşıcı hastalıklara geçtiğimizde bu geleneksel antibiyotikler biyolojik ve içerik olarak uygun olmadığı gibi yetersiz de kalıyor.

IBM Araştırma birimi ve Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü, yüzde 90’ından fazlası su olan sentetik bir antimikrobiyal hidrojel geliştirdiler. Ticari amaçla kullanıldığında bu jel, yaraları iyileştirme, implantasyon ve kateter kaplamaları, deri enfeksiyonları ya da ağız rahatsızlıkları için krem ya da enjeksiyon tedavisinde kullanılmak için idealdir.
Mikrobiyal biyofilmler yani tüm enfeksiyonların yüzde 80’inde görülen ve yapışarak toplanan hastalıklı hücreler, hemen hemen her doku ve yüzey üzerinde yayılabiliyor ve özellikle de tıbbi ekipman ve cihazlardan insan vücudunun çeşitli bölgelerine geçebiliyor. ABD’de, en fazla görülen ölümler arasında hastane enfeksiyonları kaynaklı ölümler ilk beşte yer alıyor ve her yıl sağlık alanında bununla mücadele etmek için 11 milyar dolara varan harcamalar yapılıyor. Gelişmiş sterilizasyon ve aseptik tekniklerine rağmen tıbbi araçların sebep olduğu enfeksiyonların önü alınamıyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi ilaçlara dirençli bakterilerin ortaya çıkması. Bugüne kadar kullanılan tekniklerden faydalanarak ilaçlara dirençli bakterilerle ve hastalıklarla mücadele etmenin zorlaştığı bir dönemde ortaya çıkan bu yeni teknoloji kritik önem taşıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nden alınan bilgiye göre (Centers for Disease Control and Prevention, CDC)ABD’de antibiyotik ilaçlara direncin sağlık sektöründeki yıllık maliyetinin 20 milyar dolar olduğu öngörülüyor ve yine yıllık ek 8 milyon gün hastanede kalma süresi yaratıyor.

[**

**](http://itadvisor.com.tr/ibm-bakterilerin-direncini-kirdi/)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler